Leivän mussutus ja liikakilot tuplaavat vakavan terveysriskin

Rintasyövän riski kasvaa, jos vaihdevuosien jälkeen syö runsaasti leipää. Leivänmussutus sekä ylipaino yhdessä tuplaavat riskin. Pastalla ei kuitenkaan näytä olevan samanlainen vaikutus.

Tuore tutkimus on löytänyt yhteyden leivän syömisen sekä rintasyöpäriskin välillä. Milanon ja Toronton yliopistot seurasivat yli 11 000 eri-ikäistä italialaisnaista, joista alle puolella oli joko rinta- tai suolisyöpä.

Tutkimuksessa selvisi, että vaihdevuosien jälkeen runsaasti leipää kuluttavilla naisilla oli lähes 60 prosenttia todennäköisempi mahdollisuus sairastua rintasyöpään.

Todennäköisyys laski vanhempien naisten keskuudessa, jotka söivät leivän sijaan pastaa. Tutkimuksesta selvisi myös, että kaikissa ikäryhmissä ylipainoisuus sekä suuri leivänkulutus nosti riskiä sairastua syöpään noin puolella.

55-64-vuotiaiden naisten keskuudessa rintasyöpään sairastumisen riski nousi noin 60 prosenttia, jos he nauttivat runsaasti leipää. Kaikenikäisillä ylipainoisilla naisilla riski sairastua rintasyöpään kasvoi 45 prosenttia.

Pastaa runsaasti nautiskelevien henkilöiden keskuudessa ei huomattu selvää nousua sairastumisriskiin liittyen.

Runsas leivän syöminen tuplasi naisilla todennäköisyyden sairastua suolisyöpään, kun taas miehillä se nousi noin 22 prosenttia.

Syyn arvellaan johtuvan siitä, että leivän syöminen nostaa naishormonin eli estrogeenin erittymistä. Lisätutkimuksia aiheen suhteen on kuitenkin jatkettava, jotta saadaan lisätietoja vaikutuksista ja syistä.

Lähde: Daily Mail

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat