Miten koiran paukkupelko hallintaan? Asiantuntija antaa vinkit uuteenvuoteen: "Mikään lääkitys yksin ei tätä asiaa korjaa tai paranna"

5:34
Miten koiran paukkupelko hallintaan? Asiantuntijan vinkit uuteenvuoteen

Uusivuosi aiheuttaa monille koirille stressiä. Vaikka paukkupelon syy voi olla yksi  ikävä hetki, pelosta voi opetella pois. – Mikään lääkitys yksin ei tätä asiaa korjaa tai paranna, mutta se voi olla tukena koulutuksen lisäksi, päivystyksen vastuueläinlääkäri kommentoi.

Yllä olevalla videolla keskustellaan koiran paukkuarkuudesta sekä siitä, miten sitä voisi hoitaa!

Uusivuosi aiheuttaa monille koirille stressiä ilotulitteiden muodossa. Se, miten paljon pamaukset koiraa pelottavat, on yksilöllistä. Geneettistä alttiutta esiintyy jonkun verran, ja jos esimerkiksi koiran emo on kovin paukkuherkkä, alttius voi periytyä.

– Harvemmin metsästyskoirarotuiset pelkäävät paukkuja. Sitä on karsittu jalostuksella, koska on oleellista, että metsästyskoira kestää kovia ääniä, päivystyksen vastuueläinlääkäri Niina Murto Omaeläinsairaala Mevetistä kuvailee.

Yhtä syytä sille, miksi osa koirista pelkää ilotulitteita, ei voida sanoa. Paukkupelko voi laueta, jos koiran sosiaalistaminen on ollut pentuaikana puutteellista ja koira on muutenkin arka ja varautunut. Tällöin se voi reagoida ääniin herkemmin.

Äänipelko voi pahentua pikkuhiljaa

Joskus yksi ikävä hetki voi muuttaa kaiken. Yllättävästi vieressä räjähtäneestä ilotulitteesta jää muisto, ja koira alkaa pelätä.

– Äänipelko on siinä mielessä ongelmallinen, että se voi pahentua pikkuhiljaa, jos sitä alkaa koiralla esiintyä. Usein pelko leviä muihinkin ääniin: aluksi pelkoa aiheuttaa on kova pamaus, sitten siihen alkaakin liittyä muitakin ääniä, Murto kuvaa.

Lopulta hiljaisempikin ääni riittää aiheuttamaan kauhua. Koira voi säikkyä kotona tuulen ääntä ikkunassa tai patterin naksahdusta.

– Kannattaa siis puuttua ja hakea apua ajoissa, jotta pystyttäisiin estämään se, että paukkupelko pahenee, Murto sanoo.

Kannattaa konsultoida asiantuntijaa

Koiran siedättämiseen ilotulitteille on olemassa esimerkiksi omia CD-levyjä, joissa ilotulitteiden ääntä kuuluu vaimeana musiikin taustalla.

– Ennen tällaisen siedätysmetodin käyttöönottoa kannattaa kuitenkin konsultoida käytösongelmiin perehtynyttä asiantuntijaa, jotta ei vahingossa pahenna pelkoa tarkoittamattaan, Murto sanoo.

Loppuvuonnakin voi siedättämisen aloittaa, mutta parempaan tulokseen pääsee aloittamalla aikaisin.

– Marraskuussa voi olla melko myöhäistä alkaa totuttaa koiraa tulevaan koitokseen, sillä siihen voi mennä aikaa useita kuukausia, Murto kuvailee.

Toisaalta hän ajattelee, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Aluksi tosin pitäisi käydä myös eläinlääkärillä sulkemassa pois esimerkiksi erilaiset kivut – ne kun voivat pahentaa koiran reagointia ja pelkoa.

"Mikään lääkitys yksin ei tätä asiaa korjaa"

Paukkupelkoon on olemassa myös rauhoittavia lääkkeitä.

– Mikään lääkitys yksin ei tätä asiaa korjaa tai paranna, mutta se voi olla tukena koulutuksen lisäksi. Se lievittää ahdistusta ja pelkotiloja, Murto sanoo.

Käytösongelmiin perehtynyt eläinlääkäri voi antaa juuri omalle koiralle sopivan ohjeen ja lääkityksen, joka vaihtelee sen mukaan, miksi juuri kyseinen koira pelkää. Rauhoittavaa lääkitystä voidaan käyttää myös vain uuden vuoden ajan, jos muu vuosi sujuu hyvin.

Pahimpaan tilanteeseen apua feromoneista

Koirien feromonituotteista tai painepuvuista voi olla apua pelottavissa tilanteissa, mutta yksinään ne harvoin auttavat. Usein koiran pelkoon pitää etsiä yksilöllinen metodi, josta apu löytyy.

– Jotkut sanovat, että painevaate rauhoittaa koiraa ja uskon, että joillekin se voi toimia, mutta kaikille siitä ei ole apua. On mahdotonta etukäteen sanoa, kenelle vaate toimii ja kenelle ei, Murto sanoo.

– Itse uskon, että jos on vakavasta pelkotilasta kyse, ainakaan yksinään painevaate ei riitä sitä tilannetta korjaamaan. On silti syytä hakea pahimpaan tilanteeseen esimerkiksi lääkitystä.

Lievään jännitykseen painepuvusta tai feromoneista voi olla apua ja ne voivat rauhoittaa koiraa. Feromonituote yksinään ei kuitenkaan korjaa paukkupelkoa.

– Siitä ei varmasti ole haittaa ja sitä voi kokeilla, sen voi ottaa käyttöön jo hyvissä ajoin ennen uutta vuotta. Se voi parhaimmillaan auttaa ja rauhoittaa koiraa, mutta ei se välttämättä yksin ole riittävä.

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita. Katso videolta lisää tietoa:

1:41

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja