Ylen MOT: Laulaja Lauri Ylösen nimellä markkinoidusta asuntoprojektista tuli ostajien painajainen – "Meidän nimeä on käytetty"

8:58
The Rasmus oli Huomenta Suomen vieraana elokuussa 2019 muistelemassa Dead Letters -hittialbumiaan 15 vuoden takaa.

MOT-ohjelma kertoo, että The Rasmuksesta tutun Lauri Ylösen firman yhteinen projekti rakennusyhtiö Siscon kanssa on jättänyt asunnonostajat pulaan. Näyttävästi markkinoidun asuinalueen rakentaminen Porvoossa on pysähtynyt, eivätkä asukkaat tiedä, milloin he pääsevät muuttamaan.

Lauri Ylösen yhtiö Alvardag julkisti vuonna 2017 rakennusyhteistyön Siscon kanssa. Kyseessä oli suunnitteluyhteistyö. Ylönen osallistui Siscon rakennusprojektiin julkisivupiirustuksilla, joita käytettiin kohteen markkinointiin. Lauri Ylönen on tullut tunnetuksi talojen suunnittelijana tosi-tv-ohjelmissa.

Ostajien piti päästä muuttamaan uusiin koteihinsa alun perin vuoden 2019 maaliskuussa, mutta muuttopäivä on siirtynyt jatkuvasti. Kymmeniä tuhansia euroja ennakkomaksuja maksaneet ostajat eivät ole vieläkään päässeet muuttamaan uusiin koteihinsa.

Alvardagin toimitusjohtaja David Vatka kommentoi tapahtumia Ylelle. Hän kertoo käyneensä yhtiökumppaneiden kanssa asuntokohteessa vuoden 2018 lopussa, jolloin he havaitsivat, ettei sovittuja suunnitelmia oltu noudatettu.

– Ei sinne päinkään, talot ovat selkeän erilaisia. Oli hyvin suuttunut olo ja reklamoin asiasta. Se oli sopimuksen vastaista tuotantoa ja meidän nimeä oli käytetty, Vatka kommentoi.

Vatkan mukaan Sisco jäi lopulta Alvardagille velkaa.

– Puhutaan merkittävistä summista.

50 000 maksanut ei ole päässyt vielä muuttamaan

Yle on haastatellut yhtä asunnon ostajaa, Rémi Defaysta, joka kertoo asunnonhankinnan muuttuneen painajaiseksi. Hän kertoo maksaneensa asunnosta yli 50 000 euron etumaksun, mutta ei ole päässyt vieläkään muuttamaan, eikä saa vastauksia kysymyksiinsä.

– On iso kysymysmerkki, milloin pääsen oikeasti muuttamaan ja miksi en saa enempää infoa siitä, mikä tilanne on, Defays sanoo.

Porvoon asuntoprojektin nykytilanne on sekava. Vuoden 2019 alussa Permiso-niminen yhtiö osti Siscon ja lupasi tehdä Porvoon kohteet loppuun. Sekä Sisco että Permiso ovat kuitenkin menneet konkurssiin.

Paikalla käyneen MOT:in mukaana rakennukset ovat kesken ja työt jumissa. Siscosta on käynnissä laaja talousrikostutkinta, jossa tutkintanimikkeitä ovat muun muassa törkeä petos, törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä kavallus.

MOT kertoo, että Siscon rakentamissa asunnoissa on todettu vuosien varrella useita vikoja. Yhtiö on muun muassa jättänyt toistuvasti takuukorjaukset tekemättä, kadonnut paikalta ja jättänyt asukkaat pulaan. MOT:in mukaan Sisco-konserni rakensi viime vuosien aikana yli tuhat asuntoa ympäri Uuttamaata.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja