Lauri Tähkän seksuaalirikossyyte kaatui – tuomarit täysin eri mieltä ratkaisusta

Lauri Tähkä vapautettiin syytteistä – oikeudenkäynnissä poikkeuksellisia piirteitä 3:38
Video: Lauri Tähkä vapautettiin syytteistä – oikeudenkäynnissä poikkeuksellisia piirteitä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus vapautti Lauri Tähkän seksuaalirikossyytteestä. 

Muusikko Lauri Tähkä, oikealta nimeltään Jarkko Suo, sai käräjäoikeudelta vapauttavan tuomion. Tuomio annettiin tänään.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli esimerkiksi syyttäjä tai jutun asianomistaja voivat hakea siihen muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Aamuyöllä hotellissa

Tuomio on pitkälti salainen, mutta käräjäoikeus on antanut asiasta julkisen selosteen.

Selosteen mukaan Tähkää syytettiin siitä, että hän olisi väkivalloin ja hiuksista vetämällä pakottanut naisen seksuaalisiin tekoihin hotellihuoneessaan.

Rikoksen väitettiin tapahtuneen Hämeenlinnassa noin vuosi sitten. Tähkä oli esiintynyt kaupungissa edeltävänä päivänä.

Käräjäoikeuden mukaan hotellin valvontakameratallenteilta näkyi, miten Tähkä ja nainen menivät kahdestaan Tähkän hotellihuoneeseen aamuyöllä noin kello puoli viiden aikaan.

Nainen poistui huoneesta kello 5.16. 

Syyttäjän väitteiden mukaan hotellihuoneessa Tähkä suuteli naista väkisin suulle, riisui tämän vaatteita sekä kosketteli ja suuteli tämän vartaloa ilman suostumusta. Syytteen mukaan Tähkä loukkasi naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. 

Syytteen mukaan nainen oli pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia kyvytön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Tapahtuneesta kertoi nainen itse. Tilanteella ei ollut ulkopuolisia silminnäkijöitä. 

Näyttö ei riittänyt

Käräjäoikeuden julkisessa selosteessa kerrotaan, että käräjäoikeus piti asianomistajan kertomusta sinänsä uskottavana, mutta katsoi, ettei naisen kertomuksen ollut muuta merkityksellistä näyttöä. 

Nainen oli muun muassa kertonut purreensa tilanteessa Tähkän sormea huomattavan kovaa. Tähkän sormista myöhemmin viikonlopun aikana otetuissa valokuvissa sormissa ei kuitenkaan näkynyt jälkiä. 

Naisella oli kuukausia tapahtuneen jälkeen todettu lievää traumaperäistä oireilua. Oikeuden mukaan se tuki syytettä "enintään vähäisesti". 

Käräjäoikeuden mukaan pelkkä naisen kertomus ei riittänyt tuomioon. Käräjäoikeuden mukaan Tähkän syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily. 

Tähkä ei itse kertomansa mukaan muistanut aamuöisiä tapahtumia tarkasti, mutta oikeudessa kiisti kuitenkaan syyllistyneensä mihinkään rikokseen tai edes olleensa fyysisessä tai seksuaalisessa kanssakäymisessä kyseisen naisen kanssa.

Oikeudessa Tähkä kertoi itse kehottaneensa naista poistumaan huoneesta "alatyylisesti". Myös nainen kertoi näin tapahtuneen.

Tuomarit eri mieltä

Asiaa ratkaisemassa oli kaksi tuomaria, mies ja nainen. Merkillepantavaa on, että tuomarit olivat ratkaisusta täysin eri mieltä ja asiasta äänestettiin. 

Tulos oli 1-1, joten Tähkän kannalta lievempi lopputulos voitti.

Naistuomari olisi tuominnut Tähkän seksuaalirikoksesta. Kyseinen tuomari katsoi, että asianomistajan kertomuksen tueksi oli tarpeeksi muuta näyttöä. 

Hänen mukaansa kertomusta tuki muun muassa se, että nainen oli välittömästi väitettyjen tapahtumien jälkeen kertonut hotellihuoneen tapahtumista hotellin työntekijälle. 

Lisäksi nainen oli lähettänyt läheiselleen viestin, jossa ilmaisi, ettei kaikki ole hyvin. Hieman myöhemmin nainen oli viestittänyt asiasta myös ystävälleen sekä kertonut asiasta läheisilleen.

Läheisten mukaan nainen oli selvästi järkyttynyt tapahtuneesta. 

Tähkän versiota kyseinen tuomari ei puolestaan pitänyt uskottavana. Hän kiinnitti huomiota siihen, ettei Tähkä oman kertomuksensa mukaan muistanut aamuyön tapahtumia selvästi. 

Lisäksi Tähkän kertomus oli tuomarin mukaan muuttunut sitten poliisikuulustelujen.

Eri mieltä oleva tuomari katsoi, että syytteen tueksi oli tarpeeksi näyttöä ja ettei Tähkän syyllisyydestä jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Lukuisia todistajia 

Tapauksen yksityiskohtia ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen, sillä asia julistettiin käräjillä salaiseksi ja oikeutta käytiin suljettujen ovien takana. Tämä on seksuaalirikosasioissa tavallista.

Ennen oikeudenkäyntiä Tähkä kommentoi syytettä MTV Uutisille PR-toimistonsa kautta. Hän kiisti rikoksen jyrkästi.

– En ole syyllistynyt väitettyihin asioihin, ja olen antanut aiheesta oman selvitykseni viranomaisille. Olen luottavainen että syyttömyyteni selviää aikanaan, toivottavasti mahdollisimman pian. En tässä vaiheessa kommentoi asiaa enempää, hän kommentoi.

Oikeudenkäyntipäivänä Tähkä pysytteli vähäsanaisena.

– Tuntuu tosi pahalta. Mä en ole tehnyt mitään väärää, Tähkä sanoi MTV Uutisille. 

Kuvausryhmä taltioi käräjäoikeudessa

Asiaa käsiteltiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kahden päivän ajan syyskuussa. 

Oikeudessa nähtiin muun muassa suuri määrä todistajia. Lauri Tähkän asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi ensimmäisenä istuntopäivänä, että paikalla oikeudessa oli yhteensä toistakymmentä todistajaa.

Ensimmäisenä istuntopäivänä huomiota herätti myös kuvausryhmä, joka seurasi Tähkän jokaista liikettä ja elettä sekä median toimintaa artistin ympärillä.

Kuvausryhmään kuului muun muassa tunnettu dokumenttiohjaaja Joonas Berghäll, joka ei halunnut kommentoida MTV Uutisille, ovatko he tekemässä Tähkästä dokumenttia

Elokuvasäätiön sivuilta selviää, että Berghällin tuotantoyhtiö Oktober on saanut 100 000 euroa tuotantotukea 7. maaliskuuta 2023 Unelmaa kohti -nimistä dokumenttielokuvaa varten. Dokumenttielokuvalle myönnettiin myös vuonna 2022 yhteensä 39 000 euroa tuotantotukea. 

– Joonas Berghällin dokumenttielokuva musiikkimaailman huipulta. Elokuvassa seurataan pitkän linjan kotimaista huippuartistia ja hänen taivaltaan pikkukylältä yhdeksi koko maan seuratuimmista artisteista, elokuvasäätiön sivuilla kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat