Lavastiko Teemu Torssonen automurron? Kuuntele Torssosen kertovan hätäkeskukselle autosta varastetuista aseista – ex-avovaimon mukaan mies ei ollut edes käynyt autolla

2:12
Kuuntele puhelu tästä.

MTV Uutiset on saanut Keski-Suomen käräjäoikeudelta hätäkeskusnauhoitteen, jossa ampuma-aserikoksesta ja muista rikoksista epäilty Teemu Torssonen kertoo hänen käytössä olleeseen autoonsa kohdistuneesta murrosta ja ilkivallasta toukokuussa 2020.

Hätäkeskuspuhelussa Torssonen tietää ilmoittaa autosta varastetuista aseista, vaikka Torssosen silloisen avovaimon muuttuneen kuulustelukertomuksen mukaan Torssonen ei ollut edes käynyt auton luona ennen hätäkeskussoittoa.

Keskusrikospoliisi epäilee Torssosen lavastaneen kyseisen automurron, jotta ei joutuisi luovuttamaan aseitaan poliisille. Taustalla on tapahtumien sarja.

Torssosta epäillään tällä viikolla luetuissa syytteissä ampuma-aserikoksen lisäksi laittomasta uhkauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan Torssonen oli keväällä 2020 töninyt ja käynyt käsiksi uhriin sekä lyönyt tätä useita kertoja kivellä päähän ja käsiin.

Epäillyn törkeän pahoinpitelyn jälkeen poliisi teki väliaikaisen haltuunottopäätöksen Torssosen aseista. Päätöksen jälkeisenä päivänä Torssonen ilmoitti, että hänen käytössään olleeseen autoon oli murtauduttu ja sieltä oli viety kolme asetta.

Poliisi siis epäilee, että automurto oli vain lavastus ja tosi asiassa Torssonen antoi aseet kaverilleen, jonka luota ne löytyivät puoli vuotta myöhemmin kotietsinnässä.

Torssonen kiistää kaikki rikokset.

Pekka Katajan tapaus herätti epäilyt

Lavastusepäilyt murrosta olivat heränneet siinä vaiheessa, kun poliisi kesällä 2020 ryhtyi tutkimaan perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistunutta epäiltyä murhan yritystä ja kävi muun muassa läpi Torssosen tietokonetta. Torssonen oli alkuun epäiltynä myös Kataja-jutussa, mutta syyttäjä katsoi lopulta, ettei hänen syyllisyytensä tueksi ollut todennäköisiä syitä eikä nostanut syytettä.

Hätäkeskuspuhelu automurrosta on yksi keskeinen todiste ampuma-aserikosjutussa. Nauhoitteen sisältö on selvästi ristiriidassa esitutkinnan kuulustelukertomusten kanssa.

KRP teki jutussa lisätutkintaa ja siinä Torssosen silloinen avovaimo muutti täysin alkuperäistä kertomustaan. Avovaimon mukaan Torssosella oli suunnitelma ja Torssonen ohjeisti häntä kyseisessä asiassa.

Poliisin esitutkinnan mukaan Torssonen oli pian aseiden haltuunottopäätöksen jälkeen yön aikana vienyt aseet kaverilleen, joka oli Savonlinnasta ajanut varten vasten Torssosta vastaan Lievestuoreen alueelle.

Avovaimo oli ensin kuulusteluissa antanut Torssoselle alibin ja sanonut, että Torssonen olisi ollut yön kotona, mutta lisätutkinnassa hän kertoi toisin. Torssonen oli avovaimon uuden kertomuksen mukaan lähtenytkin kotoa 23-24 aikaan ja palannut vasta 02-03 aikaan.

"Mulla on siellä aseita varastettu"

Avovaimo kertoi lisätutkinnassa, että hän ja Torssonen heräsivät molemmat aamulla ovikellon soittoon.

– Teemu sanoi, että mene avaamaan ja teinkin näin. Ovella oli naapuri, joka kysyi, että olemmeko huomanneet, että autoamme oli rikottu. Sanoin, että emme olleet. Menin katsomaan ikkunasta ja näin auton omalla paikallaan, että auton lasi on rikottu ja sitä oli töhritty. Muistaakseni menin takaisin makuuhuoneeseen, jossa Teemu istui sängyn reunalla. Soitimme tästä sitten hätäkeskukseen ja kerroimme tapahtuneesta. Tämä meni niin, että Teemu käski minua soittamaan ja kertomaan tapahtuneesta ja tuli sitten itsekin puhelimeen, avovaimo kertoi lisätutkinnan pöytäkirjassa.

Hätäkeskuspuhelussa 27.5. 2020 avovaimo kertoo näin:

– Herättiin ja huomattiin, että meidän autoon on murtauduttu tässä yöllä. Auto on myöskin sotkettu maalilla, siitä on rikottu lasia ja siihen on jätetty uhkausviestiä, avovaimo sanoo nauhoitteella.

Avovaimon mukaan Torssonen oli siis käskenyt häntä soittamaan hätäpuhelun. Avovaimolta kysyttiin lisätutkinnassa, kävikö Teemu katsomassa autoa ennen tuota hätäkeskussoittoa.

– Minun mielestäni ei käynyt.

Kävitkö itse autolla tuolloin aamulla, poliisi kysyi avovaimolta.

– En käynyt heti vaan Teemu meni puhelun jälkeen autolle ja odotteli poliiseja ja jutteli naapureiden kanssa.

Hätäkeskussoiton aikana puhelimeen tullut Torssonen itse kuitenkin kertoo hätäkeskukselle nauhoitteen mukaan näin:

– Kävin just kattomassa sitä autoa, ja takalasi oli hajotettu ja sitten spreijattu ja sieltä varastettu, mulla on siellä aseita, sieltä on ainakin kaksi asetta varastettu, Torssonen kertoo nauhoitteella rauhallisella äänellä.

Herää kysymys, että mistä Torssonen tiesi kertoa hätäkeskukselle, että hänen aseitaan on varastettu autosta, jos hän ei ollut käynyt katsomassa autoa ennen hätäkeskussoittoa.

Torssonen kertoo MTV Uutisille, että hänen mielestään kaikki asiat ja tapahtumat ovat menneet niin kuin hätäkeskusnauhoitteessa tulee esille.

– Totta kai kävin katsomassa hajotettua autoa ennen hätäkeskuspuhelua. Näin muistan toimineeni ja näin muistaakseni kerroin myös itse hätäkeskuspuhelussa. Miksi en olisi käynyt tai miksi olisin valehdellut asiasta hätäkeskuspuhelussa, Torssonen jatkaa.

Torssosella vaaditaan ehdollista vankeutta

Syyttäjä vaatii Torssoselle ehdollista vankeutta laittomasta uhkauksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta. Käräjäoikeuden päätös tulee 28.10.

Torssonen kertoi tapahtuman jälkeen keväällä 2020 Keskisuomalainen-lehdelle, että hänelle oli iltaisin ja öisin hänelle soitettu kymmeniä häirikköpuheluita salatusta numerosta. Hän totesi myös, että hän aikoo lisätä varotoimia puheluiden ja autoiskun takia.

Avovaimo käytti Pekka Kataja -tutkinnan yhteydessä lähisukulaisen oikeutta vaieta ja ilmoitti poliisille, ettei lausu asiassa mitään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja