Israelilaisviranomaiset: Ainakin seitsemän ihmistä kuollut synagoga-ampumisessa Itä-Jerusalemissa

Itä-Jerusalemissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä synagogassa tehdyssä ampumisessa, kertovat israelilaisviranomaiset.

Lääkintäviranomaiset kertoivat aiemmin, että kuolonuhreja olisi viisi, mutta poliisi kertoi pian uhrimäärän nousseen aiemmasta. Lääkintäjoukkojen mukaan ampumahaavoja olisi saanut yhteensä ainakin kahdeksan ihmistä.

Poliisi sanoi aiemmin, että Jerusalemissa sijaitsevassa synagogassa oli ollut terrori-isku ja ampuja oli neutralisoitu paikan päällä. Vielä on epäselvää, mitä neutralisoinnilla tarkalleen tässä tarkoitetaan.

Ampuminen tapahtui Neve Yaakovin naapurustossa Jerusalemin itäosassa, jonka Israel otti haltuunsa Jordanialta niin sanotun kuuden päivän sodan jälkeen vuonna 1967.

Synagogaisku tapahtui viranomaisten mukaan kesken rukoushetken.

Maailmalla on vietetty tänään perjantaina juutalaisvainojen uhrien muistopäivää.

Yhdysvallat tuomitsi ampumisen tuoreeltaan

Israelin liittolainen Yhdysvallat kommentoi Itä-Jerusalemin tapahtumia pian ampumisen jälkeen.

– Tämä on täysin kauhistuttavaa, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Vedant Patel sanoi toimittajille.

Patel sanoi Yhdysvaltojen tuomitsevan ampumisen, jota hän kuvaili "ilmeiseksi terrori-iskuksi".

– Meidän sitoutumisemme Israelin turvallisuudelle pysyy raudanlujana, ja me olemme suoraan yhteydessä israelilaisiin kumppaneihimme, hän lisäsi.

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin on ollut määrä vierailla alueella. Hänen suunnitelmissa on tavata visiitillään israelilaisjohtajia, palestiinalaishallinnon edustajia ja myös Egyptin edustajia.

Patelin mukaan Blinkenin suunnitelmiin ei ole tulossa muutosta tuoreen ampumisen vuoksi. Blinkenin on määrä keskustella askelista jännitteiden lieventämiseksi.

Vielä on epäselvää, liittyykö Itä-Jerusalemin ampuminen suoraan viime päivien tapahtumiin alueella.

Israelilaisjoukot surmasivat kymmenen palestiinalaista

Tilanne alueella on ollut taas kiristymään päin sen jälkeen, kun Israelin joukot surmasivat eilen torstaina kymmenen palestiinalaista Länsirannalla. Heistä yhdeksän kuoli Israelin ratsiassa pohjoisessa Jeninin kaupungissa, kertoivat palestiinalaisviranomaiset. Lisäksi 20 ihmisen kerrottiin haavoittuneen. Ratsia tehtiin täpötäyteen pakolaisleiriin.

Myöhemmin israelilaisjoukot ampuivat kuoliaaksi kymmenennen palestiinalaisen al-Ramin kylässä lähellä Ramallahia, palestiinalaisten terveysministeriö sanoi.

Palestiinalaisten uutistoimisto Wafa sanoi, että mies ammuttiin yhteenotoissa, jotka alkoivat Jeninin tapahtumia vastustaneissa mielenosoituksissa.

Kyseessä oli YK:n mukaan verisin päivä Länsirannalla sitten vuoden 2005, jolloin uhreista alettiin pitää kirjaa.

Gazasta ammuttiin raketteja, Israel vastasi ilmaiskuin

Jeninin tapahtumien jälkeen Gazasta ammuttiin viime yönä raketteja, mihin Israel vastasi Gazaan kohdistuneella ilmaiskujen sarjalla.

Islamistinen jihad -ryhmä sanoi Gazasta ammuttujen rakettien olleen osa viestiä, jonka on määrä osoittaa, että "palestiinalaisveri ei ole halpaa". Torstaina sekä Hamas että Islamistinen jihad vannoivat vastaavansa tuoreisiin tapahtumiin Jeninissä.

Israelin asevoimat sanoi torstaina, että Jeninin tapahtumat liittyivät "terrorisminvastaiseen operaatioon" Islamistinen jihad -ryhmää vastaan. Asevoimat kertoi surmanneensa joitakin ryhmän taistelijoista.

Palestiinalaisten terveysministeriö syytti lisäksi Israelia kyynelkaasun ampumisesta sairaalan lastenosastolle ratsian aikana. Israelin asevoimien edustaja kiisti syytöksen ja sanoi kaasun saattaneen kulkeutua sairaalaan ikkunasta.

Jeninin väkivaltaisuuksien jälkimainingeissa palestiinalaishallinto ilmoitti katkaisevansa turvallisuuskoordinaation Israelin kanssa. Yhdysvallat kritisoi päätöstä torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja