Leijonissa on hämmästyttävä piirre, joka osoittaa Jukka Jalosen nerouden – tästä on kyse

6:58
Videolla Tulosruudun juttua Leijonista.

Viime kevään MM-kisoissa jättiläisiä tieltään syöstänyt Suomen jääkiekkomaajoukkue liitää hyvin positiivisen puhurin siivittämänä. Kevään temppu ei ollut mikään suonenveto, vaan Leijonien tekemisistä välittyy jopa hämmästyttäviä piirteitä.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on jatkanut viime vuosilta tuttua kaavaa. A-maajoukkuetapahtumissa on ollut paljon uusia kasvoja. Debytantteja toisensa perään.

Euro Hockey Tourin ottelut ovat toimineet juuri optimaalisena alustana. Ensipuraisu maajoukkuetoimintaan ja kansainvälisen pelin tasoon.

Mikä on ollut sitten tämä mainittu hämmästyttävä piirre?

Asiaa pitää lähestyä realiteeteista.

Nykypäivän EHT-turnauksissa Suomen A-maajoukkue kokoontuu yhteen tiistaina. Mikäli olosuhteet ja aikataulut mahdollistavat, Leijonien joukkue ehtii harjotella yhdessä kaksi tai kolme kertaa ennen torstaina pelattavaa ensimmäistä peliä.

Muutama päivä on todella lyhyt aika uuden systeemin opetteluun.

Silti.

Leijonat pelaa turnauksesta toiseen hyvin laadukasta jääkiekkoa, vaikka realiteetit sotivat vastaan.

Jalosen aikana Leijonien peli ei ole heitellyt, eikä siinä ole ollut rakenneongelmia. Jopa ensikertalaiset ovat loistaneet lyhyen ajan sisällä.

Miten nämä ilmentyvät ovat edes mahdollisia?

Leijonien päävalmentajan Jalosen mukaan kaikki tiivistyy yhteen ohjenuoraan.

– Meillä on selvät sävelet.

– Selkeä pelitapa, mitä me käymme läpi pelaajien kanssa. Ensin teoriassa ja sitten katsomme vähän videolta, että miten me haluamme pelata. Tuo on sellainen pelitapa, että sitä pystyy pelaamaan aika nopeasti, jos pelaajat toteuttavat, noudattavat ja sitoutuvat siihen, Jalonen miettii MTV Urheilulle.

Peruspilarit

– Pelityyli on aika simppeli ja siitä puhutaan paljon. Se käydään selkeästi läpi ja sitä on helppo noudattaa, Leijonien viime kevään maailmanmestari ja kauden toista EHT-turnaustaan pelaava Jere Sallinen sanoo pelaajan näkökulmasta.

Leijonien pelitapa tiivistyy suomalaiseen peli-identiteettiin, eli yhteistyöjääkiekkoon.

– Kaikki perustuu siihen, että pelaajat pystyvät liikkumaan ja kamppailemaan. Se on kaikista tärkein lähtökohta. Sellaisia pelaajia pyrimme myös valitsemaan joukkueeseen, Jalonen sanoo toteutuspuolesta.

Yhteistyöjääkiekosta päästään sen sisäsävyihin. Pelin periaatteisiin.

– Käymme läpi sitä, että mitkä ne ovat meidän pelitapamme kohdalla. Niin hyökätessä kuin puolustaessa. Katsomme videoita, jotta pelaajat hahmottavat, että mitä ne periaatteet oikeasti tarkoittavat. Pyrimme korostamaan muutamia asioita, joita toteuttamalla ja noudattamalla on todennäköisempää, että voimme voittaa kuin että häviämme.

Jalonen allekirjoittaa täysin näkemyksen siitä, että Leijonat on pystynyt pelaamaan hyvää jääkiekkoa useissa turnauksissa. Jopa hyvinkin haastavien aikataulujen keskellä.

– Olemme saaneet vietyä viestiä eteenpäin vähän kokemattomallekin ryhmälle. Pelaajisto on ollut todella motivoitunut ja sitoutunut. Siitä on iso apu. Pelaajat sitä peliä kuitenkin pelaavat, Jalonen miettii.

Realiteettihaasteet

Jalonen ei kiistä, etteikö hän olisi oppinut asioita maajoukkuevuosien aikana. Tämä näkyy muun muassa mainitussa viestin viemisessä ja siinä, miten hän hyödyntää apuvalmentajien tarjoamia pelillisiä ajatuksia.

– Pakkohan tässä on yrittää oppia lisää ja miettiä, että miten asiat saa vietyä nopeasti kahden tai kolmen harjoituksen aikana joukkueelle. Totta kai ensimmäisten pelien jälkeen työstetään taas seuraavaa ja niin edelleen.

Se, että nykyinen toimintatapa mahdollistaa laadukkaan pelaamisen ja sen, että uudet kasvot pääsevät nopeasti mukaan, on vastuuvalmentaja Jalosen neroutta. Leijonien systeemi toimii.

Systeemi pääsee kovaan testiin heti EHT-turnausten alkumetreillä. Jalonen viittaa siihen, miten Suomi kohtaa Venäjän lähes turnauksesta toiseen.

– Luistelu- ja kamppailuvaade on niin paljon kovempi kuin Liigassa. Se asettaa omat haasteet sille, että miten saamme itsemme liikkeelle. Yleensä toinen ja kolmas peli ovat olleet helpompia, kun oleme päässeet "korkkaamaan" turnauksen. Pelaajille jo itse harjoitusten taso ja pelien tuomat haasteet ovat olleet sellaisia, että välttämättä aivan kaikki eivät ole ihan heti sopeutuneet. Mutta suomalaiset pelaajat ovat nopeita, taitavia, älykkäitä ja sopeutuvaisia. He oppivat nopeasti talon tavoille ja ymmärtävät, että mitä pelaaminen kansainvälisissä kehissä oikein vaatii.

Kehitystä

Pelaajille tilanne on suotuisa. Leijonien johdon välittämä viesti on selkeää, mutta samalla itse pelitavan toteuttaminen laittaa pelaajat testiin.

– Onhan tuota peliä hauska pelata. Mennään päälle, mutta ollaan silti fiksuja. Ja kaikilta näkee uhrautuvaa joukkuepelaamista.

– Mikäs sen hienompaa, maailmanmestarihyökkääjä Jere Sallinen sanoo hymyissä suin.

Tällä viikolla pelattava Ruotsin EHT-turnaus on A-maajoukkueelle kauden kolmas tapahtuma. Jalosen mukaan Leijonien suoritukset ovat olleet nousujohteisia tähän mennessä.

– Ei ensimmäinen turnaus huono ollut, kun voitimme kaksi peliä. Meidän viisikkopelimme oli kuitenkin ehjempää Venäjän turnauksessa. Varsnikin kun huomioi sen, että miten paljon matkustimme silloin. Olisimme voineet voittaa kaikki pelit. Ei noiden turnausten ero ollut mitenkään radikaali. Ei missään nimessä.

Jalonen voi avoimesti myöntää, että hän on tyytyväinen Leijonien isoon kuvaan tällä hetkellä.

– Riippumatta joukkueesta, pystymme pelaamaan hyvää jääkiekkoa. Se on tärkein juttu.

Leijonat kohtaa Ruotsin EHT-turnauksen avausottelussa Venäjän. Taisto käydään Helsingissä tänään torstaina kello 18.30 alkaen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja