Lasse Kukkonen valmistautui otteluihin hämmentävillä rituaaleilla – Juhamatti Aaltonen todisti remonttiin mennyttä vessaa: ”Sieltä alkaa aina kuulua sellainen töminä”

5:47
Lasse Kukkonen psyykkaa itseään ennen ottelua.

Uransa päättänyt puolustajaikoni Lasse Kukkonen on tunnettu pelikavereiden ja suuren yleisön silmissä joukkueen hyvinvoinnin eteen kaiken uhraavana pelaajana. Kuitenkin vain ensin mainittu ryhmä on voinut nähdä tämän harvinaislaatuisen valmistautumisen ennen jokaista ottelua.

Useaan otteeseen Kukkosen kanssa samassa seurassa pelannut hyökkääjä Juhamatti Aaltonen on omien sanojensa mukaan nähnyt monenlaista.

– Lassella on omat rutiinit ja tyyli. Kun h-hetki lähestyy, hän on aikamoisessa tilassa. Sillä hetkellä häneltä ei kannata hirveästi kysellä mitään, Aaltonen kuvaili MTV Urheilulle.

Vaikka jokainen pelaaja valmistautuu Aaltosenkin mukaan otteluun omalla tyylillään, Kukkosen valmistautumisessa on jotain erityistä.

– Jos et tunne Lassea ja menet katsomaan häntä siinä hetkessä, saatat miettiä, että hetkinen. Tämä varmaan koskee erityisesti nykynuoria. Olen nähnyt paljon erilaisten pelaajien valmistautumisia otteluun, mutta tuollaista en ole vielä nähnyt, Aaltonen sanoo.

"Kuului sellainen ääni kuin astiat heitettäisiin marmorilattialle"

Kukkonen ja Aaltonen ovat eläneet vieraspelimatkoilla pitkään myös huonetovereina, joten viimeksi mainitulla on ollut erityinen näköala puolustajasuuruuden latautumiseen – joka Aaltosen mukaan alkaa jo ottelua edeltävänä päivänä.

– Olimme kaksi vuotta kämppiksinä Magnitogorskissa, joten olen kuullut sitä kolistelua paljon. Lassella lähti tunnaribiisi kuulokkeista soimaan vessassa aina niin lujaa, että se kuului seinien läpi, kun makasin sängyllä.

– En tiedä, mitä siellä vessassa tapahtuu, mutta sieltä alkaa aina kuulua sellainen töminä. Ufassa hajosi esimerkiksi posliininen pöntön kansi. En tiedä, tömistelikö hän sen päällä, mutta kuului sellainen ääni kuin astiat heitettäisiin marmorilattialle.

Aaltonen kertoo kaivanneensa Kukkosen rituaaleja eri joukkueissa aina silloin, kun peli ei ole kulkenut.

– Ne toimivat hyvänä herättelynä. Onhan se möyhöäminen sellainen muistutus, että ai niin, nyt on pelipäivä.

Oululaisseuran ruumiillistuma pelasi jäähyväisottelunsa lokakuun 3. päivä Kärppien kauden ensimmäisessä kotiottelussa KooKoota vastaan. Se oli myös viimeinen kerta, kun Kukkonen ja hyökkääjä Mika Pyörälä jakoivat pukukopin Liigassa.

– On kyse sitten harjoituspelistä, tiistain runkosarjamatsista tai pudotuspeleistä, hänen kykynsä valmistautua otteluun on aina sama. Hän valmistaa itsensä johtamaan ja näyttää esimerkkiä, joka tarttuu ihan jokaiseen.

– Kun hiki ja jääpalat Lassen luistimien kärjistä alkavat lennellä, siinä vaiheessa viimeistään herää, jos itsellä ei ole ollut ajatus ihan kasassa ennen peliä.

Henkimaailman juttuja

Uusien pelaajien ilmeitä on Pyörälän mukaan ollut mielenkiintoista seurata näiden nähdessä Kukkosen toiminnan ensimmäistä kertaa.

– En ole nähnyt vastaavaa muualla, eikä sillä ole mitään väliä, millainen panos ottelussa on. Se on Lassen tapa herättää itsensä, mutta se tarttuu nopeasti myös muihin pelaajiin.

Pelaajat kertovat Kukkosen valmistautumisessa olevan kyse toistuvista rutiineista ja siitä, että itsensä sytyttämällä hän vetää myös muut mukaansa.

­– Hän haluaa saada tietyt teesit ulos suustaan joukkueen tietoisuuteen. Hän pumppaa itseään ja samalla koko joukkuetta. Juuri ennen peliä hän ei enää muistuttele mistään taktisista jutuista, vaan enemmänkin tällaisia henkimaailman juttuja, että ollaan valmiita pelaamaan, Julius Junttila kertoo.

– Lasse saattaa ärähtää vaihtoaitiossa, jos joku toistuvasti vetelee huonosti joukkueen yhdessä sopimia juttuja ja arvoja vastaan. Ei se varmasti pelottavaa silti kenellekään ole. Se on Lassen kovaa vaatimustasoa.

Kukkosen palatessa Ouluun rituaalit yllättivät monet, jotka eivät olleet aiemmin Kärppien ikonin kanssa pukukoppia jakaneet. Tämän vahvistaa myös Junttila.

– Olihan se aika yllättävää, kun ei ollut yhtään vastaavaa tapausta nähnyt ennen sitä tai sen jälkeen. Kaikki pelaajat ovat kuitenkin olleet kopissa aika samantyylisiä. Joku saattaa olla enemmän äänessä, mutta Lasse on siinäkin suhteessa erikoistapaus.

Katso video Kukkosen valmistautumisesta artikkelin yläosasta. Huom! Sisältää rajua kielenkäyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja