Levoton Israel vakavassa tilanteessa: Autoritäärisiä uudistuksia runnotaan lisää, pääoma karkaa – lännelle asetelma kiusallinen

Israelin tilanne on kiusallinen läntisille liittolaisille – Lähi-idän tutkija kertoo, mistä levottomuuksissa on kyse 17:31
Katso videolta, kuinka sekasortoisessa tilanteessa Israel on ja mitä on vielä odotettavissa!

Tutkija näkee Israelissa tapahtuvan lukuisia heikennyksiä, jotka nakertavat maan brändiä Lähi-idän parlamentaarisena demokratiana. Läntisille liittolaisille tilanne on kiusallinen.

Israelissa on vastustettu jo kuukausia valtavissa mielenosoituksissa oikeusjärjestelmäuudistusta. Hallituksella on Israelin parlamentissa knessetissä 64 paikkaa 120:stä, mikä on Israelissa vankka enemmistö. 

Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkijan Antti Tarvaisen mukaan oikeusuudistusta ajaa vahvasti sekulaaria oikeistoa, äärioikeistoa ja uskonnollista oikeistoa edustavien puolueiden sekoitus. 

– He ovat löytäneet toisensa ja päässeet ehdottamaan todella radikaalia lakipakettia, joka käytännössä ottaa korkeimman oikeuden hallituksen käskyn alaiseksi. 

Seuraavaksi korkeimman oikeuden tehtävänä on arvioida uudistusta, voiko se mennä läpi. Kovat oikeusuudistukset jatkuvat parlamentin tauon jälkeen.

– On luvassa vielä radikaalimpia juttuja, kuten se että hallitus nimittää korkeimman oikeuden tuomarit suoraan. Tai että korkeimmalla oikeudella ei ole oikeutta estää yhdenvertaisuusperiaatteeseen nojaten hallituksen päätöksiä. Hallitus siis pystyy vapaasti toteuttamaan niin epätasa-arvoista lainsäädäntöä kuin se haluaa. 

Hallitus haluaa liittää Länsirannan pysyvästi Israeliin

Oikeistopuolueet haluavat tutkija Antti Tarvaisen mukaan käyttää hallinnollista valtaansa Länsirannan pysyvään liittämiseen Israeliin.

– Kahden valtion malli eli ajatus itsenäisestä Palestiinasta murentuu nyt entisestään. Hallitus haluaa oikein virallisesti liittää Länsirannan itseensä. Puhutaan valtavasta geopoliittisesta muutoksesta. Todellista rauhanliikettä ei kylläkään Israelin hallituksissa ole nähty pitkään aikaan, ja siirtokuntien leviämistä ovat edistäneet myös edelliset hallitukset.

Israel on Tarvaisen mukaan alkanut luoda "intiimejä suhteita" autoritäärisiin arabivaltioihin: Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin.

– Israel myy turvallisuus- ja vakoiluteknologiaa, joita nämä valtiot tarvitsevat omien kansalaistensa alistamiseen. On syntymässä autoritääristen valtioiden liittouma, jossa Israel on keskeisessä osassa.

Tarvaisen mukaan Israelin levoton tilanne on johtanut pääoman karkaamiseen Israelista. Esimerkiksi osa uudistuksiin suivaantuneista startup-yrityksistä on lähtenyt maasta.

Yhdysvalloissa Israelin arvostelu kasvaa

Israelin taantuminen on kiusallinen asia maan läntisille liittolaisille, Yhdysvalloille ja Euroopan unionille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa demokraattipuolueessa Israelia arvostellaan jyrkemmin kuin koskaan. 

Lisänä lännen tyytymättömyyteen on Israelin yhteys Venäjään, jolta se saa apua sotatoimissa Syyriassa. 

Läntiset liittolaiset ovat perustelleet kumppanuussuhdetta ennen kaikkea yhteisillä arvoilla. Israel on hetkittäin onnistunutkin brändäämään itsensä läntisten arvojen maana ja Lähi-idän parlamentaarisena demokratiana.

Katso videolta, kuinka jakaantunut Israelin juutalaisväestö on ja millainen on maan suhde Venäjään.

Lue myös:

    Uusimmat