Likinäköisyys voi kasvattaa riskiä joihinkin silmäsairauksiin – kasvavaan ongelmaan kehitellään nyt ennaltaehkäiseviä keinoja

10:18

Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaina 10.9. likinäköisyydestä ja lasten näöstä. Katso keskustelu yllä olevalta videolta!

Suomalaisista jo noin 70 prosenttia käyttää silmälaseja eikä määrä ole kääntymässä laskuun.

Optikko Arto Karhusen mukaan se johtuu osittain nykyisestä ikärakenteesta eli vanhempien ikäluokkien kasvusta, mutta myös muut tekijät selittävät ilmiötä.

– Pitkällä aikavälillä voi ajatella, että likinäköisyyden määrä alkaa näkyä Suomessa yhä enenevissä määrin. Isoin vaikuttaja on geeniperimä, mutta lisäksi elämäntyylin muutos vaikuttaa, Karhunen sanoo.

Vielä vaikkapa sata vuotta sitten ihmiset työskentelivät pelloilla. Nykyään taas katsotaan erilaisia näyttöjä jopa 8–12 tuntia päivässä, ja muutenkin keskitytään lähelle tähtäävään näkemiseen. Silmä ei saa lepoa, ja ne pääsevät rasittumaan pitkällä aikavälillä.

Riski silmäsairauksiin voi kasvaa

Varsinkin lapsilla ja nuorilla likinäköisyys ja lasien käyttö voivat aiheuttaa itsetunto-ongelmia, mutta vaivasta voi olla myös muunlaista haittaa.

– Likinäköisyys on siitä vähän haastavampi, että mikäli on varsinkin isot miinukset, se moninkertaistaa riskin tietyille silmäsairauksille ja -ongelmille. Esimerkiksi verkkokalvon irtauma voi olla hyvinkin todennäköisempi, ja samoin glaukooman eli silmänpainetaudin kehittyminen, Karhunen kertoo.

Aikaisemmin likinäköisyydessä on keskitytty ainoastaan likinäköisyyden korjaamiseen lasien avulla. Nyt kehitellään kuitenkin uusia tapoja, joilla likinäköisyyden kehittymistä pidemmälle voitaisiin ehkäistä.

Mielenkiintoinen kokeilu käynnissä Jyväskylässä

Jyväskylässä on esimerkiksi pilotoitu My Sight -piilolinssiä, joka toimii tavallisen kertakäyttöisen piilolinssin tavoin, mutta siinä on lisänä likinäköisyyden kehittämistä ehkäiseviä ominaisuuksia. Se ehkäisee silmän pituuskasvua.

– Jos haetaan parasta hyötyä, tämän linssin käyttö olisi hyvä aloittaa mahdollisimman nuorena. 8–18 on ehkä ideaalein ikäluokka. Kun silmän pituuskasvu on kehittymässä, silloin sitä täytyy käyttää, kertoo optikko Lauri Knuutti.

Ensimmäiset asiakkaat ovat jo aloittaneet linssin testauksen. Linssejä on kokeillut vuoden ajan esimerkiksi 14-vuotias Emma, jolla niistä näyttäisi optikon mukaan olleen apua likinäköisyyden kehittymisen estämisessä. Tyttö on myös itse ollut piilolinsseihin tyytyväinen.

Miten likinäköisyys määritellään? Miten silmälaseihin Suomessa suhtaudutaan? Miksi laseja kannattaa olla useammat kuin yhdet? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja