Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri korjaa hallitusta: "Lappi on kiihtymisvaiheessa – viestinnällisesti tapahtunut virheellinen ymmärrys"

1:03
Katso Broaksen kommentti: "Lappi on kiihtymisvaiheessa – siinä on viestinnällisesti tapahtunut virheellinen ymmärrys"

Torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa todettiin, että Lapin sairaanhoitopiiri on koronaepidemian leviämisvaiheessa, jossa tulee ottaa käyttöön sen mukaiset toimet. 

– Kaikilla leviämisvaiheen alueilla, joita on seitsemän, on syytä ottaa käyttöön tason 2 mukaiset lisätoimenpiteet välittömästi. Leviämisvaiheessa olevat alueet, joissa siirrytään tasolle kaksi ovat: Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi, pääministeri Sanna Marin sanoi torstain tiedotustilaisuudessa.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan Lappi ei kuitenkaan ole leviämisvaiheessa.

– Jos katsotaan THL:n määritelmää ja valtioneuvoston ohjeistusta, Lappi on sielläkin kiihtymisvaiheessa. Siinä on viestinnällisesti tapahtunut virheellinen ymmärrys, Broas kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Vaihe vaikuttaa alueiden rajoitustoimiin. Leviämisvaiheessa olevilla alueilla on esimerkiksi uudistetun tartuntatautilain mukaan mahdollisuus sulkea väliaikaisesti tietyt tilat, joissa on erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle.

Lapissa otetaan kuitenkin käyttöön leviämisvaiheen kaikki toimet. Valtioneuvosto on suosittanut näin toimittavan kiihtymisvaiheen alueilla.  

– Lapin sairaanhoitopiiri on kiihtymisvaiheessa tällä hetkellä, mutta otamme käyttöön leviämisvaiheen maksimaaliset suositukset ja rajoitukset, joita suositellaan myös muille kiihtymisvaiheessa oleville sairaanhoitopiireille.

Katso alla olevalta videolta, miten koronatilanne on kehittynyt Lapissa hiihtolomien aikana. 

7:17

Loppuviikolla on seurattu Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja sosiaali- ja terveysministeriön kiistaa tartuntatautilain tulkinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja