Lastensuojelun kokemuksia: Narkomaani kiittää huostaanotosta

Useissa kunnissa lastensuojelussa työskennellyt sosiaalityöntekijä kertoo, että suurin ongelma lastensuojelussa on kiire ja valtavat asiakasmäärät.

– Yhdellä työntekijällä on liian monta asiakasta, mikä aiheuttaa sen, ettei tapauksiin voi keskittyä kunnolla, Mari sanoo.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriö antaa vain suosituksia asiakasmääristä. Nyt suositus on 35 lasta sosiaalityöntekijää kohden, jos sosiaalityöntekijällä on apunaan sosiaaliohjaaja.

– Minulla on ollut enimmillään noin 100 lasta asiakkaana yhtä aikaa ja ilman sosiaaliohjaajan apua. Ministeriöstä pitäisi tulla selkeä ohjeistus, että tiettyä asiakasmäärää ei saa ylittää.

Koti ulosteen peitossa - lapsi ja vanhempi kateissa

Mari kertoo, että lastensuojelussa päivät ovat tiukkoja eikä virka-aikoja tunneta. Työ on hänen mielestään kuitenkin palkitsevaa, mutta myös henkisesti hyvin kuormittavaa.

– Kun menee kotiin, jonka lattialla lojuu kuolleita lemmikkejä ja ulostetta ja lapsi vanhempineen on kateissa, niin ei sitä kyllä heti unohda.

Hän myös kertoo tapauksesta, jossa lapsella epäiltiin kehitysvammaa kehitysviivästymän vuoksi. Lapsi oli elänyt alkoholistivanhempien kanssa perheessä, jossa oli viisi alle seitsemänvuotiasta lasta. Sijoituskodissa lapsen vointi koheni ja kehitys muuttui normaaliksi.

Toisinaan vanhemmat ovat myös tyytyväisiä, että sosiaalityöntekijä puuttuu tilanteeseen.

– Kun narkomaaniäidiltä otettiin lapset pois, hän tuli kiittämään minua ja sanoi, että olin tehnyt työni hyvin.

Parhaita hetkiä ovat Marin mielestä sellaiset, kun tietää pelastaneensa lapsen tulevaisuuden.

– Kun hakee vauvaa pois synnytyssairaalasta ja vie sijoitukseen tietäen, että häntä odottaa nyt parempi elämä, Mari jatkaa.

Päiväkodit ja koulut pelkäävät ilmoittaa lapsesta

Viranomaisilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos herää epäilys, että lasta kohdellaan kaltoin. Marin mukaan koulut ja päiväkodit tekevät lastensuojeluilmoituksia kuitenkin turhan vähän.

– Sanon aina päiväkodeissa tai kouluilla, että lastensuojeluilmoitus on sama kuin siinä lukisi: meillä on tullut huoli ja pyydämme teitä tarkastamaan, että olemmeko turhaan huolissamme. Kouluilla henkilökunta selvästi pelkää, mitä heille seuraa, jos he tekevät oppilaastaan lastensuojeluilmoituksen.

Mari on nähnyt myös työssään sitä, että lastensuojeluilmoitus kuitataan soittamalla lapsen vanhemmille ja kysymällä onko kaikki kunnossa. Jos puhelun perusteella jää tunne, että kodissa ei ole hätää, lastensuojelutarpeen selvitystä ei käynnistetä.

– Tähän minä en ole suostunut, koska asioita ei voi hoitaa näin. Mutta joillain alueilla esimiehet hyväksyvät sen.

Lahjoitus voi tuoda käänteen

Suuri osa lastensuojelutyötä on Marin mukaan myös ennaltaehkäisevää. Kun perhettä autetaan jo hyvissä ajoin, ei tilanne välttämättä kriisiydy.

Perheen tukemiseen voi kuulua Marin mukaan esimerkiksi urheiluvälineiden hankintaa, jotta lapsella olisi mahdollisuus harrastaa. Joskus perhe voidaan viedä vaikka huvipuistoon.

– Joku saattaa ihmetellä, että miksi perheitä pitäisi viedä huvittelemaan, mutta pelkästään hampurilaisravintolassa käynti voi olla lapselle iso elämys. Hänellä ei ehkä koskaan ole mahdollisuutta sellaiseen, ja pieni piristys voi auttaa perhettä vaikeimman yli ja tuoda käänteen parempaan.

Uhkailut arkipäivää

Mari sanoo, ettei hän pelkää työssään, vaikka uhkauksia tuleekin tiuhaan.

– Yleensä ne (uhkaajat) rauhoittuvat, kun uhkauksesta tehdään poliisille ilmoitus.

Mari kiittelee nykyistä työpaikkaansa, jossa asiakasmäärät ovat kohtuulliset ja työyhteisöstä saa tukea.

– Lisäksi tässä kaupungissa on mahtavat resurssit tukea perheitä.

Eilen viranomaistyöryhmä antoi esityksensä lastensuojelun toiminnan parantamiseksi. Tutkijaryhmä asetettiin selvittämään 8-vuotiaan tytön väkivaltaisen kuolemaan johtaneita tapahtumia. Ryhmä esittää, että lasten pahoinpitelyn tunnistamiseksi laadittaisiin Käypä hoito -suositus.

Lisäksi ryhmän mukaan lastensuojeluun pitäisi luoda käytäntö, jonka mukaisesti henkilöstö raportoisi havaitsemistaan virheistä.

Mari kertoo, että ainakaan vielä 8-vuotiaan tytön traaginen kohtalo ei ole tuonut muutoksia toimintatapoihin.

Marin nimi on muutettu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat