Mainos

Nyt puhuvat Ilmavoimien Lemmenjoen-harjoitukseen osallistuneet: "On otettu irtiotto arkielämästä ja menty maastoon"

0:51
Video: Ilmavoimat osallistui lokakuussa Red Flag -harjoitukseen.

Karjalan lennoston isännöimät vapaaehtoiset harjoitukset Ilmavoimien Lapin-majalla Lemmenjoella saavat osallistujilta kiitosta.

STT:n haastattelemat sidosryhmien edustajat kehuvat harjoituksia hyödyllisiksi ja laadukkaiksi eikä reissussa kerrota olleen yleisesti ottaen ongelmia.

– Hienoja retkiä on ollut. On otettu irtiotto arkielämästä ja menty maastoon, kertoo eräs pitkän linjan kävijä.

Komentajia vastaan syytteet

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä ja Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä vastaan.

Taustalla on Päiviön toiminta Lemmenjoella syksyllä 2017. Päiviön epäillään käyttäytyneen epäasiallisesti.

Eskelisen kohdalla epäilynä on, että hän viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Eskelinen on kiistänyt syyllisyytensä ja Päiviö syyttäjän mukaan pääosin.

Komentaja sätti alaisiaan

Karjalan lennoston isännöimiin harjoituksiin lukemattomia kertoja osallistunut sidosryhmäedustaja sanoo, ettei ollut syksyn 2017 reissulla mukana, mutta kuuli tapahtumista paria viikkoa myöhemmin.

Vaikuttaja kertoo kuulleensa parilta paikalla olleelta, että komentaja oli sättinyt alaisiaan ja vieraita.

Hän oli myös antanut ymmärtää, etteivät vieraat välttämättä saisi vastaisuudessa kutsua. Asiasta oltiin yhteydessä komentajan esimieheen.

"Uutisissa ei ole ollut asiavirheitä"

STT tavoitti myös erään kohutussa harjoituksessa olleen, jota on kuultu jutussa todistajana.

Hän ei kertomansa mukaan ole ollut itse tapahtumien keskipisteessä, joten ei halua kertoa näkemystään jupakan yksityiskohdista.

– Mitä olen lukenut viime aikoina uutisoituja juttuja, minusta niissä ei ole asiavirheitä.

Sättimisestä ja räyhäämisestä kertoi alun perin Ilta-Sanomat torstaina.

"Alkoholi ei ole ollut pääroolissa"

Lemmenjoen reissujen aikana on muun muassa pidetty esitelmiä, patikoitu, kuljettu jokiveneellä, ratkottu rastitehtäviä, ammuttu laseraseilla, saunottu sekä laulettu mökissä karaokea. Alkoholia ei ole nautittu litratolkulla.

– Ei alkoholi ole ollut mitenkään pääroolissa. Joka aamu on kuitenkin lähdetty ihan ajoissa liikkeelle, kertoo eräs haastateltu.

Toinen sanoo, että alkoholia on ostettu Rissalasta lähteneen lennon jälkeen viinakaupasta Ivalosta ennen Lemmenjoelle menoa. Ainakin osa vieraista on ostanut juomia yleisemminkin tarjottavaksi.

Mukana eri alojen vaikuttajia

Matkoilla on ollut noin parikymmentä ihmistä tai hieman yli. Naisia on ollut joitakin. Kantahenkilökuntaa on ollut noin viisi ja keittiöväki päälle.

Harjoituksiin on kutsuttu esimerkiksi kaupunginjohtajia, elinkeinoelämän ja kirkon edustajia sekä poliisin ja Rajavartiolaitoksen väkeä.

Isäntäväen kerrotaan käyttäytyneen reissuilla yleensä hyvin.

Karjalan lennoston nykyinen komentaja Timo Herranen sanoo Savon Sanomissa pitävänsä sidosryhmäyhteistyötä lennostolle välttämättömänä. Yhteistyötilaisuuksia aiotaan jatkaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja