Lauttasaaren jättioperaatio olikin väärä hälytys: "Päihteillä saattoi olla osuutta asiaan"

MTV paikalla: Helsingin Lauttasaaressa suuri poliisioperaatio 3:04
MTV Uutiset vieraili poliisioperaation tapahtumapaikalla tuoreeltaan. Tältä siellä näytti.

Helsingin Lauttasaaressa suuren poliisioperaation aiheuttanutta tilannetta tutkitaan enää vain lievinä rikoksina, jotka eivät liity alkuperäiseen hälytykseen. Poliisin mukaan päihteillä saattoi olla osuutta siihen, että poliisi kutsuttiin paikalle.

Hätäkeskus sai 24. päivä tiistaina puhelun. Soittajan mukaan Lauttasaaressa sijaitsevaan asuntoon oli tunkeutunut väkisin kolme ihmistä. 

Poliisi riensi paikalle runsain voimin, koska ensitietojen valossa tilanne oli vakava. Suuri poliisioperaatio rauhallisella alueella herätti runsaasti huomiota.

Asia oli julkisuudessa erityisen mielenkiinnon kohteena myös siitä syystä, että hälytyksen kohteena ollut asunto kytkeytyi löyhästi Kalasatamassa elokuussa paljastuneeseen henkirikokseen, jota poliisi tutkii parhaillaan.

Lauttasaaren tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi kertoo nyt, että vakavalta kuulostanut hälytys oli perätön.

– Varmaan päihteillä oli osuutta asiaan, hän kommentoi.

"En halua lausua siitä"

Poliisi ei toistaiseksi kommentoi tarkemmin sitä, mitä asunnossa poliisin käsityksen mukaan tapahtui ennen hätäkeskuspuhelua. 

– Sanotaanko näin, että ehkä se on jossain määrin selvinnyt, mutta en halua lausua siitä julkisuuteen, Uusikivi sanoo.

Uusikiven mukaan asiaa ei kuitenkaan enää tutkita laittomana uhkauksena, vapaudenriistona tai ampuma-aserikoksena, kuten tutkinnan alkuvaiheessa.

Sen sijaan nimikkeinä on enää lievä ampuma-aserikos sekä huumausaineen käyttörikos tai huumausainerikos. 

Uusikiven mukaan hälytyksen kohteena olleesta asunnosta löydettiin poliisitehtävän yhteydessä muutamia aseen patruunoita sekä vähäinen määrä huumausainetta, mutta muuta rikollista ei epäillä tapahtuneen. 

– Siltä osin tutkinta on vielä kesken, että ketä ylipäätään on syytä epäillä jäljellä olevista rikoksista. 

Uusikiven mukaan poliisi haluaa nyt rauhoitella Lauttasaaren asukkaita ja korostaa, että hätäkeskukseen tulleen hälytyksen takia alueella järjestettiin suuri operaatio vain siitä syystä, että ensitiedot antoivat olettaa kyse olleen vakavammasta asiasta. 

– Poliisi menee tehtävälle aina niillä tiedoilla, mitkä ovat sillä hetkellä tiedossa, Uusikivi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat