Poikkeuksellisen röyhkeä karhu paiskoo mehiläispesät rikki ja syö hunajat – tarhan omistaja kiroaa piittaamatonta pitkäkyntistä: "Se on kuin myymälävaras"

0:49
Röyhkeä karhu tuhosi mehiläispesät ja varasti hunajat.

Mehiläistarhaaja Perttu Nykäsellä on ollut tänä kesänä pitkäkyntisen mesikämmenen kanssa suuria ongelmia, sillä nuori karhu on käynyt tuhoamassa jo kuusi kertaa hänen mehiläispesänsä.

Längenmäellä Perttu Nykäsen riistakameralle tallentui poikkeuksellisen röyhkeä ja kovaotteinen tilanne karhun kolmannella luvattomalla yöllisellä vierailulla. Pesien kennot saivat kovaa kyytiä, kun peloton mesikämmen himoitsi hunajaa.

– Tämä karhu on ihmistä pelkäämätön tapaus. Se ei pelkää minun hajua ollenkaan. Tuollainen ei ole normaalin karhun tapaista, kertoo Nykänen.

Karhujen vierailut eivät ole poikkeuksellisia Nykäsen hunajatarhalla, mutta tämän karhun toiminta on ennennäkemätöntä.

– Aikaisempina vuosina mehiläistarhoillani on käynyt kolme eri karhua, jotka ovat tehneet pieniä vahinkoja. Ne ovat kuitenkin siististi ruokailleet pesän äärellä, mutta tällä on tapana hajottaa koko pesä, harmittelee Nykänen.

Keinot ovat vähissä

Riistanhoitoyhdistys on kehottanut Nykästä rakentamaan aidan mehiläispesien ympärille, mutta tehtävä ei ole helppo kalliopohjaisessa maastossa.

– Miten minä alan siinä kallioon porailemaan reikiä? Ympärillä pörrää kymmeniätuhansia ärtyisiä mehiläisiä. Ne ovat karhun takia niin ärtyisiä kuin vain voivat olla. Jokainen voi tulla itse kokeilemaan aidan rakentamista, sanoo Nykänen.

Nykänen on tutkinut mehiläisliiton kalenterista karhujen aiheuttamia vahinkoja. Hänen mukaansa on useita tapauksia, joissa karhu on rikkonut sähköaidat.

– Ei se ole mikään tae, että karhu ei tulisi sähköaidan läpi, sanoo Nykänen.

Nykänen on aikaisemminkin laittanut riistakameran kuvaamaan yön ajaksi mahdollisia hunajavarkaita.

– Kävin aikaisemmalla kerralla laittamassa riistakameran päälle kymmenen aikaan illalla, niin kahdentoista aikaan se jo tökkäsi pyllyllään kameran pois kuvausasennosta. Yleensä karhut pyörivät riistakameran ympärillä ja katselevat sitä ihmetellen, sillä ne haistavat siinä ihmisen, kertoo Nykänen.

Nykästä piinannut karhu ei ole tyytynyt pelkästään öisiin vierailuihin, vaan myös päiväsaikaan mesikämmen on ollut hänen tontillaan.

– Minulla on lähettyvillä kasvimaa, missä se viettää aikaansa makoilemalla.

Lupaa lopettamiselle ei ole tullut

Huolestuttavinta Nykäsen mukaan tässä karhussa on, että se ei pelkää mehiläistarhaajaa ollenkaan. Mehiläistarhaaja ihmettelee, ettei poliisi myönnä lupaa karhun lopettamiseen.

– Eihän sitä tiedä, koska se koputtaa minua olkapäälle, kun olen viemässä hunajia pois. Sehän voi tulla sanomaan, että sillekin pitää jättää vähän hunajaa, ihmettelee Nykänen.

Nykänen ei näe tämän nuoren yksilön olevan tulevaisuudessa yhtään harmittomampi.

– Olen ollut luonnon kanssa tekemisissä pienestä saakka. Kyllä tämä karhu pitäisi saattaa pois ennen, kun siitä tulee isompia ongelmia muualla päin. Se ei tule parantamaan tapojaan.

Tapaus turhauttaa mehiläistarhaajaa, sillä hän ei pysty tekemään tällä hetkellä asian suhteen mitään.

– Miten tämmöistä kaveria ei saada kuriin? Se on kuin myymälävaras kaupassa. Vartija taluttaa ovesta ulos, niin se menee toiseen kauppaan, harmittelee Nykänen.

Aiheuttaa tappioita

Nykänen kokee taloudellisia tappioita karhun iskuista mehiläispesiin. Yhden reissun aikana Nykänen arvioi karhun syövän noin kolme kiloa hunajaa.

– Siinä on ollut yhteensä viisi pesää ja kaikki meni. Ei niistä pesistä enää tänä vuonna hunajaa tule. Yhdestä pesästä tulee vuodessa noin 40 kiloa hunajaa.

Paksunahkainen karhu syö pesästä hunajan lisäksi toukat, mikä heikentää pesän tuottavuutta. Myös mehiläisiä kuolee karhun vierailuissa paljon, sillä ne suojaavat pesää pistämällä.

– Aina kun mehiläinen tökkää, niin se menettää henkensä. Se on silloin taistelussa kaatunut mehiläinen. Voit vain kuvitella, kuinka paljon se saa piikkiä, kun katsot videolla kieriskelevää karhua, sanoo Nykänen.

Eniten Nykästä harmittaa se, että hän on tehnyt turhaa työtä mehiläispesien kanssa.

– Olisi tullut sanomaan jo keväällä tempuistaan, niin en olisi tehnyt turhaa työtä, toteaa Nykänen.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka armottomasti pitkäkyntinen mesikämmen tuhoaa Nykäsen mehiläispesät!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja