Mainos

Lentoemäntäyhdistys Finnairin toimitusjohtajan 130 000 euron lisäeläkkeestä: "Käsittämätöntä, märkä rätti vasten kasvoja"

Suomen lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry pitää käsittämättömänä, että valtionyhtiö Finnairin toimitusjohtajalle Pekka Vauramolle, 60, on päätetty myöntää 130 000 euron vuotuinen lisäeläke.

Vauramon lisäeläkkeestä kerrottiin tänään Helsingin Sanomissa.

SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne kertoo tiedotteessa, että Finnair päätti vuoden 2010 alusta lopettaa lisäeläkkeillä palkitsemisen. Nyt päätös on peruttu ainakin johdon osalta.

– Johto päätti yksipuolisesti lopettaa lisäeläkkeen kerryttämisen kaikille vuoden 1993 jälkeen taloon tulleille lentoemännille ja stuerteille. Päätöksen taustalla oli halu säästää henkilöstökuluissa sekä linjaus siitä, ettei valtionyhtiöissä saanut päästä ketään muita aikaisemmin eläkkeelle, Kuurne jatkaa.

Kuurnen mukaan tämä esti työntekijöiltä mahdollisuuden taloudellisesti jäädä eläkkeellä ennen työeläkelain mukaista vanhuuseläkeikää. Työntekijöillä säilyi kuitenkin keskimääräistä alempi, ammatin kuormittavuuteen perustuva eläkeikä.

– Yhden henkilön lisäeläketurvasta koituva, vuosittainen 130 000 euron lisäeläkemaksu on ymmärrettävästi herättänyt katkeruutta, Kuurne jatkaa.

Finnairilla on viime vuosina tehty lukuisia säästökuureja ja palkkaleikkauksia. Yhtiö kertoi tehneensä historiansa parhaan toisen vuosineljänneksen tuloksen tämän vuoden huhti-kesäkuussa.

– Teimme viime syksynä Finnairin matkustamohenkilökunnan osalta erittäin maltillisen työehtosopimusratkaisun, jonka tavoitteena oli turvata yhtiön taloudellinen nousukiito ja kasvu. Tätä taustaa vasten yhtiön toimitusjohtajalle nyt järjestelty, aikaisempien päätösten vastainen, mittava lisäeläke oli kuin märkä rätti vastoin kasvoja, Kuurne sanoo.

Miten henkilökunta palkitaan huipputuloksesta?

Kuurne kysyykin, miten henkilökuntaa aiotaan palkita hyvästä tuloksesta ja parantuneesta asiakastyytyväisyydestä.

– Jäseniltämme saatujen tietojen mukaan vuosiansiot ovat laskeneet 5 – 17 prosenttia. Finnair on kuitenkin samaan aikaan tehnyt viimeiset kaksi ja puoli vuotta voitollista tulosta ja tahkonnut muun muassa kolme ennätyskvartaalia, Kuurne jatkaa.

– Kannustinpalkkioistakin kun on luovuttu osana säästöjä, eikä uusista palkitsemismalleista ole ollut minkäänlaista puhetta.

Kuurne myöntää tiedotteessa olleensa raivoissaan uutisesta.

–  Ahneudella ei tunnu olevan rajoja, eikä tilannetajusta ole taas tietoakaan. Kai siellä joku ajattelee, että sätkättävät asiasta aikansa, mutta lopulta asia unohtuu.

SLSY:n hallitus käsittelee uutista elokuun kokouksessaan ja päättää, miten asian suhteen edetään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.