Laajat protestit kuohuttavat Israelissa – tästä kiistellyssä lakiuudistuksessa on kyse

Israelin presidentti puhuu jo sisällissodan uhasta – tästä on kyse 10:13
Katso video: Toimittaja Jarno Miettinen analysoi Israelin tilannetta

Israelissa on vastustettu korkeimman oikeuden asemaan heikentävää uudistusta useissa mielenosoituksissa.

Israelin parlamentti päätti eilen viedä läpi alemman tason lakiuudistuksen, joka vähentää korkeimman oikeuden valtaa. Opposition mukaan uudistus poistaa oikeuslaitoksen riippumattomuuden poliitikoista.

– Käytännössä korkeimmalta oikeudelta viedään pois mahdollisuus kumota hallituksen tekemiä päätöksiä, jos korkein oikeus katsoo niiden olevan perusoikeuksien vastaisia, kuvailee MTV Uutisten toimittaja Jarno Miettinen tilannetta.

Miettisen mukaan päätös lisäisi valtaa myös tuomareiden nimityksissä. Oppositio katsoo uudistusten kaventavan demokratiaa ja jopa uhkaavan Israelin demokratian juuria.

Laajat protestit

Uudistusta vastaan on protestoitu jo yli puoli vuotta. Protestit ovat olleet mittavia ja suurimmat niistä ovat kohdistuneet Tel Aviviin.

Myös monet yritykset ovat protestoineet uudistusta vastaan sulkemalla ovensa. Ovensa sulkeneisiin yrityksiin lukeutuu laaja kirjo palvelualan yrityksistä pankkeihin ja ostoskeskuksiin.

Tiistaina kiinni olivat myös lääkäreiden vastaanotot. Myös reserviläiset ovat ilmaisseet, että aikovat kieltäytyä palveluksesta.

Kahtiajako arvomaailmojen välillä

Miettisen mukaan voimakas reaktio kuvastaa Israelin kansakunnan syvää jakoa liberaalien ja konservatiivien välillä. Israel on nähty demokraattisena valtiona, jossa oikeusjärjestelmä on erillään poliittisesta päätöksen teosta.

– Nyt mielenosoittajat katsovat, että oikeusistuimista ja etenkin korkeimmasta oikeudesta tehdään nyt hallituksen lyömäase.

Tämä tarkoittaa, että tuomareiksi nimitetään hallituksen kannattajia, jotka tulevat käyttämään oikeudenkäyntejä ja viimekädessä korkeinta oikeutta oikeistokonservatiivisen hallituksen ohjelman toimeenpanoon.

Hallituksen kannattajat ovat päinvastaistamieltä ja kannattavat uudistusta. Israelin oikeusministeri Yariv Levin mielestä nykyinen oikeuslaitos on politisoitunut ja liian liberaali. Uudistus palauttaa tasapainon valtioelinten välillä.

– Näkemykset eroavat hyvin perustavan laatuisesti eri puolilla, sanoo Miettinen.

Sisällissodan uhka

Miettinen ei usko maan ajautuvan sisällissotaan, vaikka Israelin presidentti Isaac Herzog on varoittanut sen uhasta.

– Sota vaatisi paljon aseita, joita Israelissa on paljon, mutta ne eivät ole mielenosoittajilla. Ne ovat armeijalla.

Miettisen mukaan sisällissota vaatisi myös organisaatiota, sekä ylitsepursuavan vihan toista kohtaan.

– En näe, että juutalaisten kansakunnassa sellaista olisi, arvioi Miettinen.

Lue myös:

    Uusimmat