NHL-supertähti Jevgeni Malkin puhuu yksinäisyydestään ja uransa surkeimmasta kaudesta – ajautui riitaan päävalmentajan kanssa: "Viime vuosi oli kokonaan omaa syytäni"

2:28
Malkin edusti Venäjää kevään MM-kisoissa.

Pittsburgh Penguins laskee tulevallakin NHL-kaudella paljon Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin varaan. Jälkimmäisellä jäi viime kaudella paljon piippuun, mutta venäläinen haluaa yhä osoittaa kuuluvansa maailman kovimman sarjan eliittiin.

Malkin puhuu The Athletic -lehden haastattelussa esimerkiksi heikosta viime kaudesta ja yksinäisyydestä.

Kun hän tekee maaleja - kuten Malkin on suurimman osan urastaan tehnyt - hyökkääjä on onnellinen ja itsevarma. Kun maalinteko ei onnistu, itseluottamus kääntyy epäilykseksi, peloksi ja vihaksi.

– Menetän vaikeina aikoina itseluottamukseni ja mietin liikaa. Kun mietin liikaa, alan olla vihainen kaikille, Malkin sanoo The Athleticille.

Malkin loikkasi NHL:ään 20-vuotiaana. Lukuisten huippuvuosien jälkeen Malkin ei odottanut enää turhautuvansa kielellisistä rajoitteista, nolostuvansa ratkaisuistaan jäällä ja sen ulkopuolella, vihastuvansa lähes tulkoon kaikille ja eristäytyvänsä rakkaistaan.

Hyökkääjä matkaa joka kesä Moskovaan tapaamaan sukuaan, ystäviään ja perhettään. Tänä vuonna hän palasi myös etsimään uutta tarkoitusta peliuralleen.

Malkin oli viime kauden jälkeen shokissa. Sesonki muodostui 13-vuotisen NHL-uran huonoimmaksi.

– En koskaan näe tulevaisuutta. Se on ongelmani. Luulen, että viime vuosi oli kokonaan omaa syytäni.

Malkin tehtaili 21 maalia, joka oli vain puolet edellisen kauden määrästä. Hän näytti hitaalta suunnanmuutoksissa, otti liikaa riskejä ja menetti kiekkoja. Hän oli ajoittain loukkaantunut, mutta myös turhautunut. Malkin otti yhteen valmentajan kanssa.

Pelaaja ei lopulta enää tunnistanut edes itseään.

– Olin tulla hulluksi. Taistelin päävalmentajan ja joukkuetovereiden kanssa. Olin vihainen kaikille.

Riita päävalmentaja Mike Sullivanin kanssa koski jääaikaa. Malkin halusi pelata 20 minuuttia illassa ja olla lopussa jäällä, kun vastustajat ottivat maalivahdin pois.

Yhteispeli ketjukaveri Phil Kesselin kanssa ei sujunut. Crosbyn myötävaikutuksella kauden jälkeen tapahtui väistämätön: Kessel sai lähteä, jotta Malkinista saataisiin paras irti.

Koti-ikävä raastoi Malkinia. Aika erossa perheestä venyi toisinaan viime kaudella pitkäksi. Vaimo Anna Kasterova työskelentelee Venäjän televisiolle ja vietti perheen pojan, Nikitan, kanssa joulun ja uudenvuoden loman Moskovassa.

Moskovasta poissa olleessaan Anna ja Nikita viettivät talvipäiviä Malkinien omistamalla Fisher Islandilla Miamissa. Päivittäiset videopuhelut saivat Jevgenin Malkinin ikävöimään perhettä entisestään.

– Olen toisinaan liian yksinäinen ja pohdin asioita itsekseni. Vaimoni on vihainen minulle, sillä en ole aina avoin hänelle. Olemme olleet viisi vuotta yhdessä, mutta toisinaan en puhu hänelle tai muille ongelmistani lainkaan, Malkin tilittää.

Malkin tuntee olonsa toisinaan muukalaiseksi Pohjois-Amerikassa. 

– Yhdysvallat on kielen vuoksi hieman vaikea minulle, sillä mentaliteetti on täällä erilainen. 

Venäläispelaaja ei usko, että ystävät tai joukkuetoverit Pittsburghissa, etenkään uudet, "ymmärtävät" häntä. Malkinia ei joukkueen yhteisillä illallisilla usein nähdä. Hän myöntää epäonnistuvansa esimerkiksi tekstiviesteihin vastaamisessa.

Malkin epäilee, että hänen epäröintinsä lähestyä uusia ja nuoria pelaajia rajoittaa kykyä olla merkittävä johtaja Penguinsissa. Vuosienkin jälkeen Malkin pelkää puhuvansa englantia väärin ja nolostuu, jos ihmiset eivät ymmärrä häntä.

– Tiedän, että minun tarvitsee tuoda johtajuutta huoneeseen. Joskus olen peloissani, sillä koen englannin taitoni huonoksi, Malkin sanoo.

Penguins-tähden katse on kuitenkin vahvasti jo tulevassa kaudessa.

– Haluan voittaa neljännen Stanley Cupin. Moni venäläinen ei ole tehnyt sitä. Se on tavoitteeni juuri nyt.

Malkin tietää, ettei mestaruuden voittaminen ole mahdollista, jos pelaaja ei palaa omalle tasolleen.

– Se on haasteeni. Tiedän, että pystyn siihen. En ole näyttänyt 100-prosenttista peliäni vielä. Voin yhä olla parempi, Malkin povaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja