Leikkaa annoskokoa ja laihdu – 11 käytännön vinkkiä

Jos haluaa pudottaa painoa, on helpompi vähentää hieman ruokaa joka lautaselta kuin karsia tietyt ruoka-aineet kokonaan pois kuureilla kikkailemalla. Lue alta 11 hyvää keinoa annoskokojen pienentämiseen.

Keskity syömiseen

Ihmiset, jotka katsovat ruokaillessaan televisiota, ovat tutkitusti todennäköisemmin ylipainoisia kuin ihmiset, jotka eivät tuijota syödessään ruutua. Ihminen tavallaan syö myös silmillään, joten jos katse ja ajatukset harhailevat muualla kuin edessä olevassa lautasessa, tulee helpommin syöneeksi liikaa.

Älä kata kaikkea nenän eteen

Ihminen syö vähemmän kaloreita, jos ruokaa santsatakseen pitää nousta ja kävellä vaikka hellan ääreen kuin jos nenän edessä on valmis kattaus. Kun jokin on poissa silmistä, se on myös poissa mielestä.

Osta pienemmät lautaset

Monilla on tapana lappaa lautaselle ruokaa niin paljon kuin siihen mahtuu. Jos lautanen on valtava, annoksestakin tulee suurempi kuin jos lautanen olisi pienempi.

Katso totuutta silmästä silmään ja grammasta grammaan

Jos ei tajua, kuinka paljon oikeasti syö, ei luultavasti myöskään tajua, että siinä on liikaa. Kannattaa tarkistaa digitaalisella keittiövaa’alla, miltä suositellut määrät näyttävät ja miltä oma ”normaali” määrä näyttää. On myös järkevää käyttää esimerkiksi paistorasvan lisäämiseen tarkkoja mittalusikoita, jotta rasvaa ei lorahda pannulle ”vähän sinne päin”.

Pilko ruoka

On todettu, että esimerkiksi pizzan pilkkominen pienempiin palasiin vähentää ruoan kulutusta ja syötyä kalorimäärää. Ihmismielellä kun on tapana pitää yhtä ruokakönttiä annoskooltaan oikeana, oli kyseessä sitten pihvi tai muffinssi. Kun ruoka on valmiiksi useammissa osissa, tyytyy helpommin vähempään.

Syö hyvässä valaistuksessa

Tunnelmavalaistus voi vääristää omaa arviota syödyn ruoan määrästä. Kirkkaasti valaistussa tilassa ihminen on valppaampi ja syö enemmän ajatuksella, hämärässä estot voivat kadota ja kylläisyyden tunnekin hämärtyä.

Hidasta syömistä

Jos ahmii, kylläisyyden tunne ei ehdi soittamaan kelloja ennen kuin on jo ähkynä. Kun syö hitaammin, mahan täydentymisen tuntee jo silloin, kun ruokaa on enemmän jäljellä. Kokeile vaikka laskea välillä haarukka pöydälle, pureskella suupalat perusteellisemmin tai pitää yllä keskustelua.

Täytä puolet lautasesta kasviksilla

Kasvikset ovat terveellisiä, vähäkalorisia ja täyttäviä. Kun niille varaa puolet lautasesta, muusta ruoasta tuleva kalorimäärä vähenee vääjäämättä.

Juo vettä aterialla

Mehuissa ja limuissa on paljon turhia kaloreita. Vesi ei lihota, mutta täyttää mahaa. Kannattaa kulauttaa kurkusta alas lasillinen jo ennen kuin käy ruokaan kiinni, niin maha tuntuu täydemmältä heti alkuun.

Älä syö muiden tähteitä

Opettiko äiti, että lautanen pitää syödä tyhjäksi? Nyt on aika opetella, että syöminen pitää lopettaa, kun on täynnä. Ruokaa ei tietenkään ole hyvä heittää roskiin, joten lautanen kannattaa täyttää aluksi mieluummin liian varovasti kuin ronskisti. Äläkä toimi puolison tai lapsien tähteiden ”roskiksena” – jos lautasille jää jatkuvasti ylimääräistä ruokaa, on syytä kokata vähemmän tai tehdä tähteistä seuraavana päivänä vaikka pyttipannua.

Odota ennen kuin santsaat

Jos lautanen on tyhjä muttei tunne olevansa ihan täynnä, kannattaa odottaa 20 minuuttia ennen kuin hakee lisää. Saattaa olla, että vatsa ei vain ole vielä ehtinyt lähettää viestiä kylläisyydestä.

Lähteet: Chicago Sun Times, British Heart Foundation, Healthline.com

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

Lue myös:

    Uusimmat