Teinipoika hyppäsi pää edellä laiturilta järveen ja vammautui erittäin pahasti – kaupungin edustajia syytetään vammantuottamuksesta

Teinipoika vammautui hypättyään laiturilta matalaan veteen – kaupungin virkamiehille syytteet 2:12
Syyttäjä vaatii kahdelle Pudasjärven kaupungin virkahenkilölle rangaistusta vammantuottamisesta. Katso haastattelu videolta.

Pudasjärven kaupungin kahdelle virkamiehelle ja yhdelle urakoitsijalle luettiin tänään Oulun käräjäoikeudessa syytteet 15-vuotiaan pojan vakavasta vammautumisesta.

Poika oli ollut 15. päivä kesäkuuta 2020 isänsä kanssa uimassa Syötteen alueen Pikkukangasjärven uimarannalla. Uimaranta on Pudasjärven kaupungin ylläpitämä.

Poika hyppäsi rannalla olevalta laiturilta pää edellä veteen kohtalokkain seurauksin. Pojan pää osui järven pohjaan ja poika vammautui erittäin vakavasti.

Syyttäjä vaatii nyt kahdelle Pudasjärven kaupungin virkahenkilölle rangaistusta vammantuottamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän näkemyksen mukaan he olivat virkansa puolesta vastuussa uimarannan turvallisuudesta. 

Lisäksi syyttäjä vaatii rangaistusta vammantuottamuksesta Pudasjärven kaupungin tilaamalle urakoitsijalle, jonka vastuualueeseen uimarannan ylläpito, ohjeet ja pelastusrengas kuuluivat.

Yhden uimarannan huollosta ja kunnossapidosta vastanneen vastaajan syyte oli vanhentunut, koska häntä ei saatu poissaolon vuoksi syytettyä.

Laituri lyheni

Rannalle oli asennettu kesäksi 2020 uusi laituri, joka oli selvästi aiempaa laituria lyhyempi.

Veden syvyys laiturin päässä oli tapahtuma-aikaan noin 1–1,30 metriä, joka oli syyttäjän mukaan noin 10-20 senttiä vähemmän, kuin laiturin ollessa aiemmassa pituudessaan. Laiturin alkupäässä ei ollut sukeltamisen kieltävää varoituskylttiä.

Oikeuskäsittely alkoi tänään keskiviikkona ja sille on varattu aikaa kaksi päivää. Syyttäjä pyysi pääkäsittelyn keskeyttämistä lisäselvitysten saamiseksi.

Vastaajat vetosivat pääkäsittelyssä siihen, että virkamiehet toimivat sivistys- ja kulttuuritoimen alueella, kun taas uimarantojen kunnossapito kuuluu kaupungin tekniselle toimelle.

Syyttäjä ja asianomistaja olivat saaneet Pudasjärven kaupungilta tiedon, että vuonna 2020 juuri sivistys- ja kulttuuritoimi oli vastuussa uimarantojen turvallisuudesta ja huollosta. 

Syyttäjä pyysi oikeutta keskeyttämään pääkäsittelyn siksi ajaksi, että nämä saadut tiedot voidaan todentaa.

Syytetyt kiistivät kaikki heille luetut syytteet.

Asianomistajien korvausvaatimukset tullaan käsittelemään erillisessä oikeudenkäynnissä, mutta MTV:n saamien tietojen mukaan vaadittava rahallinen korvaus tulee olemaan vähintään 2 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat