Mainos

Lehtitieto: Intia lupaa allekirjoittaa ydinkoesopimuksen

Intia on luvannut allekirjoittaa ydinkokeet kieltävän CTBT-sopimuksen, jos sitä vastaan suunnatut kansainväliset pakotteet kumotaan, kertoi brittiläinen The Guardian -lehti verkkopainoksessaan tänään.

Eräät länsimaat ja Venäjä ryhtyivät pakotteisiin Intian tehtyä joukon ydinkokeita keväällä. Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott neuvotteli viikonloppuna ydinaseista Intian ulkoministerin Jaswant Singhin kanssa. Nimettöminä puhuneet virkamiehet kutsuivat neuvottelujen edistymistä merkittäväksi, mutta eivät vielä läpimurroksi.

Intialaisten virkamiesten mukaan Intia on jo pitkään tehnyt selväksi, ettei se allekirjoita ydinkoekieltosopimusta niin kauan kun pakotteet ovat voimassa. Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Yhdysvallat ja Venäjä panivat Intialle myönnetyt kehitysluotot jäihin kesäkuussa Intian ydinkokeiden jälkeen. Myös Pakistania vastaan asetettiin pakotteita sen jälkeen kun se vastasi Intian kokeisiin omilla ydinkokeilla. Pakotteet ovat vaikuttaneet Pakistanin talouteen enemmän kuin Intia, ja mm. Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päättivät viime kuussa jatkaa luototustaan Pakistanille.

Virkamiehet eivät osanneet arvioida, milloin Intia allekirjoittaisi CTBT-sopimuksen tai milloin pakotteista luovuttaisiin. Amerikkalaislähteet kuitenkin vihjasivat, että kumpikin asia tapahtuisi suunnilleen samanaikaisesti ja mahdollisesti jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Talbottin ja Singhin neuvottelut olivat kaikkiaan kahdeksas neuvottelukierros Yhdysvaltain ja Intian välillä ydinkokeiden jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.