Lentokoneisiin halutaan lisää paikkoja uudella tavalla – olisitko valmis tähän uhraukseen?

0:47

Lentoyhtiöt saattavat pienentää lentokoneiden vessoja saadakseen koneisiin enemmän istumapaikkoja. Syynä ovat kohonneet kustannukset ja lentoyhtiöiden tavoite saada mahdollisimman paljon voittoa.

Katso yltä hellyttävät kuvat koirasta, jonka lentohenkilökunta pelasti happimaskilla.

Jos lentokoneessa on aiemmin tuntunut ahtaalta, ei muutosta parempaan näytä olevan luvassa, päinvastoin. Independent-verkkolehden mukaan lentoyhtiöt aikovat pienentää lentokoneiden vessoja, jotta koneeseen saataisiin lisättyä istumapaikkoja.

Syy tähän löytyy kustannuksista. Raakaöljyn hinta ja työntekijäkustannukset ovat Independentin mukaan kohonneet pelkästään tänä vuonna 25 prosenttia. 

Lentoyhtiöt haluavat myös maksimoida voittonsa. Viime vuonna American Airlines arvioi, että lisäpaikat toisivat 500 miljoonaa dollaria enemmän voittoa vuodessa. Myös JetBlue-lentoyhtiö on ennakoinut, että 12 lisäpaikkaa koneissa toisi vuodessa 100 miljoonaa dollaria lisää rahaa yhtiön kassaan.

Matkustajat ja työntekijät näreissään

Yhtiöiden mukaan kyse on vain senttimetrien kokoerosta vanhoihin vessoihin verrattuna, mutta matkustajat, työntekijät ja asiantuntijat alkavat turhautua alati pienentyviin tiloihin.

Independentin mukaan American Airline-yhtiön lentäjä Jimmy Walton olisi kuvaillut yhtiön toimitusjohtajalle normipaikan yhtiön American's Max 8 -koneessa olleen maailman kamalin kokemus. Koneissa oli 12 lisäpaikkaa ja niin pieni vessa, ettei siellä voinut kääntyä ympäri.

Myös eräs matkustaja kuvaili vessassa käyntiä nelivuotiaan lapsensa kanssa ”joogaharjoitukseksi”.

Asiakkaiden valituksista huolimatta lentoalan konsultti Gary Weissel toteaa, että pienet vessat ovat tulleet jäädäkseen, koska suurempi määrä istumapaikkoja tarkoittaa suurempia tuloja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja