Lauantai-illan ottelu jätti jäljen tanskalaisiin – futisfani Peter kertoo hetkestä, jolloin kukaan ei tiennyt miten reagoida

8:55
Video: Christian Eriksenin sairauskohtaus keskeytti ottelun, Huuhkajat löi EM-avauksessaan Tanskan Joel Pohjanpalon maalilla.

Lauantaina jalkapallon EM-kisojen toisena päivänä pelattiin Suomen ja Tanskan välinen ottelu, joka sai puolivälissä järkyttävän käänteen. Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kentän laidalla äkillisesti. Vaikka peli lopulta päättyi Suomen voittoon, oli tanskalaisille jalkapallofaneille Christian Eriksenin hyvinvointi illan tärkein lopputulos.

Suomi–Tanska-peliä seurasi lauantai-iltana suomalainen miljoonayleisö, ja illan tapahtumat koskettivat syvästi jokaista ruudun takana. Christian Eriksenin yhtäkkinen sydänpysähdys järkytti niin uusia kuin vanhojakin jalkapalloa seuraavia katsojia. Tilanne osui erityisen lähelle tanskalaisia, jotka kannustivat omaa maajoukkuettaan voittoon kotikentällään Kööpenhaminassa.

Kööpenhaminassa asuva tanskalainen jalkapallofani Peter seurasi ottelua yhdessä ystäväporukan kanssa television välityksellä. Ennen peliä tunnelma oli vielä erittäin innostunut ja odotukset olivat korkealla.

– Tanska on kelpo jalkapallomaa moniin muihin maihin verrattuna, ja myös tämän vuoden EM-joukkueella on hyvä kokoonpano, hän kertoo.

– Jalkapallo on melko suosittu laji Tanskassa. Sen rooli ei toki ole yhtä suuri kuin esimerkiksi Englannissa, mutta Englannin jalkapallokulttuuri onkin omaa luokkaansa.

Kaveriporukan odotukset EM-kisoihin olivat korkealla, jopa ehkä korkeimmat vuosiin. Kun ensimmäisenä vastassa oli EM-untuvikko Suomi, ajateltiin, että ensimmäinen peli voitettaisiin jopa melko helposti. 

– Uskoimme, että nämä ensimmäisen pelin pisteet tulisivat olemaan helpoimmat.

Ystäväporukan illanvietto alkoi siis korkeilla odotuksilla, iloisella mielellä sekä hyväntahtoisella kilpailuasetelmalla tanskalaisten ja myös muutaman suomalaisten kaverusten kesken. Puolivälissä tapahtui kuitenkin hetki, joka pysäytti jokaisen vastaanottimien ääressä istuvan ja hiljensi stadionin.

– Aluksi kukaan ei oikein osannut sanoa mitä tapahtui, emme tienneet oliko joku osunut Christian Erikseniin vai mitä oikein tapahtui. Pian kuitenkin huomasimme, että tilanne oli vakava. Jalkapallossa ei ole ennennäkemätöntä, että joku menettää tajuntansa, mutta usein he virkoavat myös melko pian.

Tilanne kävi nopeasti pelottavaksi, kun Eriksen ei näyttänyt nousevan ja kentällä jouduttiin aloittamaan elvytystoimenpiteet.

– Olimme kaikki shokissa. Kukaan meistä ei oikein tiennyt kuinka tulisi reagoida. Kyyneleet nousivat lähes kaikkien silmäkulmaan.

Peterin mukaan tämä shokki näkyi selvästi kaikkialla: tanskalaisissa faneissa, molempien maiden joukkueissa, kisastudiossa. 

Kaikkien huojennukseksi Christian Eriksen selvisi nopean elvytyksen ja lääkintätiimin toiminnan myötä, ja myöhemmin illalla hänen tilansa selvitettiin olevan vakaa. Tapahtumat kuitenkin vaikuttivat illan kulkuun erittäin merkittävällä tavalla, ja muuttivat jalkapallon illan toissijaiseksi aiheeksi.

Hetken aikaa stadionilla eivät olleet tanskalaiset vastaan suomalaiset, vaan kaikki olivat ainoastaan Eriksenin puolella. Yksi koskettavimmista hetkistä oli, kun suomalaisyleisö huudatti Christianin nimeä, ja tanskalaiset vastasivat huutoon Eriksenillä. Sillä hetkellä ihmiset sulautuivat yhteen, ja huusivat yhdessä kannatushuutoa Eriksenin kunniaksi.

Peterkin kertoo, että tapahtuneen jälkeen ei ollut enää kyse pelistä, vaan Eriksenin hyvinvointi oli etusijalla.

– Olimme kaikki onnellisia siitä, että Christian oli elossa. Muulla ei silloin ollut väliä, ei edes lopputuloksella. Enemmän olimme harmissamme siitä, että ottelua jatkettiin samana iltana, ja että pelaajille annettiin tässä järkyttävässä ja vaikeassa tilanteessa vastuu päättää pelin jatkamisesta. Ottelun siirtäminen olisi ollut parempi vaihtoehto.

Peterin mukaan ottelun jälkeen tunnelma oli hieman outo, ja myös ottelun jälkeisenä päivänä tunnelma oli edelleen epätavallinen. Lopputulokseen tanskalaiset eivät kuitenkaan ole pettyneitä, vaikka EM-kisoja seurataankin nyt hieman muuttuneesta näkökulmasta.

Tanskan seuraava peli pelataan torstaina Belgiaa vastaan, eikä ottelu tule olemaan missään nimessä helppo. Peter odottaa jännittyneenä Tanskan ja Belgian sekä Suomen ja Venäjän välisiä otteluita – niiden tulosten perusteella tiedetään tulevasta taas enemmän.

– Ajattelimme ensin, että Suomen peli olisi helpoin voitto, eli paineet ovat entistä suuremmat. Mitä ikinä tapahtuukaan, emme tule olemaan pettyneitä joukkueeseen. Eriksenin tilanne ja hyvinvointi on edelleen kaiken etusijalla.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston ja MTV Uutisten Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja