Laura kuvasi sata penistä – näistä asioista hän yllättyi projektin aikana

Penikset. Niitä ajatellaan paljon. Niistä puhutaan paljon. Mutta harvoin niiden laajaa kirjoa päästään tarkastelemaan aivan yhtä läheltä kuin brittikuvaaja, joka ikuisti sadan miehen sukupuolielimet yksien kansien väliin. 

Valokuvaaja Laura Dodsworthin mukaan jokainen penis on ainutlaatuinen; introvertti tai ekstrovertti, suora tai käydä, roikkuva tai tanakka. Tämän nainen oppi kuvattuaan sadan miehen sukupuolielimet uusinta Bare Reality -kirjaansa varten.

Kirja sisältää sata intiimiä valokuvaa ja haastattelua, joissa miehet pohtivat, mitä miehisyys nykypäivänä oikein merkitsee. He valottavat kirjassa myös suhdetta vartaloihinsa ja seksuaalisuuteensa, mutta myös isyyteen, työhön ja terveyteen.

Häpeän määrä yllätti kuvaajan

Tämä ei suinkaan ole Dodsworthin ensimmäinen ihmisen ruumiinosaan keskittyvä teos. Vuonna 2014 julkaistua kirjaa varten valokuvaaja kuvasi ja haastatteli sataa naista ja heidän suhdetta rintoihinsa. Haastattelujen myötä esille tulleet elämäntarinat saivat naisen kiinnostumaan asioita myös miehisestä näkökulmasta.

Dodsworthin mukaan hänen tuore teoksensa on edellistä herkempi, sillä rinnat ovat nykypäivänä hyvinkin tuotteistetut. Samaa ei voi sanoa peniksistä, jotka ovat vielä nykyäänkin hyvin näkymättömiin jäävä tabu.

– Yksi sana penikselle on miehuus, joten se tuntui erinomaiselta lähtökohdalta puhua miehisyydestä, kuvaaja toteaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Projektiaan varten Dodsworth kuvasi sata 20–92-vuotiasta miestä. Jokaisessa kuvassa näkyy penis, kivekset, vatsa, kädet ja reidet. Vaikka kuvissa ei näy kasvoja, asennosta voi päätellä, tunteeko mies tilanteessa omahyväisyyttä vai haavoittuvuutta. Kuvan ottamisessa meni naisen mukaan 10 sekuntia, haastattelussa noin tunti.

– Kun joku paljastaa kehonsa, hän paljastaa paljon todennäköisemmin myös sielunsa. Sain paljon paremmat haastattelut kuvan ottamisen jälkeen.

Eniten projektissa kuvaajaa yllätti se, kuinka paljon häpeää, paineita ja riittämättömyyden tunnetta miehet oikein kokevat. Lapsuudessa koettu kiusaaminen saattoi vaikuttaa miesten elämään vahvasti vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Useita miehisyytensä kanssa kamppailevia miehiä haastateltuaan nainen kertoo olevansa hämillään siitä, miksi penis tehdään niin useissa yhteyksissä naurunalaiseksi.

– Puolet maailman ihmisistä ovat saaneet peniksen. On epäreilua olla julma niiden vuoksi, nainen toteaa.

Lähde: TheGuardian

***

1:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja