Lemmenjoen kohuharjoituksessa ollut kaupunginjohtaja lennoston ex-komentajasta: "Hän tunkeutui huoneeseen ja sanoi, että täällähän ne homopojat nukkuvat"

Puolustusvoimain komentaja vaihtuu, presidentin mukaan Lemmenjoki-kohu ei vaikuttanut 2:08

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi kertoi oikeudessa kokemuksistaan Lemmenjoen kohuharjoituksissa. Saatsi ei ollut kokenut vastaavaa koskaan.

Helsingin hovioikeudessa käsitellään Karjalan lennoston ex-komentaja Markus Päiviön syytteitä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Syytteet koskevat Karjalan lennoston isännöimiä vapaaehtoisia harjoituksia Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella syksyllä 2017.

Syyttäjän mukaan humalainen Päiviö oli muun muassa nimitellyt osallistujia sukupuoliseen suuntautumiseen ja seksuaalisuuteen liittyvillä halventavilla ilmauksilla ja simputtanut osallistujia.

– Olen sotilasarvoltani reservin kapteeni. Olen ollut useissa harjoituksissa. Missään en ole koskaan kokenut tällaista, mitä Lemmenjoella tapahtui, harjoituksiin osaa ottanut Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi totesi oikeudessa.

Saatsin mukaan Päiviö muun muassa totesi julkisesti hänen olevan Suomen paskin kaupunginjohtaja. Saatsin mukaan Päiviö myös tunkeutui hänen huoneeseensa illalla.

– Perjantai-iltana olin nukkumassa everstiluutnantin kanssa samassa huoneessa. Päiviö tunkeutui huoneeseeni ja sanoi, että täällähän ne homopojat nukkuvat.

Tämä ei ollut kaupunginjohtaja Saatsin mukaan ainoa sopimaton asia, jota harjoituksessa tapahtui. Hänen mukaansa Päiviö esimerkiksi poistutti joukkoa jääkylmään virtaavaan Lemmenjokeen.

Saatsin mukaan Päiviö myös yritti saada kranaatinheittotehtävässä omalle ryhmälleen paremmat pisteet potkimalla ohi heitettyjä kranaatteja maalialueelle. Hän oli itse samassa ryhmässä.

– Pankinjohtajaa hän nimitti termillä tyhmä nahkapää, Kuopion kaupunginjohtajaa nimellä erään keskisuuren suomalaisen kaupungin hallintovirkamies, everstiluutnanttia hän kutsui munattomaksi mieheksi ja lääkärille hän sanoi, että tiedän keinon, jolla tulet raskaaksi, Saatsi sanoi oikeudessa.

Päiviö ei ole toistaiseksi ottanut oikeudessa tarkemmin kantaa siihen, mitä hän tarkalleen mielestään sanoi tai ei sanonut. Hän myöntää nimitelleensä Saatsia halventavalla nimityksellä.

Viivyteltiinkö tutkinnan alkamista?

Ensi maanantaina syytetyn penkille joutuu Päiviön entinen esimies, Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen, jonka epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista.

Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen ja Päiviö myöntää osan hänen syytetyistä tekemisistään.

Viikonlopun mittainen harjoitus loppui sunnuntaina. Nurmeksen kaupunginjohtaja sanoi, että Päiviön asiaton käytös jatkui koko harjoituksen ajan.

– Useassa yhteydessä on viitattu alkoholiasiaan. Tässä on kysymys muista asioista kuin alkoholista. Alkoholin vaikutuksen alaisena ei toimita pitkäkestoisesti, kuten tässä harjoituksessa toimittiin, Saatsi sanoi.

Hän kertoi, että merkki tapahtumien pieleen menosta oli hänen tiistaina saamansa puhelinsoitto Eskeliseltä.

– Tiistaina ilmavoimien komentaja soitti minulle. Eskelinen sanoi puhelinkeskustelussa sanatarkasti, että teitä on kohdeltu siellä erityisen huonosti. Eskelisellä oli tarkka käsitys tapahtumista jo tiistai-iltana.

Harjoitus järjestettiin syyskuussa 2017, mutta Päiviön toimista aloitettiin tutkinta vasta alkuvuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat