Eurooppaan tulevia naisia ja lapsia pahoinpidellään järjestelmällisesti – Unicef: Libya on "helvetinmoinen paikka" naispakolaisille

YK:n lastenavun rahasto suomii tänään julkaistussa raportissa kovin sanoin pakolaisten olosuhteita Libyassa. Köyhyyttä ja konflikteja pakenevat naiset ja lapset joutuvat maassa epäinhimillisiin olosuhteisiin. Naisia ja lapsia hakataan, raiskataan ja pidetään nälässä.

Kun pakolaisten reitti Turkista Eurooppaan sulkeutui viime vuonna, Libyasta on tullut nyt pakolaisten ykköskohde. Viime syyskuussa laskettiin, että Libyassa on neljännesmiljoona Eurooppaan pyrkivää pakolaista.

Suurin osa pakolaisista joutuu asumaan likaisissa asumuksissa, joissa taudit leviävät.

Rikolliset ylläpitävät leirejä

Libya on epävakaa valtio, jolla ei ole varsinaista keskushallintoa. Niinpä erilaiset aseelliset ryhmittymät ovat ottaneet useita vastaanottokeskuksia "suojelukseensa". Aseryhmillä on myös täysin omia leirejä, joissa tehdään yhteistyötä erilaisten ihmissalakuljettajien ja muiden rikollisten kanssa.

Aseellisten ryhmien epäviralliset säilöönottokeskukset ovat enemmänkin pakkotyöleirejä, joilla olot ovat pahempia kuin valtion leireillä. Esimerkiksi kidutus on yleinen rankaisukeino. Myös lapsia kidutetaan.

Unicef kertoo raportissaan, että "näissä keskuksissa vangittuina oleville tuhansille nais- ja lapsipakolaisille paikat ovat varsinaisia rotankoloja".

Tyttöjä hakataan poikia enemmän

Järjestö on haastatellut yli sataa naista ja lasta, joista lähes puolet on kertonut, että heidät on raiskattu tai muutoin pahoinpidelty useita kertoja pakomatkan aikana. Lapsien mukaan aikuiset ovat hakanneet heitä pitkin matkaa. Tyttöjä hakataan raportin mukaan enemmän kuin poikia.

– Täällä keskuksessa meitä kohdellaan kuin kanoja. Meitä hakataan, he eivät anna meille puhdasta vettä tai kunnon ruokaa. He häiritsevät meitä, 14-vuotias nigerialainen Boko Haram -terroristijärjestöä pakoon lähtenyt Jon-poika kertoo raportin mukaan.

– Niin monet ihmiset kuolevat täällä erilaisiin tauteihin ja kylmään, Jon kertoo.

– Matkani Nigeriasta Libyaan oli hirveä ja vaarallinen. Matkalla ei ollut vettä, ei ruokaa, ei mitään. Mies, joka istui vieressäni, kuoli matkalla. Ja kun joku kuolee tällaisella matkalla, hänet vain heitetään maahan.

Yhdeksän-vuotias Kamis tuli Libyaan äitinsä kanssa:

– He pidättivät meidät ja toivat Zawian vankilaan. Siellä ei ollut ruokaa eikä vettä. He hakkasivat meitä joka päivä. Ei lääkäreitä, ei lääkkeitä, Kamis kertoo.

Pakolaiset alttiina raiskauksille ja prostituutiolle

Unicefin mukaan naiset ja yksin matkaavat lapset luottavat salakuljettajiin päästäkseen Eurooppaan. Järjestelmää kutsutaan "maksa kun lähdet"-järjestelmäksi eli kun rahaa on kerätty riittävästi, pakolainen voi jatkaa matkaansa. Unicefin mukaan tämä jättää pakolaiset alttiiksi riistolle ja väkivallalle mukaan lukien raiskaukset ja prostituutio.

Euroopan unioni on pyrkinyt torppaamaan pakolaisten kulkureitin Turkin lisäksi myös Libyasta. Tässä kuussa EU tarjosi Libyalle rahaa ja muuta apua, jotta tulijoiden määrä saataisiin vähenemään. Avustusjärjestöjen mukaan tämä johtaa siihen, että pakolaiset joutuvat entistä useammin erilaisten rikollisten ryhmien hyväksikäytön kohteeksi.

700 lasta hukkui Välimerellä viime vuonna

Viime vuonna 181 000 pakolaista ylitti Välimeren Libyasta Italiaan. Noin 4500 ihmistä on hukkunut matkalla – näistä 700 lapsia.

– Välimeren keskinen pakolaisreitti on maailman tappavimpia ja vaarallisimpia lapsille ja naisille, sanoo Unicefin Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin erityiskoordinaattori Afshan Khan.  

– Lasten ei pitäisi joutua laittamaan elämäänsä salakuljettajien käsiin. Meidän täytyy puuttua globaalisti salakuljetuksen taustalla oleviin syihin sekä luoda järjestelmä, jonka kautta pakenevat lapset pääsevät liikkumaan turvallisesti ja laillisesti, Khan toteaa.

Lähteet: Unicef, Reuters

 

Lue myös:

    Uusimmat