Legendaarisen Wu-Tang Clanin jäsen kertoo yhtyeen synnystä MTV Uutisille: "Emme tajunneet, minkä kanssa olimme tekemisissä"

Yhdysvaltalainen rap-yhtye Wu-Tang Clan palaa jälleen Suomeen maanantaina 27. toukokuuta. 

Yhdysvaltojen ja lopulta koko maailman musiikkiskene kohisi 1990-luvun alussa, kun New Yorkin Staten Islandilta ponnisti lujaa yhdeksän hengen rapkokoonpano Wu-Tang Clan. Ryhmä tunnetaan edelleen ympäri maailmaa yhtenä suurimpana rapmusiikin pioneerina, jonka merkitys genreä kohtaan on kiistaton. 

Muun muassa suomalainen rap-artisti ja hip hop -vaikuttaja Paleface on todennut, ettei Suomessa olisi räpätty riviäkään, mikäli Wu-Tang Clanin miehistöä ei olisi ollut.

Maanantaina 27. toukokuuta, lähes kolmekymmentä vuotta perustamisensa jälkeen Wu-Tang Clan nousee Helsingin jäähallin lavalle. Ryhmä on edelleen kasassa lähes alkuperäisenä kokoonpanonaan. Mukana ei ole enää Ol' Dirty Bastard -nimellä tunnettu Russell Tyrone Jones, joka menehtyi vuonna 2004 huumeiden yliannostukseen. 

MTV Uutiset haastatteli ryhmään kuuluvaa U-Godia, joka on oikealta nimeltään Lamont Jody Hawkins. U-God kertoo saapuvansa mielellään uudestaan Suomeen, jossa Wu-Tang Clan vieraili viimeksi kesällä 2011 heittäessään keikan Helsingin Nosturissa. 

– Ihmiset tulevat aina moikkaamaan, ja fanit siellä todella rakastavat musiikkiamme. Olen enemmän jenkkimusiikin ystävä, mutta olisi hienoa saada mahdollisuus tutustua myös suomalaiseen musiikkiin. 

Kaduilta lavoille

Vaikka Wu-Tang Clan tunnetaan yhtenä merkittävämpänä räpin pioneeriryhmänä, oli heillä kuitenkin esikuvia, kuten esimerkiksi vuonna 1982 alkunsa saanut Public Enemy sekä 1987 perustettu De La Soul, jotka niin ikään nähdään Helsingin jäähallin lauteilla tulevana toukokuisena maanantaina. 

Vaikka muun muassa Public Enemy oli omalla työllään tasoittanut hieman Wu-Tang Clanin polkua, ei nousu suosion ollut ongelmaton. U-God muistelee, ettei menestys todellakaan tullut ilmaiseksi.

– Se oli kovaa työtä, se oli seikkailu, se oli hyvää aikaa. Sukelsimme täysin siihen maailmaan. Emme tajunneet aluksi, minkä kanssa olimmekaan tekemisissä, jatkoimme koko ajan eteenpäin ja jatkoimme kasvamista. Se oli hienoa, se oli siunaus. 

Ryhmän jäsenten lähtökohdat eivät olleet helpot. Nuorena U-God itse diilasi huumeita joutui vankilaan vuonna 1992 otettuaan yhteen kilpailevan diilerin kanssa. Tuohon aikaan Wu-Tang Clan oli alkanut hakea muotoaan ja työsti debyyttialbumiaan. 

– Kadulta pois pääseminen oli haastavaa. Olin hetken vankilassa, ja sieltä pois pääseminen sekä uusi sopeutuminen toivat uusia haasteita. 

– Yritin pysyä pois vankilasta, seurata hyvää polkua ja olla päätymättä tekemään elantoani kadun kulmalle. 

Merkitys genrelle on kiistaton

Kova työ tuotti tulosta, ja U-God on elättänyt itsensä menestyvänä muusikkona vuosikausien ajan. Vaikka mies on kiertänyt maailmaa lähes kyllästymiseen asti, hän jaksaa edelleen innostua tekemästään työstä. Intohimo omaa taidetta kohtaan ei ole koskaan kadonnut. 

– Olen vanhentunut, mutta yritän pitää edelleen hauskaa. Kun vanhenet, työ voi alkaa joskus maistua puulta. Mutta kun pääset yleisön eteen, kaikki tuntuu taas hyvälle ja toimii, fiilis on taas hyvä. 

U-God ja muut ryhmän jäsenet ovat itsekin varsin tietoisia tekemänsä työn merkityksestä. Miehen mukaan Wu-Tang Clan teki ennen kaikkea kovan pohjatyön sen eteen, että rapista sekä hiphopista tuli todella kansainvälistä musiikkia. 

– Wu-Tang antoi panoksensa rapin kansainvälistämiseen, teki hip hopista globaalia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että teimme hip hopista tunnetumpaa. 

Kuten taiteelle yleensäkään, ei rapillekään ole asetettu rajoja käsiteltävien aiheiden suhteen. U-God kertoo kuitenkin itse räppäävänsä mieluiten omista, henkilökohtaisista kokemuksistaan, kuin oman päiväkirjansa kertojana. 

LUE MYÖS: 

Jos ei ole käynyt mitään läpi elämässään, on sitä vaikeampaa myös inspiroitua. 

– Jos et koe mitään paskaa, jos sinulla ei ole sydänsuruja, sinuun ei satu, sinulla ei ole mitään. On vaikeaa inspiroitua. Jos elät ja käyt läpi asioita, löydät aiheita, joista ammentaa työhösi ja joista puhua. Ne asiat inspiroivat minua eniten. 

Tulevaisuus on kirkas

Rap ja hip hop ovat tällä hetkellä musiikkigenreinä erittäin kovassa huudossa ympäri maailmaa. Myös Suomessa suomirap dominoi soittolistoja ja räppärit ovat koko kansan tuntemia eliittimuusikkoja. 

U-Godin mukaan rapin tulevaisuus on yhtä kirkas kuin miten luovia sen tekijätkin ovat. 

– Ihmiset ovat tuotteliaita ja tekevät koko ajan jotain upeaa. Tälläkin hetkellä kun me puhumme, joku istuu studiossa je työstää mestariteosta, jossain päin maailmaa. 

Muusikko näkee yhtenä uransa suurimpana saavutuksena, että Wu-Tang Clan pitää vielä yhtä, lähes kolmenkymmenen vuoden jälkeen, ja jatkaa kulkuaan edelleen vahvana. Hän haluaa vielä pyrkiä haastamaan itseään omassa työssään sekä uudistaa omaa tekemistään.

– Haluan nähdä, voinko tuoda vielä jotain aivan uutta omaan työhöni, mutta ennen kaikkea haluan pitää hauskaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja