Ukrainan sodassa uuden ja hyvin vaarallisen vaiheen alku, varoittaa kansainvälinen atomienergiajärjestö

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle? 7:23
Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Hollannin pääministeri Mark Rutte lupaa Ukrainalle miljardin euron arvosta lisää sotilaallista tukea. 

Lisäksi Hollanti antaa 400 miljoonaa euroa Ukrainan talouden pitämiseksi pinnalla sekä sen energiainfrastruktuurin elintärkeisiin korjauksiin, Rutte kertoo viestipalvelu X:ssä.

Rutten mukaan Ukrainan on voitettava sota Venäjää vastaan. "Heidän ja meidän turvallisuutemme vuoksi", Rutte sanoo X:ssä.

Rutte ilmoitti tuesta keskusteltuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Venäjän viimeaikaiset ilmaiskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat osa Kremlin tekemää Ukrainan "demilitarisointia", sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hänen mukaansa iskut olivat myös vastaus Ukrainan hyökkäyksiin Venäjän energiainfrastruktuuria vastaan.

Iskuja on tehty esimerkiksi Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueelle, mikä on aiheuttanut laajaa huolta kansainvälisessä yhteisössä.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan ilmaiskut Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueelle olivat eskalaatio Ukrainan turvallisuustilanteeseen. Järjestön johtaja Rafael Grossi on kuvaillut, että iskut ovat uuden ja hyvin vaarallisen vaiheen alku sodassa. Grossi kommentoi tilannetta hätäkokouksessa, jonka koollekutsujina olivat Grossi ja Ukraina.

Venäjä on miehittänyt Zaporizhzhjan aluetta maaliskuusta 2022. Sunnuntain jälkeen alueelle on tehty useita iskuja, jotka ovat ensimmäiset sitten marraskuun 2022. Venäjä ja Ukraina syyttävät iskuista toisiaan.

Zelenskyi vetosi ilmatorjuntajärjestelmien saamiseksi

Liettuassa eilen vieraillut Ukrainan presidentti Zelenskyi vetosi jälleen maansa liittolaisiin, että Ukraina saisi lisää ilmatorjuntajärjestelmiä. Ukraina kärsii lisäksi muun muassa ammuspulasta.

Zelenskyi kommentoi eilisiä iskuja ja tähdensi, että Venäjän iskujen kohteena oli nimenomaan kriittinen infrastruktuuri.

– Venäjä iski Ukrainaan yön aikana yli 40 ohjuksella ja noin 40 lennokilla. Jotkin ohjuksista ja Shahed-lennokeista onnistuttiin ampumaan alas. Valitettavasti vain osa, Zelenskyi sanoi viestipalvelu X:ssä.

Iskujen kohteena oli etenkin Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova ympäristöineen.

Lue myös:

    Uusimmat