Unelmien rakennushanke romuttui pahan kerran: Kiinteistönalut ränsistyvät edelleen paraatipaikalla Porvoossa – taustalla laaja rikosvyyhti, jota myös KRP tutkii

1:02
Porvoon Toukovuoreen piti keväällä 2019 valmistua asuinalue, jonka modernien asuntojen suunnitteluun osallistui maailmankuulu rock-tähti Lauri Ylönen – hanke jäi haaveeksi ja tältä paikan päällä nyt näyttää

Porvoossa on kaksi keskeneräistä rakennushanketta, jotka ovat jo pitkään odottaneet rakentajaansa. Nyt tarina on saamassa jossain määrin onnellisen lopun. 

Porvoon Toukovuoreen piti jo keväällä 2019 valmistua asuinalue, Kattivaaran taloyhtiö, jonka suunnitteluun osallistui maailmankuulu rock-tähti, sittemmin suunnittelun saralla menestynyt Lauri Ylönen.

Uudiskohteesta piti tulla 1 400 asukkaan moderni koti, josta aukenevat upeat, silmiä hivelevät maisemat. 

Vain muutama kilometri Porvoon keskustaan, erinomaiset ulkoilumahdollisuudet luonnossa – muun muassa näillä herkuilla kohdetta kaupattiin tuleville asukkaille.

Hanke jäi pitkäksi aikaa haaveeksi. Tonteilla pönöttää tällä hetkellä useita talojen raunioita, jotka ovat olleet jo 1,5 vuotta sään armoilla odottamassa, mitä seuravaksi tapahtuu. 

Katso yllä olevalta videolta, miltä Toukovaaran eli Kattivaaran taloyhtiön, rakennustyömaalla nyt näyttää! 

Kodeista maksettiin tuhansia 

Pitkään näytti siltä, että työmaa ei tule koskaan valmiiksi – ovathan sen rakentamisesta vastuussa ollut Sisco Oyj sekä myöhemmin yhtiön ostanut Permiso Oyj molemmat konkurssissa.

Surullisemman sotkuisesta vyyhdistä tekee se, että lukuisat ihmiset ovat sijoittaneet rakennushankkeeseen tuhansia ja taas tuhansia euroja. 

– Alun alkaen ostajia oli parisenkymmentä, osa on purkanut kaupan. Tällä hetkellä kauppaan sitoutuneita asukkaita on kymmenkunta, kertoo As Oy Porvoon Kattivaaran hallituksen puheenjohtaja Niklas Björkman.

Björkmanin mukaan rakennushanketta on tarkoitus jatkaa vielä tämän vuoden puolella. 

– Tavoitteena on saada ihmiset koteihinsa ja saattaa taloyhtiö valmiiksi, hän vakuuttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Taustalla laaja rikosvyyhti

Rakennushanke on ollut pitkään jäissä. 

Kyse ei ole vain rahan loppumisesta, vaan kyseessä on laaja, myös KRP:n tutkima vyyhti, jonka selvittämiseen menee aikaa – tarkistettavia papereita on monta sataa. 

Rakennushankkeesta alun perin vastannut, sittemmin konkurssiin ajettu, Sisco Oyj on siirretty julkisselvitykseen, mikä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että valtio haluaa selvittää asian perinpohjaisesti. 

Siscosta on käynnissä laaja talousrikostutkinta, jossa tutkintanimikkeitä ovat muun muassa törkeä petos, törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä kavallus.

Toinenkin rakennushanke odottaa uutta rakentajaa 

– Täällä koet korkeatasoista asumista ennennäkemättömällä lämmöllä varustettuna, lukee Haikkoonlammentien rakennustyömaan kupeessa. 

Ennennäkemätöntä lämpöä tai moderneja ja urbaaneja asuntoja tullaan tuskin koskaan kokemaan tai näkemään. 

Kuten Toukovuoressa, myös Haikkoonlammentiellä rakennusten ”luurangot” ovat olleet useita kuukausia sellaisenaan. 

– Rakennusvalvonta on kehottanut konkurssipesää siivoamaan kiinteistöllä, Porvoon kaupungilta kommentoidaan. 

Rakentaminen jatkuu, jos uusi rakentaja löytyy

Porvoon kaupungin mukaan Haikkoonlammentien työmaalla rakennustyöt keskeytettiin joulukuussa 2019. 

Rakennustyöt jatkuvat Porvoon kaupungin mukaan, kun hankkeelle löytyy uusi rakentaja. 

– Ennen uutta rakennushankkeeseen ryhtyvää ei rakennusvalvontaviranomainen voi juurikaan edistää hankkeen valmistumista, koska rakennuslupa on voimassa, kaupungilta sanotaan.

Juttua muokattu 27.11.2020: Korjattu kirjoitusvirhe: Kyseessä on Haikkoonlammentie, ei Haikoonlammentie. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja