Lauri Marjamäki nosti esiin erikoisen seikan Liigan ja KHL:n välillä – "Missä nyt onkaan tuulista?"

Espoon Blues, Oulun Kärpät, Suomen A-maajoukkue ja Helsingin Jokerit. Jääkiekkovalmentaja Lauri Marjamäkeä ei voi syyttää kunnianhimon puutteesta. Marjamäki ei ole kaivannut valokeilaa, mutta nuoren polven valmentajakyky on jo vuosikymmenen ajan siirtynyt huippupestistä toiseen.

Nyt hän luotsaa toista kauttaan Jokereita, joka yrittää menestyä KHL:ssä. Jokerit ei ole koskaan edennyt pudotuspelien toista kierrosta pidemmälle itäliigassa, mutta tämän kauden runkosarja herättää toiveita.

– Alkuvaikeuksien jälkeen olemme jälleen aikataulussa, Marjamäki paalutti STT:n haastattelussa.

Jokerit oli vuodenvaihteessa korkeassa lennossa, kun joukkue voitti viisi ottelua peräkkäin. Tammikuun toiseksi viimeisellä viikolla Jokerit hävisi kaksi ottelua peräkkäin. Tuollaisessa tilanteessa joukkue oli edellisen kerran marraskuussa, joten pistepussi on lihonut mukavaan tahtiin.

–  Peleissä käy kylmät, jos joukkue ei ole 100-prosenttisesti läsnä.

"Peli ja tekijät ovat olemassa"

Vuosi sitten Jokerit kasasi 62 runkosarjaottelussa 80 pistettä. Ottelukohtainen pistekeskiarvo oli 1,29. Tällä kaudella pistekeskiarvo on ollut rahtusen parempi, ja pudotuspeleissä joukkueen tavoitteena on menestyä aiempaa paremmin.

–  Toiseen kauteen valmistautuminen oli sikäli helpompaa, koska pelaajat ovat tuttuja. Tiedän, miten kukin toimii tiukoissa paikoissa, Marjamäki tuumi.

–  Uudet pelaajat ovat tuoneet meille erikoisosaamista esimerkiksi ylivoimaan.

Marjamäki ei nosta esiin oma-aloitteisesti ketään pelaajia, mutta myöntää esimerkiksi maailmanmestari Mikko Lehtosen ja maalivahti Janis Kalninsin merkityksen joukkueen alakerrassa. Marjamäkeä miellyttää myös hyökkääjä Peter Reginin paluu huipputasolle vaikean viime kauden jälkeen.

Uusista hankinnoista Petri Kontiola on tuonut juonikkuutta ylivoimaan ja Veli-Matti Savinainen syvyyttä hyökkäykseen. Savinaisen kausi on monen muun tavoin ollut loukkaantumisen sävyttämä.

–  Viime vuonna putosimme jo ensimmäisellä kierroksella. Tämän kevään pudotuspeleissä menestyminen edellyttää sitä, että ylivoima-, alivoima- ja maalivahtipeli ovat sarjan kärkeä. Venäläiset joukkueet puolustavat todella tiiviisti. Meillä peli ja tekijät ovat olemassa. Ei tarvitse vetää jänistä hatusta, Marjamäki alleviivasi.

Kurri ohjaa laivaa

Marjamäki nostaa Jokerien organisaatiossa tapahtuneet muutokset yhdeksi syyksi joukkueen tämän kauden hyvään pelivireeseen.

–  Ei ole joukkue ja toimisto vaan olemme kaikki yhdessä. Organisaatiossa tapahtuneet muutokset ovat tuoneet virkistävän tuulahduksen, ja (Jari) Kurri ohjaa tätä kaikkea laivan kapteenina, Marjamäki viittaa pääomistaja ja puheenjohtaja Kurriin.

Keväällä 43 vuotta täyttävä Marjamäki on vielä nuori valmentaja, mutta valmentajana hän on toiminut jo neljännesvuosisadan. Työn raadollisuus on tullut esille muun muassa silloin, kun hän sai potkut Bluesista kesken kauden 2012–13 ja joutui A-maajoukkueen menestymättömyyden syntipukiksi vuosina 2016–18.

Suomi jäi neljissä peräkkäisissä arvokilpailuissa mitalitta, kun Marjamäki toimi päävalmentajana. Hänestä tuli Rauno Korven päävalmentaja-aikakauden 1986–87 jälkeen ensimmäinen Leijonien päävalmentaja, joka jäi ilman arvokilpailumitalia.

–  Jokainen vuosi antaa kokemusta. Välillä tulee menestystä, välillä taas neljänsiä ja viidensiä sijoja, Marjamäki sanoi.

–  En seurannut ollenkaan tiedotusvälineitä turnauksien aikoihin, koska sieltä suunnalta ei olisi tullut mitään positiivista. Ajatukseni olivat joukkueen johtoryhmän toiminnassa. Pelaajien ja johtoryhmän puolesta harmitti, kun hävittiin esimerkiksi puolivälierä maalilla. Odotusarvot ovat olleet kovat aikanaan jo Bluesissa ja Kärpissä, mutta minulla on etuoikeus tehdä tällaista työtä.

Marjamäki johdatti Kärpät mestariksi 2014 ja 2015. Peräkkäisiin mestaruuksiin liigavalmentajana ovat pystyneet Marjamäen lisäksi vain Korpi, Hannu Jortikka, Kari Jalonen ja Jussi Tapola. Lisäksi Marjamäki on saavuttanut muun muassa apuvalmentajana SM-hopeat Bluesissa 2008 ja 2011 sekä A-maajoukkueen apuvalmentajana olympiapronssin ja MM-hopean 2014.

"Missä nyt onkaan tuulista?"

KHL on tunnettu tuulisuudestaan. Seurajohtajien liikkeet voivat olla nopeita ja yllättäviä, kun pelaajia ja valmentajia lähetetään muihin maisemiin.

Marjamäki nostaa esiin erikoisen seikan tältä kaudelta.

–  Liigassa viisi päävalmentajaa 15:stä on vaihtunut kauden aikana. KHL:ssä 24 joukkueesta neljä on vaihtanut valmentajaa tällä kaudella. Missä nyt onkaan tuulista, Marjamäki virnistää.

–  Keväällä pääsemme vaihtamaan kuulumisia ja ajatuksia isolla joukolla, kun kuutisenkymmentä suomalaisvalmentajaa kokoontuu MM-kilpailujen yhteydessä, Marjamäki paljastaa.

Sitä ennen Marjamäellä on edessään tehtävä, joka hänelle erittäin tutuilta valmentajilta Erkka Westerlundilta ja Jukka Jaloselta jäi Jokereissa suorittamatta eli helsinkiläisjoukkueen kauden venyttäminen pitkälle kevääseen.

Lue myös:

    Uusimmat