Mainos

Leena löysi pörisevän yllätyksen pihamännystä: Kennostossa voi olla jopa yli 20 000 mehiläistä

Leena Ahtinen lähti eilen etsimään kissaansa. – Sanoin kaverilleni, että yleensä se kiipeää tuohon puuhun, Hausjärvellä Ryttylän kylässä asuva Ahtinen kertoo. Pihamännystä ei löytynyt kissaa, mutta sen sijaan noin kuuden metrin korkeudessa näkyi jotain outoa.

– Ei mennyt heti jakeluun, mikä se on. Menin sisälle ja hain kiikarit ja järjestelmäkameran. Ryhdyimme kaverin kanssa tutkailemaan ja kiikareilla näki hyvin, että se on mehiläisiä täynnä ja ne ovat tehneet kennot siihen. Tuollaista en ole nähnyt koskaan aikaisemmin.

Paikallinen mehiläistarhaaja hälytettiin paikalle ja hän arvioi kennoston painavan kymmenisen kiloa. Mehiläisiä siellä on reippaat 10 000 - 20 000.

– Kesähän on ollut sellainen, että missä vaan liikutaan, niin mehiläisiä on ollut aika paljon. Emme ole mitenkään havahtuneet siihen, että mehiläisiä olisi meidän pihassa mitenkään tavallista enemmän.

Tietoisuus asiasta on saanut miettimään pihalla liikkumista.

– Meillä on varasto, missä pidetään ruohonleikkuri ja muuta. Nyt liikumme sinne pikkuisen hiljaisemmin. Jos oksa ei kestä, niin sittenhän me olemme pulassa, Ahtinen naurahtaa.

Mäntyyn menty paremman puutteessa

Mehiläistarhaaja Teemu Ojanne Uudenmaan mehiläistarhaajat ry:stä saa Leena Ahtisen kuvan kennostosta nähtäväkseen.

– Se näyttää melkein mehiläispesän sisällöltä. Siinä on parvi lähtenyt pesästä ja paremman paikan puutteessa ne ovat päättäneet rakentaa pesän männyn oksalle.

– Luonnossa mehiläinen tekee tällaisen vapaamuotoisen kennoston tilan mukaan. Kennojen välissä on hyvä lämmin paikka hoitaa toukkia.

– Yleensä ne pyrkivät tekemään pesän suojaiseen paikkaan. Savupiiput ovat aika yleisiä. Harvoin ihan noin avoimessa paikassa ja harvoin ihminen huomaa niitä, koska ne ovat usein aika korkealla.

Avoin paikka tietää mehiläisille hankaluuksia.

– Ongelmana on se, että pikkuhiljaa linnut käyvät syömässä niitä ja mehiläishaukka napsimassa. Jos siellä on toukkia, niin ne ottavat palan kennosta ja vievät pesään poikasille, Ojanne kertoo.

Pakkanen tekisi tehtävänsä

Hän on samaa mieltä kollegansa kanssa mehiläisten määrästä.

– Talvipesän kokoisessa on sellainen 10 000 vähän päälle ja voi olla 20 000 ja enemmänkin, jos on iso, vahva pesä kesällä. Niitä on aika paljon pienessä kasassa.

Niin Leena Ahtinen kuin Teemu Ojanne kuvailevat kennostoa kauniiksi.

– Kennostot ovat upeita silloin, kun on tilaa tehdä sitä paljon. Vaha taipuu ja mehiläinen on oiva arkkitehti ja käyttää tilan optimaalisesti, Ojanne sanoo.

Kennosto on asettunut mäntyyn Teemu Ojanteen arvion mukaan juhannuksen kieppeillä. 

– Tulevaisuutta sillä ei missään tapauksessa ole, koska talvi on tulossa eikä siinä ole mikään, mikä pitää lämpimänä. Pakkanen tekee tehtävänsä.

”Mehiläiset hukkuivat hunajaan”

Leena Ahtinen kertoo, että kennosto yritetään ottaa huomenna alas männystä.

– Hurja operaatio on tiedossa. Tarhuri kovasti vakuutti, että mehiläiset ovat hyvin rauhallisia, mutta en ole tästä ihan varma. En tiedä haluanko tätä härdelliä meidän pihalle pyörimään, Leena Ahtinen nauraa.

Operaation suunnittelu on kuitenkin jo hyvässä vauhdissa.

– Meillä on pitkä stetoskooppivarsi, jossa on saha päässä. Heillä on ajatus kiivetä varaston katolle, josta käsin oksa yritetään katkaista. Tarhuri on tänään nikkaroinut laatikon, johon kennoston pitäisi mahtua. Sehän painaa ihan älyttömästi, Ahtinen pohtii tulevaa.

Teemu Ojanteella on kokemusta vastaavanlaisesta tapauksesta.

– Siinä on omat hankaluutensa. Siinä voi käydä kuten minulle. Luulin sitä pelkäksi parveksi enkä nähnyt kennostoa. Pudotin sen pajun oksilta laatikkoon, ja kun se tömähti sinne, esiin tuli kenno ja se meni tietysti rikki. Hunajaa tuli aika reippaasti laatikkoon ja suurin osa mehiläisistä hukkui hunajaan kuten myöskin kuningatar. Silloin se parvi oli menetetty saman tien.

Ojanne lähettää terveisiä Ryttylään.

– Kun kenno on noin iso ja mehiläiset ovat siellä sisällä ja välissä - toivotan onnea ja menestystä. Kannattaa olla myöskin varovainen, koska se on niin korkealla. Mehiläisten kanssa pärjää, kun vähän suojautuu. Se ei ole ongelma.

Leena Ahtinen myöntää, että huominen jännittää.

– Katsotaan juostaanko huomenna kovastikin karkuun vai mitä tehdään, hän nauraa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.