Miljoona 500 päivässä-projektin vetäjän tulot eivät näy verotiedoissa – uusi idea syntyi kävellessä

Tämä mies aikoo kerätä miljoona euroa 500 päivässä! 8:10

Miljonääriksi 500 päivässä -projektillaan paljon monenlaista julkisuutta saanutta Lauri Salovaaraa ei löydy eilen julkaistujen verotietojen miljonäärilistoilta.

Yrittäjä ja mediapersoona Salovaara sanoo yllättyneensä julkisuusmyllyn vauhdista, kun hän sai viime heinäkuussa päätökseen puolentoista vuoden rupeaman, jonka tarkoitus oli tulla miljonääriksi 500 päivässä.

Salovaaran omat tulot olivat 2017 yhteensä 18 277 euroa, joista 8 468 oli pääomatuloja.

Suurta huvia

Pitkään yrittäjänä toiminut Salovaara vastaa puhelimeen kotoaan Oulusta.

– Tervehdys täältä flunssan kourista.

Sitkeästä lentsusta huolimatta mies seurasi veropäivää. Pilke silmänurkassa.

– Eihän siinä varmasti kadehtiminen ole itsetarkoitus. Sehän kiinnostaa ihmisiä valtavasti, en minä näe sitä pahana. Ainoa siinä on sitten se, että varsinkin yrityspuolella listaus ei kerro koko totuutta, kun puhutaan ansiotuloista ja pääomatuloista.

– Minulla on esimerkiksi yksi ystävä, jolla on vähän yli 20 miljoonan omaisuus ja tulot on välillä nolla, välillä vähän enemmän. Eihän se kerro siitä, mitä hän tienaa, vaan sen, mitä hän milloinkin ottaa yhtiöstään ulos.

Salovaara laskeskelee, että hänen firmojensa liikevaihto viime vuodelta on noin 140 000–150 000.

– Jotain sieltä otetaan joskus ulos, joskus ei.

Miltä miljoona tuntuu?

Salovaara keräsi projektissaan yksinkertaistettuna omistuksia erilaisista yhtiöistä antamalle näille käyttöönsä omaa osaamistaan ja työpanostaan.

Tällä hetkellä miehellä on omistuksia viidessä eri yhtiössä. Niillä menee hyvin. Mukana on muun muassa suursijoittaja Peter Vesterbacka.

Jutun videolla Huomenta Suomessa kesällä vieraillut Lauri Salovaara kertoo miljoonaprojektistaan.

Yrittäjä sai juosta viime heinäkuun alussa loppuneen projektin jälkeen haastattelusta toiseen. Miestä tituleerattiin miljonääriksi ja kyseltiin tuntemuksia, kun tilillä on miljoona euroa.

Kritiikkiäkin tuli paljon. Useat olivat sitä mieltä, että projekti ei voinut tuottaa miljoonaa ja siinä mukana olleet yrityksetkin saivat osansa likasangon sisällöstä.

Salovaara muistuttaa, että ei hänen tarkoituksenaan ollutkaan kerätä oman taskun täytteeksi miljoonaa euroa puhdasta rahaa.

Kyseessä oli palkaksi saatujen listaamattomien yhtiöiden osakkeiden senhetkinen arvo. Se ylsi Salovaaran itsensä mukaan miljoonaan.

Myllytys oli kova

Töitä piti olla heinäkuun yhdeksännen jälkeen enää viikko. Alla 40-vuotissyntymäpäivät.

– Olin päättänyt, että otan offline-kesäloman sen jälkeen. Kuvittelin, että kyllä siitä kaikesta viikossa selvitään. Ilmeisesti asian jauhaminen jatkui silloin kesällä ja kun kukaan ei ollut puolustamassa, keskustelu meni huonoon suuntaan.

– Kyllä se kuitenkin on niin, että ihmiset, jotka tuntevat start up -maailman, niin ei heille ole tässä mitään epäselvää.

Yrittäjä moittii itseäänkin. Vaikka mediakokemusta on ehtinyt kertyä paljonkin erilaisissa tehtävissä muun muassa Ylen palveluksessa, projektia olisi pitänyt selittää tarkemmin.

Kun olin haastatteluissa, niin toimittajat olivat innoissaan, että hei, hei miljonääri, tervetuloa! Miltä nyt tuntuu, kun on paljon rahaa? Olisi pitänyt paljon tarkemmin pysäyttää se ja sanoa, että ei se ole ihan näin, Salovaara muistelee viime kesää.

Työllä pärjää

Lauri Salovaara kannustaa yrittämiseen ja sanoo, että kovalla työllä ja pelkäämättömyydellä kyllä pärjää. Omien omistusten arvo viidessä yrityksessä on miehen mukaan mukavan kokoinen. Se, muuttuvatko ne koskaan rahaksi, on toinen kysymys.

Jotain täytyy aina olla kehitteillä. Idea uuteen projektiin saattoi syntyä yksinvaelluksella Italiassa muutaman viime viikon aikana. Kävelyreitillä Toscanasta Roomaan vierähti kolme viikkoa, siinä ehtii miettiä.

– Se oli huikeaa. Aamulla lähdet kävelemään, kävelet päivän, syöt ja menet nukkumaan. Siinä eivät paljoa murheet painaneet.

– Kyllä siinä kytivät jo luultavasti seuraavan firman perustamisasiakirjat mielessä.


Oikaisu 2.11. klo 15.33: 500 päivässä miljonääriksi -projekti ei ole enää käynnissä toisin kuin aiemmasta otsikosta kävi ilmi. Otsikkoa korjattu täsmällisempään muotoon.

Lue myös:

    Uusimmat