Jos haluaa pudottaa painoa, on helpompi vähentää hieman ruokaa joka lautaselta kuin karsia tietyt ruoka-aineet kokonaan pois kuureilla kikkailemalla. Lue alta 11 hyvää keinoa annoskokojen pienentämiseen.
Keskity syömiseen
Ihmiset, jotka katsovat ruokaillessaan televisiota, ovat tutkitusti todennäköisemmin ylipainoisia kuin ihmiset, jotka eivät tuijota syödessään ruutua. Ihminen tavallaan syö myös silmillään, joten jos katse ja ajatukset harhailevat muualla kuin edessä olevassa lautasessa, tulee helpommin syöneeksi liikaa.
Älä kata kaikkea nenän eteen
Ihminen syö vähemmän kaloreita, jos ruokaa santsatakseen pitää nousta ja kävellä vaikka hellan ääreen kuin jos nenän edessä on valmis kattaus. Kun jokin on poissa silmistä, se on myös poissa mielestä.
Osta pienemmät lautaset
Monilla on tapana lappaa lautaselle ruokaa niin paljon kuin siihen mahtuu. Jos lautanen on valtava, annoksestakin tulee suurempi kuin jos lautanen olisi pienempi.
Katso totuutta silmästä silmään ja grammasta grammaan
Jos ei tajua, kuinka paljon oikeasti syö, ei luultavasti myöskään tajua, että siinä on liikaa. Kannattaa tarkistaa digitaalisella keittiövaa’alla, miltä suositellut määrät näyttävät ja miltä oma ”normaali” määrä näyttää. On myös järkevää käyttää esimerkiksi paistorasvan lisäämiseen tarkkoja mittalusikoita, jotta rasvaa ei lorahda pannulle ”vähän sinne päin”.
Pilko ruoka
On todettu, että esimerkiksi pizzan pilkkominen pienempiin palasiin vähentää ruoan kulutusta ja syötyä kalorimäärää. Ihmismielellä kun on tapana pitää yhtä ruokakönttiä annoskooltaan oikeana, oli kyseessä sitten pihvi tai muffinssi. Kun ruoka on valmiiksi useammissa osissa, tyytyy helpommin vähempään.
Syö hyvässä valaistuksessa
Tunnelmavalaistus voi vääristää omaa arviota syödyn ruoan määrästä. Kirkkaasti valaistussa tilassa ihminen on valppaampi ja syö enemmän ajatuksella, hämärässä estot voivat kadota ja kylläisyyden tunnekin hämärtyä.

