Koronapandemian karut seuraukset: Miljoonat perheet ajautuneet köyhyyteen, yhä useammat lapset elävät puutteellisissa oloissa

Miljoonat perheet ovat ajautuneet köyhyyteen, ja yhä useammat lapset elävät puutteellisissa oloissa koronaviruspandemian vuoksi, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Sen mukaan ainakin 68 maassa ahdingossa oleville perheille ei ole tarjottu lisätukea.

Järjestön mukaan vähintään 594 miljoonaa lasta voisi tarvita käteissiirtoja, ruoka-apua tai taloudellisia helpotuksia välittömästi.

Jo ennen pandemiaa yli miljardi lasta kärsi puutetta terveydessä, koulutuksessa, ravinnossa, puhtaassa vedessä tai kelvollisessa asumisessa. Puutteista kärsivien lasten määrä on nyt noussut 150 miljoonalla, Pelastakaa Lapset arvioi.

Järjestö varoittaa, että koronapandemia uhkaa tehdä tyhjäksi vuosikymmenien aikana saavutetun edistyksen lapsiköyhyyden ja puutteen vähentämisessä.

– Koronapandemian seurauksena yhä useampi lapsi kärsii perustarpeiden puutteesta, nälästä ja aliravitsemuksesta. Näiden tekijöiden kielteiset vaikutukset ovat usein peruuttamattomat. Lasten ja lapsiperheiden ahdinko heikentää myös sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja taloudellista kehitystä, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Kriisi iskee kovimmin pienituloisiin

Pelastakaa Lasten aiemmassa, syyskuussa julkaistussa selvityksessä kävi ilmi, että kriisiin vaikutukset ovat tuntuvimmat pienituloisissa perheissä.

Ennen koronapandemiaa runsas kolmannes maailman lapsista pystyi hyödyntämään sosiaaliturvan etuuksia ja palveluita. Aasiassa vastaava luku oli 28 ja Afrikassa 16 prosenttia.

Pelastakaa lapset painottaa, että nyt on entistäkin tärkeämpää ottaa käyttöön yleiset lapsilisät kaikkialla maailmassa.

Eri maista on vahvaa näyttöä sille, että säännölliset etuudet ja tulonsiirrot edistävät lasten terveyttä, ravitsemusta ja koulutusta.

Perheiden toimeentulon parantuessa, vähenee myös lasten riski joutua lapsityöhön tai varhaiseen avioliittoon.

Pelastakaa Lapset kehottaa hallituksia investoimaan yhden prosentin bruttokansantuotteestaan lasten sosiaaliturvajärjestelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat