Lastenvalvonta pahasti tukossa – jopa neljän kuukauden jonot

Lastenvalvojalle jopa kuukausien jonot 1:46

MTV Uutiset selvitti Suomen kuuden suurimman kunnan lastenvalvonnan jonotustilanteen. Lastenvalvojien jonot ovat venyneet kunnissa tukalan pitkiksi. Ruuhkasta kärsivät pahiten avio- ja avoeroperheet. 

Mikä?

Lastenvalvojan tehtäviin kuuluu avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden selvittäminen ja vanhempien erotilanteissa muun muassa lapsen huoltoon, tapaamisoikeuteen ja elatukseen koskevien sopimusten tekeminen.

- Jos vanhempien ero on riitaisa, eikä neuvotteluapua saada, voi vierähtää useampi kuukausi, ennen kuin toinen vanhemmista näkee lastaan, Yhden Vanhemman Perheiden Liiton hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja Bodil Rosengren harmittelee.

Eroperheiden tukihenkilönä toiminut Rosengren on nähnyt läheltä, kuinka lastenvalvonnan jonoilla voi olla vakaviakin vaikutuksia perhe-elämään.

- Elatusapua ei saa, jos sopimuksia ei pystytä tekemään. Se voi käytännössä tarkoittaa, että lapsen lähivanhempi joutuu elämään monta kuukautta ilman minkäänlaista elatusapua, Rosengren sanoo.

Pääkaupunkiseudulla pahin tilanne on Vantaalla, missä erotilanteissa lastenvalvojalta saa uuden ajan vasta maaliskuussa. Toisaalta isyyden tunnustamiseen ei ole jonoa juuri lainkaan.

Parhaiten kuudesta suurimmasta kunnasta pärjäsivät Turku ja Espoo - uusi aika lastenvalvojalle järjestyy noin kuukauden kuluttua ajanvarauksesta.

Myös ajanvaraus tukossa

Helsingissä lastenvalvonnan pitkät jonot ovat tuttu tilanne jo useamman vuoden ajalta.

- Lastenpalveluasioille on kysyntää, eropalveluita tarvitaan. Tästä syystä jonot ovat venyneet, kertoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä.

Tukea eroperheille

Lastenvalvojan lisäksi muun muassa eri yhdistykset tarjoavat tukipalveluita eroperheille.

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton on lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa. Liitto järjestää erilaisia eroryhmiä, kuten eronneiden miesten tukiryhmä Miessakit. 

Pienperheyhdistys ry on kansalaisjärjestö, jossa toimivat yksinhuoltajat, yhteishuoltajat, vuoroviikkovanhemmat, yksinodottavat - perheet, joissa arki sujuu yhden vanhemman voimin. Pienperheyhdistys tarjoaa tukea niin eroperheen vanhemmille kuin lapsillekin.

Sateenkaariperheet ry ajaa lapsiperheiden asioita, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Yhdistys on julkaissut nettisivuillaan maksuttoman Sateenkaariperheen ero-oppaan. Yhdistys järjestää myös eroryhmiä.

Yhdistysten lisäksi kunnat ja seurakunnat tarjoavat erilaisia vertaisryhmäpalveluja, eroneuvontatilaisuuksia sekä omia ryhmiä eronneiden perheiden lapsille.

 Lastenvalvojan keskitetty ajanvaraus aiheuttaa myös ongelmia. Ajanvaraus on auki arkipäivisin kaksi tuntia ja palvelu ruuhkautuu erityisesti isyyden tunnustamisaikaa varaavista soitoista.

Ajanvaraukseen on tullut pahimpana päivänä jopa 1800 puhelua.

- Olemme toivoneet sähköistä ajanvarausta. Ainakin isyysasioiden ajanvaraus olisi hyvä saada netissä hoidettua, Niemelä sanoo.

- Eniten palautetta tulee ajanvarauksen ruuhkaisuudesta, mutta jos ensimmäistä eroasioiden sopimusaikaa joutuu odottelemaan kolmekin kuukautta, niin kyllä asiakkaat ovat sanoneet, että odotusaika tuntuu pitkältä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä toteaa.

Pahimmillaan huoltoriita kärjistyy

Eroperheen erimielisyydet voivat pahimmillaan kärjistyä oikeustaistoksi, jos oikeanlaista apua ei ole ajoissa saatavilla. Osa eronneista hakeutuu asianajajan pakeille, kun lastenvalvojan aika siirtyy kuukausien päähän.

- Asianajajatoimistosta saa ajan seuraavana päivänä ja se voi olla houkuttelevin vaihtoehto monelle. Kun perhe on kriisissä, apu halutaan mahdollisimman pian. Uskon, että moni huoltoriita lähtee turhaan eskaloitumaan käräjäoikeuteen asti, jos vanhemmat eivät pääse lastenvalvojalle ajoissa, Bodil Rosengren Yhden Vanhemman Perheiden Liitosta pohtii.

Rosengrenin mielestä olisikin tärkeintä saada heti keskusteluapua, kun erokriisi koettelee perhettä.
- Arvio perheiden tilanteesta olisi hyvä saada nopeasti. Pitäisi olla sellainen käytäntö, että ensimmäisen neuvotteluajan saisi pian. Monet perheet pärjäävät keskenään, mutta on myös näitä korkeamman riskin perheitä, missä apua tarvitaan, Rosengren sanoo.

Muutakin tukea tarjolla

Lastenvalvoja ei kuitenkaan ole ainoa apukeino eronneille. Yhdistykset pitävät erilaisia vertaistukiryhmiä ja kunnat tarjoavat lastenvalvonnan lisäksi myös muita palveluja.

- Kannattaa tutustua laajasti erilaisiin palveluihin, mitä on tarjolla. On vertaisryhmäpalveluja, eroneuvontatilaisuuksia ja lapsillekin on omia apukeinoja saatavilla, perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat