Leirikeskuksen vajasta löytynyt ruosteinen hylsy säikäytti – Poliisi: "Kyllä se ihan pommilta näytti"

Sysmän Isorannan leirikeskuksessa puhdistettiin eilen vajaa, kun sisältä löytyi erikoinen esine. Kookas, ruosteinen hylsy vaikutti sodanaikaiselta pommilta.

Tarkemmissa tutkimuksissa se on kuitenkin osoittautunut vaarattomaksi.

– Kyllä se ihan pommilta näytti ja oli aidon oloinen. Puolustusvoimat tutkivat sen. Siinä ei kuitenkaan ollut räjähdysainetta. Hylsy oli täytetty betonilla ja se oli koottu eri osista. IT-kranaatin runko siinä oli, kertoo ylikonstaapeli Mika Pyyhtiä Hämeen poliisilaitokselta.

Pommi löytyi vajan siivouksen yhteydessä. MTV:n tietojen mukaan hylsy oli ruosteinen ja noin 70 senttiä pitkä.

– Siitä tuli meille hälytys ihan normaaleja reittejä pitkin eli löytäjä toimi asianmukaisesti, kiittelee Pyyhtiä.

Siitä ei ole varmuutta, kuinka vanha pommiksi epäilty ruostunut esine on.

– Ei voi sanoa, oliko se sota-aikainen. Metallihan voi ruostua nopeastikin, sanoo Pyyhtiä.

Nurkissa lojuu paljon sotilasräjähteitä

Hämeen poliiislaitos kerää tällä niin sanotun armonvuosikeräyksen nimissä luvattomia aseita, ammuksia ja räjähteitä.

– Ilmoituksia tällaisista on tullut meille noin 285 kappaletta. Niistä 20 on sotilasräjähteitä. Tosin tämä Sysmän pommiepäily ei varsinaisesti liity tähän keräykseen, toteaa Pyyhtiä.

Poliisi kerää talteen luovutettavaksi ilmoitetun materiaalin yhdessä puolustusvoimien kanssa. Armonvuosikeräyksen tavoitteena on estää ennalta mahdolliset vahingot, joita vanhentuneet aseet, ammukset ja räjähteet voivat aiheuttaa. Tarkoituksena on myös estää tällaisen materiaalin joutuminen vääriin käsiin. Luovutettavien aseiden tai räjähteiden omatoimista käsittelyä on syytä välttää.

– Se on ollut yllätys, että sotilasräjähteitä on näin paljon ja ne ovat edelleen toimintakuntoisia. Ammattilaisetkaan eivät osaa sanoa päällepäin, onko räjähdysvaaraa. Ne pitää aina toimittaa ammattilaisten hävitettäviksi, muistuttaa Pyyhtiä.

Armonvuosikeräys jatkuu sunnuntaihin asti.

Lue myös:

    Uusimmat