Mainos

Tylyt luvut paljastavat kymmenvuotiaiden tyttöjen todellisen tilanteen

1:51

Lapsiavioliitot ja sukupuolielinten silpominen ovat karuja esimerkkejä siitä, mitä kymmenvuotias tyttö voi joutua kohtaamaan. YK:n väestörahaston mukaan heidän elämänsä kohentaminen edistäisi tasa-arvoa ja hyvinvointia koko maailmassa.

YK:n väestörahaston vuotuisen raportin mukaan kestävän kehityksen tavoitteet voivat toteutua suunnitellusti, jos maailman kymmenvuotiaiden tyttöjen hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Raportin mukaan lapsiavioliitot, lapsityövoiman käyttäminen, sukuelinten silpominen ja muut tyttöjen terveyttä ja oikeuksia rikkovat käytännöt uhkaavat maailman Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamista.

Vuosi sitten laadittu Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteena on tasa-arvoinen kehitys kaikkialla maailmassa. Agendan on allekirjoittanut 193 maata YK:ssa. Raportin mukaan tasa-arvo edistyy ja tavoitteet voidaan saavuttaa, jos tämän päivän 10-vuotiaiden tyttöjen elämää haittaavat kahleet saadaan katkottua.

Tyttöjen koulunkäyntiä voidaan edistää hallitusten käytettävissä olevilla poliittisilla ohjauskeinoilla. Yksi keino on lapsiavioliittojen kieltäminen, toinen on köyhien perheiden tukeminen. Tytöt hyötyvät myös ammatin opiskelusta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysvalistuksesta.

– Tyttöjen pitäisi saada itse valita elämänsä suunta, silti joka päivä 47 000 tyttöä avioituu alle 18-vuotiaana. Heistä osa vain 10-vuotiaita, sanoo YK:n väestörahaston suomalainen varapääjohtaja Laura Londén.

Raportin surulliset numerot

Raportti kertoo tylyin numeroin siitä, kuinka maailma kohtelee kymmenvuotiaita tyttöjään. Esimerkiksi 16 miljoonaa 6–11-vuotiasta tyttöä ei pääse lainkaan kouluun. Näin on siitä huolimatta, että jokainen lisävuosi koulutusta nostaa tytön myöhempää palkkaa 11,7 prosenttia. Poikien kohdalla vastaava luku on 9,6 prosenttia.

Jos kaikki nyt koulutuksen ulkopuolelle jäävät 10-vuotiaat tytöt kävisivät myös yläasteen, toisi se maailmantaloudelle 21 miljardia lisädollaria, raportti kertoo.

Edelleen raportissa kerrotaan, että kymmenen prosenttia 5-14-vuotiaista tytöistä tekee yli 28 tuntia kotitöitä viikossa. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin poikien tekemä kotityö. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.