Mainos

Lepomäki toppuuttelee yksityistämispelkoja: Ei porkkanoidenkaan hinta karkaa käsistä

14:46

Elina Lepomäki kumoaa haastattelussa pelkoja, jotka liittyvät terveyspalveluiden siirtymiseen osin yksityisten palveluntarjoajien käsiin sote-uudistuksessa.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ei ole huolissaan siitä, että terveyspalveluiden hinta nousisi entistä korkeammaksi sote-uudistuksen myötä, kun niitä voivat tarjota myös yksityiset palveluntarjoajat.

– Ei Porin torin porkkanoidenkaan hinta karkaa käsistä, vaikka niiden tuottaja on yksityinen, Lepomäki näpäyttää Suomi Areena -tapahtumassa.

Hinnat pysyvät kurissa kuitenkin vain, jos ala on aidosti kilpailtu ja Lepomäki toivookin, että kilpailun toteutumista valvotaan. Etenkin, kun sote-uudistuksen toteuttaminen on vasta alkumetreillä.

Hintojen nousun lisäksi julkisessa keskustelussa on käsitelty muitakin sote-uhkakuvia. Mitä, jos julkinen terveyskeskus jää jossain kunnassa tyhjilleen?

– Suomen julkisella sektorilla on sen verran päteviä johtajia, että varmaan se siinä tapauksessa ajettaisiin alas ja vapautettaisiin kokonaan yksityisille palveluntarjoajille.

– Mutta en usko, että näin käy. Esimerkiksi neuvolapalvelut pysyvät varmaan pitkäänkin julkisella puolella. On erilaisia palvelukokonaisuuksia ja osa siirttyy herkemmin suoraan yksityiselle.

Yksi huoli liittyy siihen, että kunnat, joiden talous on heikolla tolalla, alkaisivat ”vetää välistä.”

Etenkin pienet kunnat saattavat päättää sote-uudistuken myötä säästää ja tinkiä terveyspalveluiden tarjoamisesta sekä laadusta tai nostaa veroastetta entisestään.

–  Se on aito riski ja sitä täytyy valvoa etenkin tässä ylimenovaiheessa. Pitkällä aikavälillä näkisin, että kuntien välillä voisi vallita myös aito kilpailu, jossa kunnat voisivat kilpailla paitsi hyvillä palveluilla ja elinympäristöllä, myös veroasteella. 

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Torstain suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja