Lastenoikeusjärjestöt vaativat isompia panostuksia lasten oikeuksiin – "Miljoonat on jätetty jälkeen"

Johtavat lastenoikeusjärjestöt vaativat maailman hallituksilta uutta sitoutumista lasten oikeuksiin. Tänään julkaistussa raportissa lastenoikeusjärjestöt sanovat, että kansainvälinen yhteisö on unohtanut 30 vuotta sitten solmitun YK:n lasten oikeuksien sopimuksen lupaukset.

Raportin on laatinut Joining Forces Alliance -yhteenliittymä, johon kuuluu kuusi johtavaa lapsiin keskittyvää järjestöä. Raportin mukaan miljoonat lapset eivät käy koulua, elävät köyhyydessä ja joutuvat kokemaan riistoa, väkivaltaa, laiminlyöntejä sekä hyväksikäyttöä.

– Lasten tilanne on edistynyt merkittävästi lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen jälkeen, mutta emme voi jättää huomiotta miljoonia, jotka on jätetty jälkeen, sanoo järjestöjen yhteenliittymää valvovan komitean puheenjohtaja Meg Gardinier Pelastakaa Lapset ry:n tiedotteessa.

Yhteenliittymän mukaan hallitusten on pyrittävä auttamaan lapsia, jotka kärsivät usein sukupuoli-identiteettiin, rotuun, kastiin, uskontoon, vammaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvasta syrjinnästä. Järjestöt vaativat, että lapset otetaan paremmin huomioon esimerkiksi lainsäädännössä ja budjeteissa.

Raportin mukaan lapsille kriittisiin palveluihin ei ole investoitu riittävästi. Monet köyhimmät maat ovat riippuvaisia ulkomaisesta avusta, jota ne eivät kuitenkaan saa tarpeeksi kriittisille sektoreille, kuten terveys- ja koulutuspalveluihin.

Järjestöjen keräämien tilastojen mukaan joka vuosi yli viisi miljoonaa lasta kuolee estettävissä oleviin syihin. Vuosittain 95 000 lasta, heistä 70 prosenttia poikia, murhataan, ja 15 miljoonaa teinityttöä pakotetaan seksiin. 64 miljoonalta lapselta joka vuosi on evätty pääsy perusasteen koulutukseen.

Lue myös:

    Uusimmat