Lasten näkö heikkenee ympäri maailman – "Älypuhelimen tuijottaminen ei erityisen vahingollista"

Maailman väestöstä likinäköisiä on suurempi osuus kuin koskaan aikaisemmin. Jo pitkään jatkuneella likinäköisten lasten määrän kasvulla ei ole mitään yhtä, selkeää syytä. Isona taustatekijänä on kuitenkin moderni elämäntapa.

Helsingin yliopiston professorin Tero Kivelän mukaan trendiin vaikuttavat sekä geenit että ympäristö. Niihin taas vaikuttavat monet tekijät.

Vanhemmilla ei olekaan mitään varmaa tapaa estää lapsensa likinäköisyyttä.

–  Ei ole mitään yksittäistä tekijää, johon voisi puuttua, Kivelä kertoo.

Likinäköisyyteen vaikuttavia yksilötason tekijöitä on tutkittu paljon viimeisten 20 vuoden aikana.

–  Sieltä löytyy tilastotasolla monia selvästi asiaan vaikuttavia tekijöitä, mutta ei tiedetä, mikä niistä on muna ja mikä kana.

Kaikissa tutkimuksissa nousee esiin kolme seikkaa, jotka kulkevat käsi kädessä: valon määrä, liikunta ja ravintotaso. Lapsuudessa paljon ulkona olevissa on vähemmän likitaitteisia, mutta he yleensä myös liikkuvat enemmän ja ovat harvemmin ylipainoisia.

Älypuhelinten tuijottaminen ei Kivelän mukaan itsessään ole erityisen vahingollista.

–  Jos saman ajan samalta etäisyydeltä lukee Aku Ankkaa tai katsoo älypuhelinta tai näyttöä, sillä ei tiedetä olevan minkäänlaista eroa.

Näön merkitys vähentynyt

Likitaitteisuus on ollut kasvussa jo ainakin toisesta maailmansodasta lähtien, kauan ennen digiaikaa. Kehityksen ymmärtämiseksi on katsottava isoa kuvaa. Elintavat ovat mullistuneet, eikä normaali näöntarkkuus kauas katsellessa ole enää niin keskeistä kuin metsästys- ja keräilykulttuurissa.

–  Siellä ei nuori mies kovin pitkään menestynyt, jos hän oli likitaitteinen eikä nähnyt taistella eikä metsästää. Todennäköisesti oikein taitavalla metsästäjällä oli parempi mäihä naismarkkinoilla ja hän sai enemmän jälkeläisiä, Kivelä sanoo.

–  Sitten yhteiskunta on alkanut muuttua. Kun vielä keksittiin silmälasit, likitaitteisuus on vielä vähemmän minkäänlainen este elämässä ja ennen kaikkea lisääntymisessä.

Asiaan vaikuttanee myös nykyisen yltäkylläisyyden maailman ravitsemustaso.

–  Kasvupyrähdyksessä geenit, jotka ovat vuosituhansien aikana oppineet elämään ruuan niukkuudessa, eivät ehkä säätele silmän kasvua oikealla tavalla.

Etnisiä eroja

Likitaitteisuudessa on myös suuria eroja etnisten ryhmien välillä. Se on varsin harvinaista Etelä-Amerikan intiaaniheimoissa ja Afrikan mustilla.

–  Toisaalta jos mennään Kiinan ja Japaniin, likitaitteisuus on siellä vielä huomattavasti yleisempää kuin Euroopassa ja on ollut aina, Kivelä kertoo.

Vielä on matkaa siihen, että koko ihmiskunta olisi likinäköisiä. Yleistymisessä ei tosin ole näkyvissä hidastumistakaan.

–  Varmaankin voi aika varmasti ennustaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana likitaitteisten osuus koululaisista suurenee.

Lue myös:

    Uusimmat