Mainos

Lastensairaalan rahoituksesta yli puolet kasassa

Uuden Lastensairaalan hyväksi perustetulla kansalaiskeräyksellä on saatu kasaan tähän mennessä yli seitsemän miljoonaa euroa. Keräystavoitteesta uupuu vielä 23 miljoonaa.

– Kaikista tärkeimpänä pidän itse sitä kolmeakymmentä miljoonaa ja sitä, että saamme mahdollisimman monen suomalaisen mukaan, sanoi rakennusprojektin vetäjä, Uusi Lastensairaala 2017 -säätiön puheenjohtaja Anne Berner 45 minuuttia -ohjelmassa.

Lastensairaalan on määrä valmistua 2017. Alustava kustannusarvio on 160 miljoonaa euroa.

Sairaalahankkeen rahoituksesta on nyt kasassa yli puolet. Yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä saatujen lahjoitusten lisäksi valtio on luvannut 40 miljoonaa. Samansuuruinen potti on tulossa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä HUSilta.

Vierasta pääomaa säätiön on tarkoitus kerätä 50 miljoonaa euroa. Berneriä ulkopuolisen rahoitusosuuden kokoon haaliminen ei huoleta.

– Se voi joko tulla markkinoilta pankeista lainana tai sitten me voimme yrittää saada hyväntahtoisia instituutioita, kuten säätiöitä tai työeläkeyhtiötyyppisiä mukaan rahoittamaan tätä puuttuva osaa. Tai sitten se yritetään saada erittäin pitkäjänteisinä lahjoituksina, totesi Berner 45 minuuttia -ohjelmassa.

Suunnittelijat julki

Lastensairaalan suunnittelijaksi on valittu kahden arkkitehtitoimiston yhteenliittymä, Arkkitehtitoimisto Sarc ja Arkkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy. Hankesuunnitelma valmistuu vielä tämän vuoden aikana.

Uusi Lastensairaala 2017 -säätiö laskee, että alueen kaava vahvistetaan syksyllä 2014, sairaalaa päästään rakentamaan vuosina 2015 ja 2016 ja valmista pitäisi tulla joulukuussa 2017. Säätiön puheenjohtajan Anne Bernerin tavoitteena on, että Suomessa on silloin maailman paras lastensairaala.

Berner on vakuuttunut siitä, että sairaala valmistuu ajallaan ja 160 miljoonan kustannusarvio ei ylity.

– Lähtökohta on, että ne pitävät. Ja se 2017 on ihan välttämätön. Me näemme nykyisestä Lastenklinikasta, että sen kunto on ihan hirveä ja se on siinä ja siinä, kestääkö se siihen 2017 saakka.

– Todella paljon saa tapahtua, että me annamme siitä summasta (160 miljoonaa) periksi. Siihen 160 miljoonaan mahtuu paljon, koko sairaala, sanoi Berner.

"160 miljoonaa on pähkinöitä"

45 minuuttia -ohjelmassa haastateltu Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve laski, että Lastensairaalan arvioitu hintalappu 160 miljoonaa vastaa vain kahden vuoden toimintamenoa lastensairaalan pyörittämisessä.

– Amerikkalainen varmaan sanoisi, että pähkinöitä: peanuts. Onhan se iso raha rahana, mutta investoinnin elinkaari on varmasti vähintään 30, ehkä 50 vuotta, sanoi Pälve.

Valtakunnallisen Lastensairaalan hanketta pyörittää Uusi Lastensairaala 2017 -säätiö yhteistyössä tukiyhdistyksen kanssa. Säätiövetoinen rahoitusmalli on poikkeuksellinen ja siihen on syynsä: poliitikkojen punakynä on vuosien varrella viuhunut lastensairaalaa koskevissa päätöksissä.

HUS:n hallituksen varapuheenjohtajan Riikka Slunga-Poutsalon mielestä säätiön tahtotila ja hengennostatus tärkeässä hankkeessa ovat hyvä asia, mutta valtionapuja olisi pitänyt tulla paljon enemmän kuin luvattu 40 miljoonaa.

– Koska kysymyksessä on valtakunnallinen sairaala, valtion roolin olisi tullut olla suurempi, jopa koko 160 miljoonaa. Se ei valtion budjetissa ole kovinkaan kummoinen osuus, sanoi Slunga-Poutsalo 45 minuuttia -ohjelmassa.

Hankintalaista oli keskustelua

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan valtio antoi avustukseensa liittyen säätiölle kaksi keskeistä ehtoa keväällä. Ensinnäkin, julkinen toimija sairaalassa on HUS. Ja toiseksi, säätiön tulee noudattaa täysimääräisesti julkista hankintalakia.

Säätiöllä ja ministeriöllä oli näkemyseroja siitä, miten hankintalakia pitää tulkita. Hankintalaki lähtee siitä, että markkinoilla on avointa kilpailutusta. Ministeriössä haluttiin näin varmistua myös siitä, ettei lahjoituksissa pääse syntymään epäasiallista vaikuttamista tai mahdollisesti hyvä veli -kauppoja.

– Julkinen sektori on halunnut sen, että me sovellamme tähän julkista hankintalakia ja niinhän me teemme. Että sehän ei loppujen lopuksi ole maailmaa kaatava asia, säätiön puheenjohtaja Anne Berner sanoi.

– Ei valtio torpannut sinänsä mitään tämmöistä talkoomallia. Tämä malli myöntää yksityiselle säätiölle avustusta on poikkeuksellinen, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhila 45 minuuttia -ohjelmassa.

Juttua oikaistu 17.10. klo 12.29. Sairaalan suunnittelee kahden arkkitehtitoimiston littymä, eikä Arkkitehtitoimisto Sarc yksinään kuten aiemmin virheellisesti sanottiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.