Mainos

Lepistö ja Pöykiö valmiina MM-kisoihin

Em-kisojen kulta- ja pronssimitalistit, Laura Lepistö ja Susanna Pöykiö. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen.

Taitoluistelukevät huipentuu tällä viikolla maailmanmestaruuskilpailuihin. Laura Lepistö ja Susanna Pöykiö odottavat ylihuomista jäälle pääsyä rennoin mielin. EM-kisojen kulta- ja pronssimitalisti toivovat ehtivänsä nauttia Los Angelesissa luistelun lisäksi Kalifornian keväästä.

Laura Lepistö, 20, aloitti luistelemisen nelivuotiaana. Isompia luistelijoita ihaillut Laura asteli jäälle punaisessa paljettimekossa. Vaikka puku oli peritty joltakulta vanhemmalta luistelijalta, Lepistö muistaa sen vieläkin.

– Tulin pienenä lajin pariin totta kai osittain pukujen takia. Sitä ajatteli, että tuollaisissa minäkin haluan olla isona, Lepistö muistelee.

Jos hallitsevan Euroopan mestarin toinen lapsuuden haave toteutuu, hän edustaa Suomea ensi vuonna Vancouverin talviolympiakisoissa. Naisten paikat niissä määräytyvät tällä viikolla Los Angelesissa. Jos Lepistön ja Susanna Pöykiön sijoitusten yhteenlaskettu summa on 13 tai sen alle, Suomi saa kolme maapaikkaa. Yksi sijoitus kymmenen parhaan joukossa tuo kaksi paikkaa. Muissa tapauksissa olympiapaikkoja on yksi.

Evakkoretkellä pääkaupunkiseudun halleissa

Laura Lepistön elämä on ollut Helsingin tammikuisten EM-kisojen jälkeen melkoista pyöritystä. Harjoittelua kohti MM-kisoja on värittänyt Espoon Laaksolahden jäähallin kiinnimeno kattorakenteisiin liittyvän turvallisuusongelman takia. Jääaikaa on haettu eri puolilta pääkaupunkiseutua.

MM-kisaharjoittelun ohella Lepistö on käynyt Kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin valmistavaa kurssia. Oppikirjat ovat mukana myös kisamatkalla Kaliforniaan.

Ajatukset omassa tekemisessä

Laura Lepistö ei jännitä tulevaa kilpailua.

– Voin lähteä kisaan mielestäni suht rauhallisin ja hyvin fiiliksin. Takana on hyvä kausi ja vaikka se on aika lopuillaan ja luistelu on ollut jo pientä puristamista, voin suhtautua siihen kuin mihin muuhun tahansa kisaan, Lepistö vakuuttaa.

Euroopan mestaruus lisää paineita, mutta se ei saa nuoren urheilijan mielestä hallita ajatuksia.

– Pidän ajatukset vain omassa tekemisessä, enkä mieti hirveästi ulkopuolisia juttuja. Mielessä ovat siis vain minä ja minun suoritukseni. Olen tehnyt ohjelmani monta kertaa harjoituksissa hienosti, ja siihen keskittyen jännitys pysyy kurissa.

Ihmissuhteita isoissa kisoissa

Isot kisat ovat nuorille urheilijoille paitsi kilpailumatkoja myös toisten urheilijoiden tapaamispaikkoja. Varsinkin Suomen kisoissa on Laura Lepistön mukaan aina hyvä henki.

– Niin on myös kansainvälisissä kisoissa – ainakin suurimmaksi osaksi. Treeneissä ja varsinkin kilpailuissa kaikki keskittyvät omaan suoritukseensa, eikä siinä vaihdella hirveästi juttuja. Toisaalta pitkillä kisamatkoilla ehtii tehdä paljon muutakin. Silloin vietetään aikaa yhdessä niin kuin tavallisetkin kaverit.

Kovin läheisiä ystävyyksiä Lepistö ei ole vielä muun maan kilpasiskojen tai -veljien kanssa solminut.

– Heistä on tullut korkeintaan tuttavia tai kavereita, eikä sen syvällisempiä ystäviä. Paljon on kuitenkin sellaisia, joiden kanssa tulee hyvin toimeen.

Siskon kanssa ei tarvitse kainostella

Susanna Pöykiön, 27, matkaseurana Los Angelesissa on oma sisko, Heidi. Hän myös Pöykiön valmentaja.

Susanna Pöykiö kertoo, että kun valmentajana on oma lähisukulainen, yhteistyö on tavallista helpompaa. Siskosten kesken ei ole tullut herkemmin edes kiistaa.

– Sanoisin, että meillä on kunnioitus toisiamme kohtaan. Kun tuntee toisensa läpikotaisin, pystyy olemaan paremmin oma itsensä ja puhumaan asioista suoraan juuri silloin, kun ne tulevat eteen. Siskon kanssa ei tarvitse kainostella ja antaa asioiden jäädä hautumaan oman mielen sopukoihin. Näin vältytään mielipahalta ja erimielisyyksiltä.

Pöykiön sisarukset viihtyvät yhdessä paitsi työssä myös vapaa-ajalla.

– Kun on kuusi päivää viikosta treeniä, sinä yhtenä vapaapäivänä varmasti molemmat hakevat seuraa muualta. Toisaalta olemme loppujen lopuksi aika tiiviisti yhdessä myös vapaa-ajalla. Välillä oikein naurattaa, että kun olisi tosiaan se yksi vapaapäivä, silloinkin tulee vähintään soiteltua tai viestiteltyä ja usein myös tavattua. On tärkeää, että myös sisaruussuhde pysyy yllä, eikä keskitytä vain työasioihin, Pöykiö pohtii.

Susanna Pöykiö pyrkii täydellisyyteen

Heidi Pöykiö kehuu siskonsa ominaisuuksia kilpailijana.

– Parhaana puolena on varmasti se, että Susanna on hirveän pedantti ja tarkka ja haluaa aina pyrkiä täydellisyyteen. Toisaalta jos hän ei aina pääse omaan tavoitteeseensa, se näkyy hänestä ulospäin kiukkuisuutena ja huonotuulisuutena.

Tällöin valmentajan tehtävä on tasoitella.

– Yritän kyllä muistuttaa, että aina ei voi eikä pidä olla täydellinen. Jos välillä menee vähän huonommin, pystyy tavallaan saavuttamaan parempaa.

Kilpailuissa ja harjoituksissa ei ole aikaa yksityisasioille, mutta yhdessä tilanteessa valmentaja väistyy ja sisko astuu esiin.

– Se on itse kilpailusuoritus ja jäällä oleminen. Käymme Susannan kanssa asiat läpi kulisseissa, mutta kun hän pääsee jäälle, hän on yksin ja ottaa oman rauhansa ja tilansa. Tuolloin minä saan olla vain sisko.

Toiveissa ainutlaatuiset kisat

Suomalaiskilpailijoilla on ollut Los Angelesissa mahdollisuus tottua aikaeroon, Kalifornian ilmastoon ja erilaiseen luistelukenttään viikonlopusta asti.

MM-kisojen ensimmäinen suomalainen, Ari-Pekka Nurmenkari, luistelee jäälle tänään iltaseitsemän jälkeen Suomen aikaa. Miesten vapaaohjelma alkaa perjantaiaamuna kello 3.55.

Naisten kisa alkaa lyhytohjelmalla perjantai-iltana kello 18.45 Suomen aikaa. Vapaaohjelma on vuorossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello kahdelta .

Susanna Pöykiö toivoo kisaviikolta elämyksiä.

– Odotan ainutlaatuisia kisoja. EM-kisojen jälkeen tuntuu, että voiko sen hienompia kisoja kokeakaan. Se oli ihan mahtava viikko. Lähden Los Angelesiinkin nautiskelufiiliksellä.

– Tämä on siinä mielessä vähän erilainen kilpailu, että Kaliforniassa on kevät jo pitkällä ja erilainen tunnelma sen suhteen. Olikin hieman vaikea miettiä, mitä matkalle pakkaa mukaan. Kilpailut USA:ssa ja Los Angelesissa kuulostavat hienoilta senkin puolesta, että siellä MM-kisat ovat iso tapahtuma, joka saa paljon katsojia ja yleisöä paikalle, Pöykiö uskoo.

Laura Lepistö suuntaa MM-jäälle hyvän harjoitusjakson siivittämänä ja kovin tavoittein.

– Olen asettanut tavoitteekseni viiden tai kuuden sakkiin pääsyn. Se on realistista, mutta suoritusten pitää olla hyvät. Olisi hienoa, jos MM-kisoissa saisi tehtyä kauden parhaat pisteet.

Myös Lepistöä Kalifornian ilmasto ja Los Angelesin maisemat houkuttavat.

– Rutiinit ovat kaikissa kisoissa samat. Paikkana Los Angeles kuitenkin kiehtoo. Toivottavasti päästään käppäilemään vähän rannoille ja kaupungillekin. Edessä ovat varmasti hienot kisat, ja odotan niitä innolla.

Taitoluistelun MM-kisojen suomalaisluistelijoiden aikataulut Suomen taitoliisteluliiton sivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.