Suomessa lapsilla kolmanneksi paras lapsuus – joka neljäs lapsi maailmassa ei saa elää lapsuutta lainkaan

Suomessa lapsilla on kolmanneksi parhaat mahdollisuudet maailmassa elää lapsuuttaan. Pelastakaa Lapset -kansalaisjärjestön julkaiseman Varastettu lapsuus -raportin mukaan kuitenkin vähintään 700 miljoonalta lapselta lapsuus loppuu ennen aikojaan.

Väkivaltaisuudet ja konfliktit, varhaiset avioliitot ja raskaudet, lapsityö, huono terveys tai koulutuksen puute ovat usein syynä siihen, etteivät lapset kaikkialla maailmassa saa elää kunnollista lapsuutta.

Lapsuus on eniten uhattuna Länsi- ja Keski-Afrikassa, selviää raportista. Huonoin tilanne on Nigeriassa, Angolassa, Malissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Somaliassa. Toisaalta parasta lapsuutta vietetään Norjassa, Sloveniassa, Suomessa, Alankomaissa ja Ruotsissa.

Joka päivä tapetaan yli 200 lasta

Raportin mukaan maailmassa kuolee vuosittain 5,9 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta syihin, jotka olisi voitu estää. Lisäksi maailmassa on 263 miljoonaa kouluikäistä lasta, jotka eivät pääse osallistumaan opetukseen.

Joka päivä tapetaan yli 200 lasta ympäri maailman.

– On häpeällistä, että vielä vuonna 2017 miljoonilta maailman lapsilta evätään oikeus olla turvassa, oppia, kasvaa ja leikkiä. Meillä on velvollisuus ja täydet edellytykset hoitaa asian paremmin. Äärimmäinen köyhyys sekä rakenteellinen syrjintä ja eriarvoisuus ovat tekijöitä, joihin voi ja tulee puuttua, Pelastakaa Lapset –järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta sanoo.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa parempaan suuntaan esimerkiksi Länsi- ja Keski-Afrikassa, jossa alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on puolittunut vuoden 1990 jälkeen. Muutos vaatii kuitenkin Pelastakaa Lapset –järjestön mukaan hyvinvointiin panostamista.

– Hyvin haastavissakin ympäristöissä on mahdollista saada aikaan merkittäviä ja kestäviä muutoksia, myös suhteellisen pienillä rahallisilla panostuksilla. Esimerkiksi Somaliassa olemme kehitysyhteistyömme kautta ja yhdessä viranomaisten, paikallisyhteisöjen sekä perheiden kanssa merkittävästi vahvistaneet lasten suojelua sekä vähentäneet eriarvoisuutta, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen toteaa.

Henkirikokset uhkaavat lapsuutta Suomessa

Suomessa elävien lasten tilanne on maailmanlaajuisesti hyvä. Suomi sijoittuu vertailussa kolmanneksi Norjan ja Slovenia jälkeen.

Suomessa lapsuutta uhkaavat kuitenkin erityisesti henkirikokset ja alaikäisten synnytykset. Pelastakaa Lapset raportin mukaan Suomessa tapahtui vuosina 2003–2011 keskimäärin neljä perhe- ja lapsensurmaa. Vuonna 2011 surmien määrä oli poikkeuksellisen suuri, sillä tällöin niitä tapahtui raportin mukaan seitsemän.

Raportista käy ilmi, että Suomessa lapset kokevat väkivaltaa juuri omassa lähipiirissään. 

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan perheväkivaltaa tulisi ehkäistä ja siihen pitäisi puuttua systemaattisesti Suomessa. Tällä hetkellä väkivaltaan puuttuminen on puutteellista.

– Vuonna 2015 Suomi ja muut maailman valtiot sitoutuivat takaamaan vuoteen 2030 mennessä kaikille lapsille terveellisen ja turvallisen elämän ja koulutuksen, riippumatta siitä, keitä he ovat ja missä asuvat. Tämä kunnianhimoinen tavoite on saavutettavissa, jos hallitukset sijoittavat kaikkiin lapsiin. Näin lapset saavat hyvän lapsuuden, johon heillä on oikeus ja jonka he ansaitsevat”, Markkula-Kivisilta toteaa.

Vetoomus lasten puolesta

Yhtäkään lasta ei jätetä –kampanjassaan Pelastakaa Lapset vaatii hallituksia takaamaan, että lapsista pidettäisiin parempaa huolta. Tavoitteena on, ettei yksikään lapsi kuolisi ehkäistävissä oleviin syihin tai altistuisi väkivallalle.

Lisäksi järjestön tavoitteena on, etteivät lapset joutuisi luopumaan lapsuudestaan aliravitsemuksen, varhaisen avioliiton, raskauden tai lapsityönvuoksi. Myös koulutus tulisi turvata jokaiselle lapselle.

Järjestö kerää maailmanlaajuisesti nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan kaikkien maiden alkamaan toimiin lapsille annettujen lupausten lunastamiseksi. Vetoomus luovutetaan syksyllä Suomen hallitukselle ja maailman päättäjille YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Vetoomus löytyy oheisesta linkistä: www.pelastakaalapset.fi/vetoomus

Lue myös:

    Uusimmat