Laura Birnin kansainvälinen ura nousussa: Näyttelee brittileffassa Potter-tähden rinnalla

Laura Birn tekee uransa suurimman kansainvälisen roolin brittielokuvassa The Ones Below.

Psykologisen trillerin pääosissa ovat ranskalainen Clémence Poésy ja britti Stephen Campbell Moore, jotka näyttelevät ensimmäistä lastaan odottavaa avioparia. 

Birnin rooli on elokuvan kolmanneksi suurin. Hän esittää suomalais-saksalaista naista, joka muuttaa äveriään miehensä kanssa pariskunnan alakertaan. 

– Kuvasimme suurimman osan elokuvasta Lontoossa talossa, jossa elokuva pääasiassa tapahtuu, Birn sanoo. 

The Ones Below tekee kunniaa jännityselokuvan klassikoille Rosemaryn painajainen ja Kaasuvalo, joissa oli samanlaista suljetun paikan paniikkia. 

Poésyn esittämä Kate alkaa epäillä, että omituiset naapurit haluavat hänelle ja hänen lapselleen pahaa. 

– Ohjaaja David Farrin teatteritausta tuli vahvasti esille tavassa, jolla hän rakensi hahmoja ja heidän kaartaan. Farr tiesi tarkkaan, mitä halusi. 

Trillerissä näytellään kuin draamassakin 

Birnin roolihahmo on alkuun yliystävällinen kotirouva. Näyttelijää ei ole aiemmin nähty valkokankaalla tällaisena. Toisaalta kyse voi olla myös Katen vainoharhoista. 

– Ei trillerissä näytteleminen eroa draaman tekemisestä. Kaikessa yritetään hakea totuutta. Tämä hahmo toki menee todella pitkälle teoissaan. Mutta jännitys syntyy tarinasta, ei siitä että näytellään niin kuin tilanne olisi jotenkin hirveän kuumottava, Birn toteaa. 

Vainoharhoja unelmatalossa

– The Ones Below on David Farrin ohjaama psykologinen trilleri. 

– Elokuva tulee Britannian elokuvateattereihin maaliskuussa, ja sen Yhdysvaltojen-oikeudet on myyty laatuelokuvien levittäjälle Magnolialle. 

– Farr on aiemmin työskennellyt The Royal Shakespeare Companyssa.  

– Muita Farrin elokuva- ja tv-töitä ovat toimintaelokuva Hannan sekä John Le Carrén romaaniin perustuvan minisarjan Yön pakolainen käsikirjoitukset. 

– Adem Ilhanin musiikki viittaa suoraan Roman Polanskin vakiosäveltäjän Krzysztof Komedan teemoihin. 

– Elokuvan Suomen-levityksestä ei ole vielä tietoa.  

Kuvauspäivät olivat pidempiä kuin Suomessa. Osasyynä oli Farrin perfektionismi. 

– Hän hioi kaikkea äärimmäisellä huolellisuudella, ja usein aamupäivällä kuvattiin samaa kohtausta pitkään. Iltapäivisin mietittiinkin, mihin kaikki aika oli mennyt, Birn kertoo naurahtaen. 

Berliinistä Q-teatterin ensi-iltaan 

Birn on nimekkäässä seurassa. Poésy on näytellyt muun muassa Harry Potter -elokuvissa Fleur Delacouria sekä pääosaa Silta-sarjan ranskalais-brittiläisessä versiossa The Tunnel

Birnin roolihahmon miehenä nähdään David Morrissey. 1980-luvulta asti kansainvälisiä elokuvarooleja tehnyt ja teatterityöstäänkin palkittu näyttelijä on viime aikoina vieraillut esimerkiksi amerikkalaisessa Walking Dead -sarjassa. 

– Olihan se suomalaiselokuvien tekemiseen verrattuna hyvin erilaista, etten tuntenut ketään muita kuin Farrin kuvausten alkaessa. Kaikki olivat kuitenkin hullun mukavia, Birn kertoo. 

The Ones Below'n Euroopan ensi-iltajuhla oli torstaina Berliinin elokuvafestivaaleilla. Birn palasi heti Suomeen ja töihin tuttuun seuraan, sillä perjantaina oli Q-teatterin uuden näytelmän ensi-ilta.

Tavallisuuden aaveessa näyttelevät myös muun muassa Elina Knihtilä ja Ylermi Rajamaa

– Näytelmä tekee havaintoja suomalaisuudesta, mielestäni rehellisesti ja osuvasti, Birn luonnehtii. 

Näytelmän on ohjannut ja kirjoittanut Saara Turunen

Syksyllä Birn nähdään esikoisohjaaja Alli Haapasalon elokuvassa Syysprinssi, joka perustuu Anja Kaurasen omaelämäkerralliseen romaaniin. 

– Syysprinssi on draama ja rakkauselokuva. Ei ole väärin kutsua sitä hyvin romanttiseksi, vaikka sana romanttinen voi antaa siitä liian kevyen kuvan, Birn miettii. 

Lue myös:

    Uusimmat