Leopardit taas lähempänä Ukrainaan lähtemistä – Puola on nyt pyytänyt Saksalta lupaa toimitukselle

Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta 2:19
Näin Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista.

Saksan puolustusministerin mukaan liittolaismaat voivat alkaa jo harjoittaa ukrainalaisjoukkoja Leopard-taistelupanssarivaunujen käytössä.

Puola on pyytänyt Saksan hyväksyntää lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan, sanoo Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak.

Blaszczak sanoo Twitterissä myös vetoavansa Saksaan, että maa liittyisi Ukrainaa Leopard-taistelupanssareilla tukevaan liittoumaan.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi eilen maan aikovan hakea saksalaisvalmisteisten tankkien lähettämiselle Saksan hyväksyntää, mutta sanoi Puolan olevan valmis lähettämään tankit myös ilman Saksan lupaa.

Puola on aiemmin puhunut 14 Leopard-tankin antamisesta Ukrainalle.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi jo sunnuntaina, että Saksa on valmis antamaan Puolalle luvan tankkien lähettämiseksi.

Monet Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään Leopard-vaunujaan Ukrainaan. Saksa voisi ainakin periaatteessa estää muita maita toimittamasta saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

Pistorius: Päätös Leopardeista tehdään pian

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi aiemmin tänään, ettei Leopard-taistelupanssarivaunuista ole uutta kerrottavaa. Saksalta on odotettu päätöstä Leopard-vaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

Pistorius sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa, että päätöstä asiasta valmistellaan ja se tehdään hyvin pian.

Stoltenberg sanoi olevansa varma, että asiaan saadaan ratkaisu pian.

Pistoriuksen mukaan muut liittolaismaat voivat jo kartoittaa omaa Leopard-tilannettaan ja alkaa harjoittaa ukrainalaisjoukkoja niiden käytössä.

– Kannustamme kumppaneitamme, jos he haluavat ja jos heillä on siihen mahdollisuus, aloittamaan koulutukset Leopard-taistelupanssarivaunuilla. Emme estä sitä, Pistorius sanoi.

Stoltenberg ja Pistorius myös korostivat tilaisuudessa sekä Nato-liittolaisten yhtenäisyyttä että Saksan Ukrainalle jo antamaa tukea.

Stoltenbergin mukaan ainoa tie kestävään rauhaan on tehdä Venäjän presidentti Vladimir Putinille selväksi, että hän ei voita taistelukentällä.

– Siksi meidän on tarjottava raskaampia ja edistyneempiä järjestelmiä, jotta Ukrainan joukot pystyvät torjumaan Venäjän joukot, Stoltenberg sanoi.

Hetki tallentui kameraan: Suomalainen taistelija haavoittuu Ukrainassa 2:35
Tulitaistelussa haavoittunut suomalainen kertoo kauhunhetkistään Ukrainassa: "Valmistauduin siihen, että tähän taidan jäädä".

Lue myös:

    Uusimmat