Leonard oli mukana keksimässä nettiä – uskoo nyt keksintönsä olevan "pielessä"

Miten sujuu Super Mario Bros Nintendolla 20 vuoden tauon jälkeen? 1:49
Testasimme, miten sujuu Super Mario Brosin pelaaminen Nintendolla 20 vuoden tauon jälkeen. Vähemmän mairittelevan tuloksen näet videolta...

Internetin syntyhetkissä mukana ollut Leonard uskoo, että netin kehitys on viime vuosikymmeninä edennyt väärään suuntaan. – Emme tienneet, mihin tutkimuksemme johtaisi, mies kuvailee.

Professori Leonard Kleinrockin mielestä internet toimii nykyisin väärin. Mies tietänee, mistä puhuu – hän oli mukana kehittämässä nettiä ja hänet tunnetaan myös "Internetin isänä".

Leonard kirjoittaa Los Angeles Timesissä, että oletti olevansa mukana luomassa nettiä, joka perustuu avoimuudelle, vapaudelle, jakamiselle, luottamukselle ja eettisyydelle.

– Emme tienneet, mihin tutkimuksemme johtaisi, mutta nämä sanat ja periaatteet olivat ohjenuoramme, Leonard kirjoittaa.

– Emme osanneet odottaa, että netin pimeä puoli ilmastuisi sellaisella raivolla. Tai että kokisimme kiireistä tarvetta korjata asian.

Oli paikalla "internetin syntyhetkellä"

Opiskeluaikanaan 1960-luvulla Leonard uskoi, että maailmassa on tarve tietokoneille, jotka kommunikoivat keskenään. Miehen matemaattinen kaava oli tärkeä internetin synnyn kannalta.

Vuonna 1969 Leonard oli paikalla, kun ensimmäinen viesti tietokoneelta toiselle lähetettiin UCLA:n ja Stanfordin tutkimusinstituutin välillä. Viesti oli "LO" – sen oli tarkoitus olla "login", mutta osa kirjaimista jäi järjestelmän kaatumisen vuoksi matkalle.

Seuraavien vuosikymmenten aikana Leonard näki internetin muotoutuvan ja kasvavan ja uskoi, että sen luoma yhteisö noudattaa samoja positiivisia periaatteita, joille mies itsekin uskoi netin perustuvan.

Kaikki muuttui 1990-luvulla

Leonardin mukaan 1990-luvulla muutos kuitenkin alkoi, kun esimerkiksi nettikauppa Amazon ja ensimmäinen kaupallinen nettiselain, Netscape, perustettiin. Leonard muistaa edelleen vuoden 1994: ensimmäinen laajaan jakeluun päätynyt roskapostiviesti näki tuolloin päivänvalon.

– Tiedeyhteisömme yhteinen vastaus oli "miten he kehtaavat?" Meidän ihmeellinen keksintömme, "tutkimusverkosto", joka kykeni rajattomaan laskennalliseen upeuteen, oli kaapattu, jotta voitaisiin... Myydä pesuainetta?

Vuonna 1995 internetillä oli maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa käyttäjää. Yhtäkkiä netti olikin tieteellisen tutkimuksen edistäjän sijaan myös kauppapaikka, sosiaalisten kohtaamisten kehto ja viihdyttäjä.

– Internetistä oli yhtäkkiä tullut rahantekokone, Leonard kuvailee.

"Olimme vahingossa luoneet myös 'pimeälle puolelle' täydellisen tavan levitä"

Miehen mukaan tilanne vain paheni 2000-luvulla, kun netti tuli yhtäkkiä kaikkien saataville.

– Koska olimme tarjonneet kenelle tahansa tavan tavoittaa miljoonia ihmisiä halvalla ja anonyymisti, olimme vahingossa luoneet myös "pimeälle puolelle" täydellisen tavan levitä kuin virus kaikkialle maailmaan. Nykyisin yli 50 prosenttia sähköposteista on roskapostia, mutta vielä huolestuttavampia asioita on noussut esiin, Leonard sanoo.

Miehen mukaan nykymaailmassa on mahdollista suunnitella hyökkäys, joka lamauttaa rahoituslaitokset ja yhteiskuntaa ylläpitävät palvelut. Ammattirikolliset pesevät internetin avulla rahaa, ja vaaralliset ääriajatukset leviävät nopeasti.

Vaatii toimia myös nettisivustoilta

Leonard myöntää, että netin voisi ehkä työntää takaisin etiikan, hyvyyden ja avoimuuden laatikkoon, mutta se vaatisi toimia ja kiinnostusta kaikilta osallisilta. Mies haluaakin pelastaa internetin, ja penää vastuuta myös nettisivuilta.

– Koska viimeksi nettisivu kysyi sinulta, millaisia yksityisyyslausekkeita haluat itseesi sovellettavan? Arvaan, ettei ikinä. Ihmisen pitäisi voida selkeästi kertoa suosimansa yksityisyyssäännöstö ja hylätä sivut, jotka eivät yllä hänen standardeihinsa. Tämä tarkoittaa, että sivustojen tulisi tarjota yksityisyyssäännöstö, jonka voi kustomoida kullekin käyttäjälle. Se on jotakin, mitä niiden pitäisi voida tehdä, koska näkemäsi mainokset kustomoidaan jo.

Leonard toivoo myös uudenlaisia salausmenetelmiä, jotta ihmisten yksityisyyttä netissä voitaisiin suojata tehokkaammin. Varastetun datan leviäminen tulisi estää.

Leonard on selvästi tyytymätön netin nykytilaan; hänhän on otsikoinut tekstinsä kysymyksellä "miten kaikki meni näin pieleen?" Mies ei ole Facebookissa eikä käytä Twitteriä. Jo vuoden 2009 haastattelussa mies kertoi tuntevansa olonsa Pandoraksi, joka avasi laatikon, johon asioita "ei enää saa takaisin".

Leonard kuitenkin uskoo, että muutoksilla esimerkiksi yksityisyyden suhteen toivoa on vielä.

– Jos teemme yhdessä työtä, jotta saamme nämä muutokset tehtyä, voisi olla mahdollista tuoda takaisin se internet, jonka kauan sitten tunsin.

Lähde: LAtimes.com

Lue myös:

    Uusimmat