Lehti: Venäjä ja Nato vaarallisesti vastakkain pohjoisissa merisotaharjoituksissa – "Nato ei ole purjehtinut näin lähellä Venäjää sitten kylmän sodan"

Nato on vastannut laajalla voimannäytöllä Venäjän äskeisiin suuriin sotaharajoituksiin Barentsinmerellä ja Alaskan lähellä. Asiantuntijoiden mukaan sapelinkalistelussa on törmäysvaara, kirjoittaa Barentsobserver -verkkojulkaisu.

Britannian kuninkaallinen laivasto kertoi viime viikolla johtaneensa ensi kertaa yli 20 vuoteen useiden maiden sotalaivojen ja lentokoneiden yhteisharjoitusta Barentsinmerellä. Siihen osallistui muun muassa amerikkalainen hävittäjäalus, brittien Typhoon-hävittäjiä ja ilmatankkauskone, sekä 1 200 sotilasta Yhdysvalloista, Britanniasta, Norjasta ja Tanskasta.

Harjoitus pidettiin Venäjän talousvesillä, Kuolan niemimaan rannikon pohjoispuolella. Britannian puolustusministeri Ben Wallace kuvasi harjoitusta merenkulun vapauden turvaamistoimeksi.

– Britannialla on velvollisuus tukea pohjoisia kumppanimaitamme sekä omia intressejämme, Wallace sanoi lausunnossaan.

Naton yhteisharjoitus tehtiin sen jälkeen, kun Venäjä oli elokuussa pitänyt suuren sotaharjoituksen Beringin merellä Tyynen meren pohjoisosassa Venäjän ja Alaskan välillä. Siihen osallistui yli 50 sota-alusta ja 40 lentokonetta.

"Voimapolitiikan paluu"

Lähes samaan aikaan Yhdysvallat lennätti strategisia B-52 -pommikoneitaan lähellä Venäjän ilmatilaa. Kanadalainen sotilasasiantuntija Rob Huebert sanoo, että kyseessä on selvä viesti Venäjälle.

– Nato ei ole purjehtinut näin lähellä Venäjää sitten kylmän sodan. Kyseessä on vastine Venäjän kasvavalle työntymiselle Pohjois-Atlantille ja pohjoisille merialueille. Tämä on voimapolitiikan paluuta, ja kuollettavan vaarallista peliä, Hueberet luonnehtii.

– Tässä ei ole kyse merekulun vapauden turvaamisesta, vaan perinteisestä yhteistoimintaharjoituksesta, kuvaa Rebecca Pincus, apulaisprofessori Yhdysvaltain merisotakoulusta.

– Ero on merkittävä, sillä merenkulun vapausharjoitukset kohdistuvat tiettyyn maahan, kuten tapahtuu Etelä-Kiinan merellä. Siellä Yhdysvallat korostaa laivastollaan Kiinalle merenkulun vapautta.

– Barentsinmerellä on ollut tarkoitus osoittaa ja esittää teknisiä ja sotilaallisia yhteistoimintataitoja, ja viesti kohdistuu Venäjän puheissa omimaan pohjoiseen merireittiin, Koillisväylään. Tämä lisää jännitystä dramaattisesti ja vaara vahingoista tai muista välikohtauksista on suuri, Pincus sanoo.

Norjalla töitä ilmatilassa

Naton Barentsinmeren harjoituksen yhteydessä venäläishävittäjät kävivät paikan päällä päivittäin.Venäjä lennättää Tu-95 ja Tu-160 pitkän matkan pommikoneitaan myös yhä enemmän Atlantilla. Kun Norja lähetti hävittäjiään tunnistuslennoille viime vuonna 83 kertaa, tänä vuonna ollaan jo nyt yli 80 tunnistuslennossa.

Norjan mukaan venäläisliikennettä on käytännössä enemmän, sillä aina ei tunnistukseen tarvitse käyttää hävittäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat