Kahvilayrittäjä Jarkko kritisoi ravintoloiden sulkemista Lapissa – "Jos saisimme avilta ohjeet, pystyisimme järjestämään turvallisen ympäristön"

2:49
Lappilainen yrittäjä kritisoi ravintoloiden sulkemista – näin hän kommentoi hallituksen toimia MTV Uutiset Livelle.

Lapin hiihtolomasesonki käy kuumimmillaan koronaepidemiasta huolimatta. Kuten muuallakin Suomessa, myös Lapissa on edessä sulkutila ja ravintolat ollaan laittamassa säppiin.

Kahvila- ja elämysyrittäjä Jarkko Kuusisto pelkää, että sulku voi viedä tilannetta jopa huonompaan suuntaan, jos ulkoilijoilta viedään mahdollisuus valvotussa ulkotilassa välipalan tai kaakaon nauttimiseen.

– Me olemme harjoitelleet koronatilanteessa toimimista jo vuoden. Jos saisimme aluehallintovirastolta tarkat ohjeet, pystyisimme varmasti järjestämään turvallisen ympäristön ruoan ja juoman nauttimiseen. Meillä on monessa paikkaa isot terassit ja latukahviloissa myydään kahvia ulos muutenkin. Jossain on silti istuttava.

Kuusisto kertoo, ettei noutoruokailu sovi Lapin haja-asutusalueelle.

– Roskat kulkeutuvat tunturiin ihmisten mukana, eikä tarjolla ole turvallisia taukopaikkoja. Tämä menee vain hullumpaan suuntaan, jos ulkoilijoille ei voi tarjota turvallisia levähdyspaikkoja, joissa valvotaan asiakasmääriä.

Lapin sairaanhoitopiiri on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa. Viimeisen kahden viikon aikana Lapissa on todettu 63 uutta koronavirustartuntaa, kun edellisenä kahden viikon jaksolla tartuntoja löytyi 36.

Etelä-Suomen hiihtolomalaisilla on siis voinut olla vaikutusta Lapin koronalukuihin.

"Täytyy löytää keinot, miten palvellaan asiakkaita turvallisesti"

Kuusisto on laatinut ehdotuksen, miten rinneravintolat voitaisiin pitää auki Lapissa sulusta huolimatta.

– Minusta olisi järkevämpää tarjota ohjatusti palveluita, niin että ihmiset saavat käydä kaakaolla ja kahvilla sekä syömässä. Täällä on tilaa ja palveluita ulkona, ettei asiakkaan tarvitsisi edes käydä sisällä.

Kuusisto pitää ratkaisuna sitä, että aluehallintovirasto tekisi selkeämpiä ohjeita siitä, paljonko ravintolat voivat ottaa asiakkaita sisään terasseille ja minkälaiset turvavälit kussakin paikassa täytyy säilyttää.  

Lapin aluehallintovirasto kielsi tällä viikolla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä. Alle kuuden henkilön tilaisuuksia voidaan järjestää, jos niissä voidaan taata THL:n turvallisuusohjeita.

Lisäksi Kuusistoa huolestuttaa muun muassa omat työntekijänsä.

– Jos ravintolat laitetaan kiinni, huolettaa miten työntekijäni saavat vuokransa ja laskunsa maksettua. Täytyy löytää keinot, miten palvellaan asiakkaita turvallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja