Mainos

Pohjanmaalla kerätään laittomia aseita – ensimmäisenä päivänä haaviin 130-millinen tykinammus

0:58

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella suoritetaan tällä viikolla ns. Armonvuosi 2016 -keräys, joka mahdollistaa laittomien aseiden, räjähteiden ja ammusten palauttamisen poliisille ilman rangaistusta.

Kaikki luvattomat ampuma-aseet, niiden osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset sekä räjähteet kerätään tästä päivästä lähtien varusmiesten voimin ihmisten kodeista tai muualta ilmoitetuista löytöpaikoista.

– Paljon on tullut ilmoituksia, tällä hetkellä noin seitsemänkymmentä eri puolilta Pohjanmaan rannikkoa Kristiinankaupungista aina tuonne Himangalle saakka, kertoo vanhempi konstaapeli Hannu Valtinen Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Kaikkia ei Pohjanmaan poliisi lähde keräämään.

– Pari-kolmekymmentä kauempaa tullutta ilmoitusta on ohjattu muualle, kertoo Valtinen.

Ilmoitettujen ammusten skaala on laaja.

– Siellä on ammuksia 130-millisestä tykinammuksesta aina pienoiskiväärin patruunaan. Vanhin kivääri on valmistettu vuonna 1906, kertoo Valtinen.

Pohjanmaalla runsaasti

Pohjanmaan alueella laittomia aseita ja räjähteitä on suhteessa huomattavasti enemmän kuin muualla maassa.

– Pelkästään viime vuonna tehtäviä kirjattiin 267, eli todella paljon, kertoo Valtinen.

Eniten ilmoitetaan aseista ja patruunoista, vähiten räjähteistä. Miksi Pohjanmaalla aseita löytyy niin paljon - yksi syy on peltojen räjäyttely dynamiitilla, toinen ahkera sotamuistojen tuonti kotiin.

– Aseita, kranaatteja ja räjähteitä löytyy täällä viikottain, kun esimerkiksi Pirkanmaan alueella niitä löytyy 10-15 vuodessa, kertoo Valtinen.

Toissa syksynä otettiin talteen erittäin vanha tykinkuula.

– Se haettiin keskeltä kaupunkia, jossa se oli komerossa. Se oli tykinammus Oolannnin sodan ajalta. Mustalla ruudilla täytetty kuula noin vuodelta noin 1830, kertoo Valtinen.

Hän esittelee löydöksiä: ilmatorjuntatykin ammuksia, käsikranaatteja, pienoiskranaatinheittimen ammuksia, raskaan singon harjoitusammus, venäläisiä palopommeja.

– Näitä Neuvostoliitto aikanaan pudotteli aika ahkerasti eri puolille, kertoo Valtinen.

Ei saa liikuttaa itse

Poliisi muistuttaa, että aseita ei saa itse lähteä tuomaan poliisilaitokselle. Poliisi hakee pommit ja ammukset, mukana on TEPO-ryhmän väkeä eli poliisin terroripommi-ryhmää, joka on saanut koulutukset räjähteisiin.

– Itse ei saa missään nimessä liikuttaa näitä, sillä räjähdysvaara on todellinen, vaikka pommi tai kranaatti olisi seissyt jossakin pitkäänkin, muistuttaa Valtinen.

Ihmisillä on vielä tämä viikko aikaa ilmoittaa aseista ja ammuksista, varusmiehet ja TEPO-ryhmä kiertää hakemassa tavaraa loppuviikon. Kaikesta ei kuitenkaan selviä rangaistuksetta.

– Jos kyseessä on rikoksentekoväline, armonvuosi ei koske niitä. Mutta jos kuolinpesistä tai nurkista löytyy jotain, jonka käyttötarkoitusta tai alkuperää ei tiedä, nämä voi palauttaa rangaistuksetta, linjaa Valtinen.

Poliisi ihmettelee itsekin sitä, eikö aseiden ja ammusten löytyminen jo lopu. Ensimmäinen armonvuosikeräys käynnistettiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta ammuksia löytyy edelleen tasaiseen tahtiin.

– Olisi tärkeää, että ihmiset ilmoittaisivat näistä, sillä esimerkiksi tulipalon sattuessa nämä ovat iso riski, kertoo Valtinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.