Lentoyhtiöt kertovat järkyttävistä koronatappioista – menetykset voivat nousta yli 1 100 miljardiin euroon

Finnairin tulos painui alkuvuonna 91 miljoonaa euroa tappiolle – näin lentoyhtiö aikoo selviytyä 4:52
Finnairin tulos painui alkuvuonna 91 miljoonaa euroa tappiolle – näin lentoyhtiö aikoo selviytyä

Lentoyhtiöt ympäri maailman ovat syöksyneet syvään tappiokierteeseen koronakriisin seurauksena ja julkistavat näinä päivinä toinen toistaan kehnompia tuloksia alkuvuodelta.

British Airwaysin omistajayhtiö IAG kertoi torstaina tehneensä 1,7 miljardin euron nettotappion tammi-maaliskuussa koronakriisin vuoksi. Vuosi sitten voitto ennen veroja oli 70 miljoonaa euroa.

IAG omistaa myös espanjalaisen Iberian ja irlantilaisen Aer Lingusin. Ranskalais-hollantilainen Air France-KLM ilmoitti 1,8 miljardin euron nettotappiosta. Air France-KLM oli tappiollinen jo vuosi sitten, mutta tappio yli viisinkertaistui vuoden takaisesta.

– Suurin osa tappiosta kertyi maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana, sanoi IAG:n pääjohtaja Willie Walsh.

Hänen mukaansa IAG odottaa, että matkustajakysyntä palaa viime vuoden tasolle aikaisintaan vuonna 2023.IAG:n omistamat lentoyhtiöt aikovat palata markkinoille aikaisintaan heinäkuussa, jos koronatilanne ja matkustusrajoitukset sen sallivat.

Viikko sitten IAG ilmoitti suunnittelevansa 12  000 henkilön vähentämistä. Yhtiö supisti liikennöintiään 94 prosentilla maaliskuun lopulla.

Air France-KLM:lle avokätistä julkista tukea

Myös Air France-KLM odottaa, että lentoliikenne palaa normaalille tasolleen vasta vuosien kuluttua. Yhtiö ennakoi, että rajojen sulkemista aletaan purkaa asteittain tänä vuonna, minkä ansiosta kapasiteettia voidaan hiljalleen nostaa.

Air France-KLM:n tappioon vaikuttaa myös, että yhtiö on ostanut polttoainetta 445 miljoonalla eurolla. Polttoaine on jäänyt käyttämättä liikenteen katketessa.

Ranskan valtio on luvannut Air France-KLM:lle seitsemän miljardin euron tuet. Myös Hollannin hallitus tukee yhtiötä miljardisummalla.

Lukuisat muut lentoyhtiöt ovat jo kertoneet vaikeuksistaan. Saksalaista Lufthansaa uhkaa yrityssaneeraus, ja norjalainen Norwegian on jo saneerauksessa. Finnair kertoi torstaina, että matkustajien määrä on supistunut 99 prosenttia.

Turistit pysyvät kotona

YK:n alainen Maailman matkailujärjestö UNWTO ennustaa, että turismi vähenee tänä vuonna 60–80 prosenttia. Matkailu väheni 22 prosenttia jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja 57 prosenttia pelkästään maaliskuussa, järjestö kertoi.

Lentoyhtiöiden lisäksi myös hotellit, risteily-yhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat hätää kärsimässä. Pudotuksen syvyys riippuu siitä, kuinka pian matkailurajoituksia aletaan purkaa. Jos ne pysyvät laajasti voimassa joulukuulle asti, voi matkailusta kadota 80 prosenttia.

Taloudelliset menetykset voivat nousta yli 1 100 miljardiin euroon ja työpaikkoja voi kadota 100–120 miljoonaa, järjestö laskee.

Lue myös:

    Uusimmat