Laser ampuu valonnopeudella ja uskomattomalla tarkkuudella – Britannia haluaa lähettää Ukrainaan aseita, jotka voivat mullistaa sodan

Britannia haluaa lähettää laser-aseita Ukrainaan – näin DragonFire toimii 1:42
Video: Britannian puolustusministeriö julkaisi videota laser-ase DragonFiren testauksesta maaliskuussa – näin mullistava ase toimii.

Ison-Britannian puolustusministeriön mukaan maa voisi lähettää laser-aseita Ukrainaan.

Britannian kehittämällä DragonFire -laser-aseella voi olla valtavia vaikutuksia sotaan Euroopassa, uskoo maan puolustusministeri Grant Shapps.

DragonFire on tarkoitus saada osaksi Britannian puolustusvoimien asevalikoimaa vuoteen 2027, mutta Shapps haluaa nopeuttaa valmistusprosessia, yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Asetta testattiin onnistuneesti ilmakohdetta vastaan tammikuussa.

Alun perin aseen käyttöönottoa oli suunniteltu vuodelle 2032, mutta Britannian asetuotantoa on vauhditettu lakiuudistuksilla. Laser-ase saataisiin käyttöön viisi vuotta etuajassa, mutta Shapps haluaa prosessin sitäkin nopeammaksi.

Ukrainaan voitaisiin toimittaa aseen prototyyppejä pikaisella aikataululla.

– Sanotaan, ettei sen tarvitse olla sataprosenttisen täydellinen, jotta ukrainalaiset saisivat sen käsiinsä, Shapps arvioi perjantaina.

Halpa ja tarkka ase voisi mullistaa sodankäyntiä

Laser-aseesta toivotaan korvaajaa ohjuksille etenkin lennokkien alas ampumiseen.

Britannian puolustusministeriön mukaan DragonFire -laser-ase pystyy osumaan kolikon kokoiseen kohteeseen kilometrin päästä.

Laser keskittää valtavan määrän energiaa säteeseen, jolla voi ministeriön mukaan ampua mitä tahansa materiaalia olevaa kohdetta valonnopeudella. 

Voit katsoa ministeriön julkaiseman videon säteen testaamisesta maaliskuussa ja muita esimerkkejä aseen käytöstä videolta artikkelin alusta.

Aseen etuja ovat etenkin sen kustannustehokkuus: noin 10 sekunnin käytön arvioidaan maksavan vain 10 puntaa eli reilu 11 euroa.

Ammukset ovat teoriassa rajattomia, sillä lasersädettä voi käyttää niin pitkään kuin käytössä on vakaa energianlähde.

Tällä hetkellä lennokkeja torjutaan ohjuksilla, jotka ovat erittäin kalliita.

Laser-aseen suurin heikkous on se, että sillä voi ampua pelkästään näkyvissä olevia kohteita, toisin kuin ohjukset. Britannian DragonFire -aseen toimintasäde on salattua tietoa.

Britannia ei ole ainoa maa, joka vastaavia aseita kehittää. Ainakin Yhdysvallat ja Israel testaavat omia aseitaan parhaillaan.

Lue myös:

    Uusimmat